artikel

Hans Moonen: ‘Concepten komen tot leven’

Supply chain

In juni ontving Hans Moonen zijn doctorstitel voor zijn proefschrift: ‘Multi-Agent Systems for Transportation Planning en Coordination’. Sinds begin dit jaar combineert hij een baan als consultant bij Logica met een dag onderzoekswerk aan de Universiteit van Twente.

Hans Moonen: ‘Concepten komen tot leven’
Hans Moonen:

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 18 september 2009.

“Na zes jaar promotieonderzoek is het wel tijd voor wat anders. Je bent toch vooral bezig met het schrijven van wetenschappelijke artikelen wat uiteindelijk resulteerde in mijn proefschrift. Bij Logica komen de concepten tot leven en vinden een weg. Het onderdeel van Logica waar ik sinds begin dit jaar voor werk is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Het is de management consulting afdeling van Logica, maar je zou het ook een soort innovatiebreekijzer kunnen noemen. Het gaat om vraagstukken hoe klanten zich voor kunnen bereiden op de uitdagingen van overmorgen. Ik richt me met een aantal collega’s op het bedenken van slimme oplossingen voor personen- en goederenstroom- bewegingen. Dit doen we onder de noemer Intelligente Transport Systemen (ITS). We werken rechtstreeks met klanten, zoals Rijkswaterstaat, de NS en logistieke partijen, maar ook binnen nationale en Europese onderzoeksprogramma’s.

Het draait om informatie connectiviteit

Door mijn promotieonderzoek weet ik nu veel over de toepassing van multi-agent systemen en nieuwe IT architecturen in bedrijven en logistieke ketens. Ik vraag me af of over tien jaar bedrijven, en daarmee consultants, nog steeds zoveel met grote ERP-achtige implementaties bezig zullen zijn als vandaag de dag. Het zal steeds meer gaan draaien om het aanbieden van informatie connectiviteit, welke slimme apparaten ontsluiten zoals smartphones, blackboxes en RFID.

Multi-agents en bouwlogistiek

Ik vind het erg interessant om met nieuwe theorieën en onderzoeksvragen bezig te zijn voor toepassingen in de toekomst, vandaar dat ik me één dag in de week heb verbonden aan de onderzoeksgroep van Prof.dr. Jos van Hillegersberg aan de Universiteit Twente. Op wat beperktere schaal ga ik daar door met wat ik heb gedaan tijdens mijn promotieonderzoek. Naast het geven van colleges, waar tot op heden de meeste tijd in is gaan zitten, houd ik me daar nu bijvoorbeeld bezig met vraagstukken over hoe je multi-agents kunt inzetten bij logistieke afstemming op de bouwplaats. Zo kijken we naar het pro-actief leveren van mortel op de bouwplaats volgens VMI-achtige concepten. Een dag werken als onderzoeker en vier dagen als consultant is een ontzettend leuke combinatie.

Hans Moonen (31)

Samenwonend
in Utrecht met Rinske

Opleiding:
Technische Bedrijfskunde TU Eindhoven

Werkervaring:
Baan Canada en Nederland, promovendus aan Erasmus Universiteit Rotterdam, werk verricht voor de

Commissie van Laarhoven

Vrije tijd:
tennis, fietsen, skiën, fotografie

Lees ook:

Reageer op dit artikel