artikel

De supply chain-agenda 2010

Supply chain

De supply chain-agenda 2010
supply chain agenda 2010

Welke activiteiten en doelstellingen hebben supply chain managers voor 2010 op hun lijstje staan? Nog meer kostenreductie of wordt er ook weer opgebouwd? Logistiek.nl maakte een rondje langs de velden.

Verlagen werkkapitaal 

Hét supply chain-thema van 2009, reductie van het in voorraad opgeslagen werkkapitaal, staat ook komend jaar bovenaan op menig actielijstje. "Het werkkapitaal staat voor 2010 opnieuw zeer agressief gebudgetteerd, ondanks de daling die we dit jaar hebben weten te bewerkstelligen", zegt John van Dongen, director Demand Flow Planning & Scheduling bij apparatenbouwer Electrolux.

 

Het verlagen van werkkapitaal is niet één verbeterproject, maar valt uiteen allerlei subprojecten. "Het is eigenlijk continuous improvement in alle delen van je organisatie", zegt Van Dongen. "Je moet bij ons om te beginnen al onderscheid maken tussen voorraad componenten en voorraad gereed product. Voor het verlagen van die eerste zijn we bijvoorbeeld aan het kijken hoe we bij toeleveraciers consignent stocks kunnen introduceren en hoe we de frequentie en batchsizes verder kunnen optimaliseren. Een heel ander project is dat we de tijd tussen productie en transport proberen te verlagen door een betere afstemming van de productie op de transportplanning."

 

Lees ook het artikel: Bedrijven worstelen met werkkapitaal.

Visibility / transparantie

Om verrassingen te voorkomen, in de winstgevendheid en richting klanten, gaan veel bedrijven komend jaar proberen meer grip op hun supply chain te krijgen. Hiervoor is transparantie nodig zodat supply chain managers tijdig kunnen ingrijpen. "Tussen de plaatsing van een inkooporder en de ontvangst van shipmentinformatie gebeurt er nog een heleboel", vertelt Schelte Halma, manager supply chain planning bij textielsupermarkt Zeeman. "Een belangrijk actiepunt voor mij is om hier komend jaar meer grip op te krijgen."

 

Veel Zeeman-producten komen uit het Verre Oosten en moeten vaak een half jaar of meer van te voren worden besteld. In de tussentijd vindt er nog allerlei fijnafstemming plaats tussen inkoper en leverancier, bijvoorbeeld over een verandering van levertijd of verpakkingsaantallen. "We gaan een supply chain portal implementeren waarmee de regie krijgen over dit proces. We willen direct inzicht in wat voor consequenties een verandering heeft op het inkoopbudget. We willen de betrouwbaarheid van leadtimes verhogen en een hogere efficiencygraad in het transport realiseren."

 

Lees ook het nieuwsbericht: Visibility en risk management grootste uitdagingen.

 

Nieuwe samenwerkingsvormen

Onder druk van de recessie lag de focus van supply chain managers afgelopen jaar op kostenreductie. Om tot verdere en meer significante besparingen te komen, gaan supply chain managers komend jaar op zoek naar meer spectaculaire ingrepen. Supply chain manager Janneke van den Broek van retailer Schuitema, het bedrijf achter C1000, noemt als voorbeeld het intiatief van Schuitema en Jumbo om gezamenlijk te gaan inkopen. "Samenwerken in de keten aan de achterkant, terwijl je aan de voorkant concurrenten bent, ik ben erg benieuwd wat voor consequenties dit heeft voor onze supply chains."

 

Bedrijven moeten meer met een integrale supply chain-bril naar hun processen kijken, vindt Paul van Gils van de afdeling Supply Chain Management bij JFHillebrand, een logistiek dienstverlener in wijn. "Wij zijn de schakel tussen de wijnboeren en de retail en wij zien dat veel bedrijven lokaal optimaliseren terwijl er ze veel meer zouden kunnen besparen als ze gemeenschappelijk doelstellingen formuleren."

Hij geeft een voorbeeld van de wijnboer die gewend is om op order te produceren. "Dit is om te beginnen al een vrij onbetrouwbaar proces, omdat vaak niet de goede flessen en labels op voorraad liggen. Ook willen wijnboeren zo groot mogelijk batchgroottes zodat ze tegen lage kosten kunnen produceren. Dat is weer niet gunstig voor de retailer.

