artikel

Lennard Struijk: Senior Business Consultant bij Voorne Partners

Supply chain

Lennard Struijk: Senior Business Consultant bij Voorne Partners
Lennard Struijk: Senior Business Consultant bij Voorne Partners

Voormalig studenten van de hoogste logistieke opleiding EMLog beantwoorden elkaars vragen op logistiek gebied. Dit keer reageert Lennard Struijk op een vraag van Sjaak Kraaij: “Maakt krimp of groei iets uit voor uw supply chain strategie?” Lennard stelt een nieuwe vraag aan Vasco Werners.

Maakt krimp of groei iets uit voor uw Supply Chain strategie?

Op dit moment lijkt het alsof de economische crisis uit het dal begint te klimmen. Of dit werkelijk waar is en hoe snel, blijft onderwerp van discussie.

Wat anders is in de huidige economische situatie is de verkrijgbaarheid van extern kapitaal, zowel bij krimp als bij herstel zal extern kapitaal moeilijker verkrijgbaar zijn.

Het is daarom  belangrijk om de financiële effecten van groei of krimp te begrijpen.

 

In een krimpende markt is het van belang om alleen de hoogst noodzakelijke voorraad aan te houden, immers voorraad kost werkkapitaal en uw risico’s nemen toe. Mocht het herstel uitblijven dan zullen uw crediteuren dringen tot snelle betaling en nemen de risico’s bij uw debiteuren toe.

 

Het komt regelmatig voor dat in een groeiende markt welke uit een recessie komt meer bedrijven failliet gaan dan tijdens de recessie zelf. Het gevaar is dat door groeiende omzet de daarmee stijgende behoefte aan werkkapitaal niet kan worden vervuld. (Cash Flow Trap)

 

De aard van de supply chain problematiek is daarmee in zowel een krimpende als een herstellende markt  vergelijkbaar. Een vraaggestuurde aansturing van uw supply chain, beheer van werkkapitaal en risico management blijven onmisbaar.

 

Vanuit logistiek oogpunt is een "Agile" gebaseerde strategie het meest relevant om snel en lenig in te spelen op veranderende vraag waarbij maximale effectiviteit wordt getoond.

Extra aandacht moet worden besteed aan integratie van supply chain met finance. Het voor de hand liggende instrument hiervoor is Sales and Operations Planning, dat  immers voor  deze integratie zorgt.

 

Wat er de komende tijd voor u te doen staat blijft dus hetzelfde, hopelijk krijgt u een herstellende markt te managen.

 

Mijn ervaring met EMLog

Het prettige wat ik aan de EMLog opleiding heb ervaren is dat ik mijn kennis en inzicht heb kunnen verdiepen op het operationele logistieke vlak maar tevens ook op strategisch niveau. Door deze afwisseling blijft de opleiding boeiend en word je ook gedwongen om na te blijven denken over beslissingen die je op beide niveaus neemt.

 

Binnen de opleiding was niet alleen aandacht voor logistieke onderwerpen maar kwamen ook belangrijke integratie aspecten met inkoop, marketing & sales en management accounting aan de orde.

 

Het is al vaker genoemd in deze estafette maar ook ik onderstreep het belang van  medestudenten. Door hun verschillende achtergrond en kennisniveau ontstonden er vaak leerzame gesprekken.

 

In mijn evaluatie van de opleiding heb ik aangegeven dat een internationaler docenten korps en meer aandacht voor de proces industrie een aanwinst voor de opleiding zou zijn.

 

Vraag aan Vasco Werners (Fabory)

Hoe herken je een logistiek gezonde organisatie?

 


Over de auteur

Naam:

Geboortejaar:
Bedrijfsnaam:
Functie:
Contactgegevens:
EMLog succesvol afgesloten in:

Lennard Struijk
1972
Voorne Partners
Senior Business Consultant
lennard.struijk@voornepartners.com
2006

 

 

 

 

 

 


Opleiding en werkervaring

In totaal heb ik 13 jaar werkervaring waarvan de laatste  6 jaar als senior business consultant binnen Voorne Partners. Gedurende deze periode ben ik zowel in het binnen en buitenland actief geweest met de implementatie van veranderingstrajecten bij multinationals. Ik ben betrokken bij het uitvoeren van de haalbaarheids studie, het schrijven van de blauwdruk tot en met  de implementatie van de verandering.

Voordat ik bij Voorne Partners werkte heb ik vijf jaar als logistiek SAP consultant gewerkt. Van de proceskennis die ik in deze periode heb opgedaan maak ik nog altijd gebruik. Tijdens deze periode heb ik mijn CPIM certificering gehaald.

Na mijn afstuderen als informaticus in 1996 heb ik twee jaar als trainer van een ERP pakket gewerkt.

Reageer op dit artikel