artikel

Fabory snijdt twee schakels uit keten

Supply chain

Fabory snijdt twee schakels uit keten
Fabory

Verbeterprojecten op supply chain gebied. Dat is het onderwerp van de kennisbrief waarin dit verhaal is geplaatst. Bij Fabory zou alleen al over 2009 een boek geschreven kunnen worden. De groothandel sneed twee schakels uit de eigen supply chain en liet de organisatie door experts doorlichten. Supply chain director Maurice Geerars legt uit wat er is veranderd.

Verbeterprojecten op supply chain gebied. Dat is het onderwerp van de kennisbrief waarin dit verhaal is geplaatst. Bij Fabory zou alleen al over 2009 een boek geschreven kunnen worden. De groothandel sneed twee schakels uit de eigen supply chain en liet de organisatie door experts doorlichten. Supply chain director Maurice Geerars legt uit wat er is veranderd.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Fabory   Leverancier/dienstverlener: ARGO advies
Plaats: Tilburg  
Branche: automotive, machine- & apparatenbouw   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Drie punten springen er bij Fabory uit in 2009: kostenverlaging, het inhuren van een extern bureau voor het doorlichten van de organisatie en tenslotte voorraadverlaging in de keten. Volgens supply chain director Geerars wordt begonnen met het minst leuke onderdeel van het hele organisatorische verbeteringsproces en dat is het afscheid nemen van een deel van het personeel.

 

Economie drong tot verbetering

Fabory, dat vestigingen heeft in West- en Oost-Europa, de VS, China en India, merkte eind 2008 dat de omzet flink terugliep. "We werden gedwongen om ons proces te verbeteren", vertelt Geerars (foto), die verantwoordelijk is voor de wereldwijde supply chain. En dus ook verantwoordelijk is voor de operatie in China. In China had Fabory een magazijn. Dat is nu gesloten. "Het magazijn werd gebruikt om goederen die in China werden geproduceerd te verpakken voordat ze naar Tilburg, het Nederlandse hoofdkantoor, werden verstuurd. Nu gaan die producten direct vanuit de diverse producenten in containers naar Tilburg. Ons doel was om de supply chain op deze manier flink in te korten. Ook leveringen die rechtstreeks naar het regionale magazijn in Brno (Tsjechië, red.) kunnen niet via het centrale magazijn in Tilburg aan te leveren."

 

Chinese magazijn gesloten

De schakel van het Chinese magazijn is daarmee verdwenen uit de keten van Fabory. Het was ook de belangrijkste directe kostenbesparing die volgens Geerars doorgevoerd kon worden. "De voorraadverlaging die we konden realiseren door het wegstrepen van deze schakel bedraagt tien procent." Van de Fabory-omzet komt zestig procent uit China, veertig procent uit Europa. Inspelen op veranderingen in de toekomst speelde absoluut een rol bij het besluit van Fabory om het Chinese magazijn te sluiten. Geerars: "De EU heeft anti-dump maatregelen aangekondigd tegen producten uit China, we moesten dus wel weg daar." De sluiting van het magazijn was geen makkelijke beslissing voor de SC-director. "Het betekent toch dat 150 man zonder werk komt te zitten."

 

Bij leverancier al inpakken

Een gevolg van de sluiting van het Chinese magazijn is ook dat Fabory er nu op moet aansturen dat zoveel mogelijk producten al bij de leverancier in het juiste doosje worden gestopt. "Daarmee voorkomen we dat we hier moeten gaan ompakken, handjes zijn hier veel duurder dan in lagelonenlanden.’ De sluiting van het magazijn in China nam ruim drie maanden in beslag, toch is er nog het nodige aan nawerk bijgekomen. "Je moet echt van alles aantonen, de Chinese regering wil absoluut niet dat je verzaakt op financieel vlak."

 

‘Externe ogen dwingen’

De tweede grote stap in het verbeteringsproces dat de groothandel uitrolde in 2009 was het inhuren van een extern bureau. Dit bureau, Argo, werd ingehuurd om te bekijken waar besparingen mogelijk waren binnen Fabory. "Vreemde ogen dwingen, zo’n extern bureau kent geen grenzen, zoals je die wel automatisch hebt als je ergens werkt. Argo is erbij betrokken om het verbeteren van de processen van de groep te faciliteren." Bij de werkwijze van Argo werden ook andere afdelingen van Fabory uitgenodigd om mee te denken bij de verbeteringsprocessen (outside eyes). "Denk dan aan iemand van inkoop of verkoop die aanwezig is bij een discussie over voorraadverlaging."

 

Brown paper sessies

Ook werden er door Argo zogenaamde ‘brown paper sessies’ georganiseerd waarin het hele proces van de groothandel werd beschreven. "Datacrunchen maakte er ook deel van uit. Zoveel mogelijk data uit het systeem trekken, dus uit SAP, en dan proberen zo goed mogelijk een verbeterstap te definieren. En die stap daarna ook echt uitvoeren, om te zien of het een echte verbetering is zoals uitgedacht."

 

Verlagen veiligheidsvoorraad slowmovers

De derde grote stap die Fabory dit jaar zette was het verlagen van de voorraad. "Maar eigenlijk zijn we daar het hele jaar door mee bezig geweest. We hebben onder andere de veiligheidsvoorraad van de slowmovers verlaagd. De prognose voor het twaalfmaandelijks gemiddelde is gevoeliger gemaakt, waarvoor de prognose nu sneller reageert op een vraagverandering. Veiligheidsvoorraad heeft niet echt een hele belangrijke functie vind ik, als je echt een hit hebt dan is er toch te weinig voorraad." Na het verlagen van de veiligheidsvoorraad is ook gestart met de implementatie van Slim 4, software van leverancier Slimstock waarmee Fabory de voorraad nog beter denkt te kunnen gaan managen. De livegang van Slim 4 zal halverwege december plaatsvinden.

 

Inkoop productmanager en voorraadplanner overleggen

Op dit moment wordt ook langzaam maar zeker een nieuwe manier van werken ingevoerd. Hierbij is er veel meer overleg tussen allerlei afdelingen binnen een productgroep. "De inkoper, de productmanager en de inventory planner zijn dan aan elkaar gekoppeld. Bij een nieuw product gaan ze direct met elkaar om tafel en bepalen ook hoe hoog de voorraad moet zijn", aldus Geerars. Om deze werkwijze zo effectief mogelijk te maken zijn er ook vier nieuwe productgroepen bepaald: gereedschap en industriële benodigdheden, roestvrij staal, bouten en moeten en schroeven en sluitingen.

 

Voorraadreductie 26 procent

Al met al zegt Geerars behoorlijk tevreden terug te kunnen kijken op 2009. Door de grote betrokkenheid van iedereen Fabory heeft de hele operatie hem geen slapeloze nachten bezorgd. "De voorraadreductie ging echt hard, we hebben een daling van 26 procent bereikt. Zonder dat dit voor problemen zorgde. En misschien nog wel indrukwekkender is dat de totale logistieke kosten per orderlijn hetzelfde zijn gebleven als vorig jaar."

Reageer op dit artikel