Toen we dit proces gingen analyseren bleek het veel goedkoper om de wijnboeren op voorraad te laten produceren. Het voordeel voor de retailers is dat ze kleinere orders kunnen bestellen en door deze te combineren met orders voor andere wijnboeren kunnen wij vervolgens toch met volle containers varen."

 

Lees ook het artikel: Van ketensamenwerking komt bitter weinig terecht.

 

CO2 footprint

The green supply chain, duurzame logistiek, CO2 footprint, het leken tot nu toe vooral buzzwords, maar veel supply chain managers gaan er komend jaar dan toch echt werk van maken. Er wordt een systeem geïmplementeerd waarmee per processtap de uitstoot van CO2 kan worden gemonitored, de CO2 footprint, en/of er worden initiatieven opgestart om deze uitstoot te verminderen.

 

Edwin van der Meerendonk vice president European Supply Chain Operations bij Walt Disney heeft voor volgend jaar diverse groene initiatieven in z’n agenda staan. "In Amerika zie je dat een partij als Walmart van toeleveranciers eist dat ze een CO2 footprint gaan bijhouden. Ook geven ze er meteen een reductie-opdracht bij. Om deze situatie in Europa voor te zijn en te voorkomen dat grote retailers verschillende eisen gaan stellen, hebben wij samen met onze concurrenten een footprint opgesteld die we komend jaar verder gaan invullen."

Daarnaast staan er ook allerlei "groene" verbeterprojecten op de planning bij de distributie van Walt Disney-producten. Van der Meerendonk noemt onder andere het lichter maken van verpakkingen, het verlagen van de hoeveelheid plastic in producten en het terugnemen en recyclen van oude DVD’s. "Deze initiatieven leveren overigens ook gewoon financieel voordeel op, dus het mes snijdt aan twee kanten."

 

Lees ook het expertartikel: Acht maal efficiency en CO2-reductie.

 

Sales & Operations Planning (S&OP)

Het werkkapitaal afstemmen op de servicelevels naar klanten en de flexibiliteit in productie. Dat is een andere doelstelling die Edwin van der Meerendonk van Walt Disney op zijn lijstje heeft een staan. Een populair instrument om dit voor elkaar te krijgen heet Sales & Operations Planning (S&OP). Het wordt door veel supply chain managers genoemd als iets dat hoog op de agenda staat.

 

Een belangrijke ingredient voor S&OP zijn goede forecasts van de toekomstige vraag. Ook hier gaan veel supply chain managers in investeren. John van Dongen van Electrolux: "De forecastbetrouwbaarheid moet omhoog. We gaan hiervoor een planningsmodule van SAP implementeren, en ook gaan we verder vooruit plannen. Nu kijken we één maand vooruit, straks drie tot vier maanden."

 

Lees ook de blog: De vijf domste fouten in S&OP.

 

Investeren in mensen

Tijdens de crisis zijn bij veel bedrijven mensen ontslagen of hebben deze anderszins "een klap" gekregen. Zodra de economie weer aantrekt zullen bedrijven weer mensen moeten aannemen. Dit geeft een unieke kans om enerzijds toelatingscriteria te heroverwegen en anderzijds opnieuw te kijken naar de prestatie van het zittend bestand. Hoe willen bedrijven hun mensen ontwikkelen?

 

Diverse supply chain managers geven aan te gaan investeren in het niveau van mensen. "We gaan mensen op planningsfuncties zodanig opleiden dat ze in de snel veranderende supermarktwereld op meerdere plekken inzetbaar zijn", zegt bijvoorbeeld Janneke van den Broek, supply chain manager vers bij Schuitema.

 

"Wij gaan investeren in (logistieke) opleidingen voor het middenkader", laat supply chain manager Peter Stitselaar van groothandel CRH Roofing Materials weten.

 

Lees ook het expertartikel: "Hoe doorbreek je een vastgeroeste organisatie".

 

Nieuwe IT implementeren

Het is ten slotte opvallend dat vrijwel alle supply chain managers die voor dit artikel zijn benaderd, zeggen komend jaar gewoon in IT-systemen te gaan investeren. Het is dus niet zo dat bedrijven door de crisis opeens hun hand op de knip houden.

 

Diverse supply chain managers geven aan dat ze hun ERP-systeem volgend jaar gaan vernieuwen of upgraden. Ook gaan ze nieuwe systemen implementeren voor het uitwisselen van gegevens (EDI), het transparant maken van de keten of het ondersteunen van het S&OP-proces.

 

 

Lees de blog: Een topjaar midden in de recessie.

Reageer op dit artikel