artikel

Wat is Sales & Operations Planning (S&OP)?

Supply chain

Wat is Sales & Operations Planning (S&OP)?
Wat is sales & Operations Planning (S&OP)?

Sales & Operations Planning, afgekort S&OP, is een managementactiviteit waarin een bedrijf vraag en aanbod van producten op elkaar afstemt zodanig dat een optimaal financieel resulaat wordt gehaald. Doorgaans gebeurt dit maandelijks en wordt een rollende planning voor de komende 24 maanden gemaakt. Een vast onderdeel is dat verkoopforecasts worden gematched met de beschikbare voorraden en de productieplanning.

Bij een S&OP-proces is de belangrijkste doelstelling om productie en logistiek zodanig te plannen dat zo goed mogelijk aan de verkoopwensen wordt voldaan en tegelijkertijd de winstgevendheid van het bedrijf optimaal wordt gediend. Juist omdat verkoop- en operationele afdelingen vaak tegengestelde belangen hebben (verkoop wil flexibiliteit, productie wil efficiency) is het belangrijk om de planning van deze afdelingen regelmatig op Management Team-niveau op elkaar af te stemmen.

S&OP: maak goede forecasts

Een vast onderdeel van S&OP is het matchen van verkoopforecasts met de beschikbare voorraden en de productieplanning. Een belangrijke ingrediënt hiervoor zijn goede forecasts van de toekomstige vraag. Er is software op de markt die op basis van historische verkoopcijfers een indicatie kan geven, maar ook verkoopmedewerkers zullen op basis van hun gevoel en marktontwikkelingen hun verwachtingen kenbaar moeten maken. Ook moet worden nagedacht over assortimentsbeheer en het in- en uitfaseren van productfamilies.

Productie-en voorraadplanning

Een ander onderdeel is het vertalen van verkoopcijfers naar behoefte aan producten, onderdelen en materialen. Hieruit vloeit een productie- en voorraadplanning die overeen moet komen met het financiële budget.

Software voor S&OP

Er is veel software op de markt die het proces van Sales & Operations Planning ondersteunt. De grote ERP-leveranciers doen dit, maar er zijn ook specialisten. Ook zijn er specifieke pakketten voor de lossen onderdelen van S&OP zoals voor forecasting, voorraadbeheer en productieplanning.

Lees hier nieuws en achtergrondartikelen over S&OP…

Reageer op dit artikel