artikel

Kan uw organisatie tegen een stootje?

Supply chain

Het invoeren van risicomanagement is nice-to-have. Toch? Er zijn immers urgenter projecten. Ja, urgenter zeker, maar niet altijd belangrijker. En als er al aan risicomanagement wordt gedaan is dit veelal gericht op het verminderen van gevaar voor mens en milieu.

Denk aan brandpreventie, plannen voor ontruiming van gebouwen of aan een ongeval met gevaarlijke stoffen. Die initiatieven zijn nuttig, maar ze zijn niet gericht op het voortzetten van de levering van uw producten. Heeft u een aanpak in uw hoofd waarmee u klanten kunt blijven beleveren in geval van calamiteiten?
 
Of waarbij de logistiek zelfs ongevoeliger wordt voor die calamiteiten? Goed risicomanagement voor logistieke processen helpt daarbij. TNO onderzocht risico’s die niet vaak optreden maar wel een enorme impact hebben. Helaas vonden we veel voorbeelden in Nederland met oorzaken binnen Nederland of daarbuiten. Zoals het plotseling wegvallen van een belangrijke leverancier, stroomstoringen, stakingen, het verlies  van de grootste klant en ga zo maar door. Op basis van internationale theorie, een enquête, interviews en deze voorbeelden ontwikkelden we een aanpak die geschikt is voor de logistiek.
 
Een deel hiervan legden we vast in het recente boek ‘risicomanagement en logistiek: kan uw organisatie tegen een stootje?’. In de presentatie put ik hieruit en probeer ik uw risicobewustzijn te verbeteren. Ook licht ik een aanpak toe waarmee u in de praktijk aan de slag kunt, en geef ik voorbeelden. Hopelijk inspireert dit verhaal u om beter inzicht te gaan verwerven in uw eigen risicoprofiel. Of dat van uw partners in de keten.

      

Pas dan kunt u bewust besluiten om risico’s te elimineren, te verkleinen, over te dragen of ….gewoon te accepteren. En pas dan bent u beter voorbereid op de volgende grote verstoring na de economische crisis: een pandemie? Een aanslag in Nederland? Of bent u de volgende die met een product recall te maken krijgt?

Reageer op dit artikel