artikel

Peter Bouwsema, supply chain director Wavin, Zwolle

Supply chain

Peter Bouwsema, supply chain director Wavin, Zwolle
Peter Bouwsema

De crisis trekt diepe sporen in bedrijvig Nederland. Wat merken logistiek managers er van? Hoe gaan ze hier mee om? Dit keer is Peter Bouwsema aan het woord. Hij is verantwoordelijk voor de supply chain activiteiten van Wavin in Noord-West Europa.


 

 " In de bouwsector valt nog veel te winnen"

 

Wat merk jij van de crisis?

"De crisis gaat aan geen enkel bedrijf voorbij. Ook niet aan Wavin gezien onze vestigingen in heel Europa. In onze regio is de markt onzeker. De informatie die je krijgt, bestrijkt een kortere periode. Men is voorzichtig met de lange termijnvoorspelling. Dat brengt er ons er toe om strakker te plannen en steeds opnieuw te valideren. Naast de maandelijkse planningscyclus geven we meer aandacht aan een wekelijkse review."

 

Nog investeringplannen?

"We hebben ons in de afgelopen periode behoorlijk sterk gemaakt met investeringen in nieuwe software op het gebied, waaronder productieplanning (APO) en WMS, allebei van SAP. Eind dit jaar gaan we live met APO in nog twee landen. Deze middelen geven ons duidelijk nieuwe mogelijkheden. Belangrijk doel is betere beheersing van de processen en ons werkkapitaal."

 

Hoe zorg je voor meer efficiency?

"Dat is mijn ogen altijd een combinatie van mensen en middelen. Met de nieuwe investeringen kunnen we onze efficiency zeker verhogen. Daarnaast hebben we in de Nederlandse operatie enkele organisatorische wijzigingen doorgevoerd om de structuur te vereenvoudigen. Dat verschaft veel meer helderheid over verantwoordelijkheden. Meer transparantie maakt de operatie efficiënter en helpt fouten voorkomen."

 

Wat staat bij jullie constant op de agenda?

"Onze agenda wordt gedomineerd door logistieke oriëntatie richting klant. Het team is daar al geruime tijd mee bezig. Dat betekent een intensievere samenwerking met klanten, maar ook met toeleveranciers. We willen frequenter informatie uitwisselen en de fysieke stromen beter afstemmen. In de bouwsector valt op dit punt nog veel te winnen, als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld automotive. Daarom houden we binnenkort opnieuw een supplierdag. Verder is duurzaamheid zeker een item, dat veel aandacht krijgt. Zo kijken we vanuit dit perspectief opnieuw naar de contacten met onze leveranciers en logistiek dienstverleners."

 

Wat is nu jouw persoonlijke uitdaging?

"Die is nauw verbonden met onze doelstelling om dichter op de klant te zitten. Voor mij is essentieel dat we het vertrouwen vergroten richting onze klanten, niet alleen in producten, maar ook in mogelijkheden en betrouwbaarheid van onze logistieke keten. Ik steek graag energie in regelmatig overleg, omdat ik weet dat daar kansen liggen."

 

Wat is leuk en minder leuk aan deze baan?

"Leuk is het team waar ik mee mag werken en dit bedrijf. Ik werk met veel plezier in deze – zeg maar – pragmatische sector. In 2002 stapte ik uit de consultancy om bij Wavin aan de slag te gaan. Ik merk dat we vanuit de supply chain veel waarde kunnen toevoegen. Wavin onderkent dit en maakt daar ook ruimte voor. Minder leuk? Ik zou het niet weten. Ik concentreer me op de positieve kant. Je kan mopperen over lange reistijden bijvoorbeeld. Ik gebruik die tijd om telefonisch mijn contacten te onderhouden."

Reageer op dit artikel