artikel

Tbp electronics automatiseert magazijn met WCS

Supply chain

Tbp electronics automatiseert magazijn met WCS
tbp

Elektronicaspecialist tbp electronics heeft onlangs het magazijn geautomatiseerd met Vanboxtel-WCS (Warehouse Control Systeem). Dit logistieke systeem zorgt voor een volledige tracking & tracing van alle producten, ondersteunt het FIFO-principe (First-In, First-Out) en biedt tbp betere doorgroeimogelijkheden. Dat de oplossing ook 50 procent magazijnruimte bespaart is volgens CEO Ton Plooy mooi meegenomen.

Elektronicaspecialist tbp electronics heeft onlangs het magazijn geautomatiseerd met Vanboxtel-WCS (Warehouse Control Systeem). Dit logistieke systeem zorgt voor een volledige tracking & tracing van alle producten, ondersteunt het FIFO-principe (First-In, First-Out) en biedt tbp betere doorgroeimogelijkheden. Dat de oplossing ook 50 procent magazijnruimte bespaart is volgens CEO Ton Plooy mooi meegenomen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Tbp electronics   Leverancier/dienstverlener: Vanboxtel
Plaats: Dirksland (ZH)  
Branche: detailhandel   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam: WCS  

– deze tekst is aangeleverd door de leverancier –  

 

Het bedrijf tbp electronics is in 1976 opgericht door CEO Ton Plooy en heeft zich sindsdien gespecialiseerd in het zo perfect mogelijk ontwikkelen, engineeren, inkopen, assembleren, testen en ‘just-in-time’ leveren van printed circuit boards. Daarvoor beschikt het bedrijf over de modernste assemblage– en testapparatuur en zo’n 550 hooggekwalificeerde medewerkers die jaarlijks € 125 miljoen omzet verwerken. In totaal heeft tbp electronics 30.000 vierkante meter productiefaciliteiten in de locaties Dirksland, Den Bosch en het Belgische Geel.
  
Enkele bekende klanten van het bedrijf zijn: AGFA-Gevaert, ASML, Alcatel-Lucent, Barco, Honeywell, Océ, Philips en Wärtsilä. Om ‘just-in-time’ en flexibel te kunnen blijven leveren ondanks de snelle bedrijfsgroei, heeft tbp flink geïnvesteerd in een geavanceerde oplossing voor magazijnautomatisering. "Net als in andere branches is ‘tracibility’ in onze markt van cruciaal belang voor kwaliteitmanagement en serviceverlening", vertelt Plooy. "In het oude pand in Dirksland hadden wij nog een traditioneel schappenmagazijn, waarin eerst alle ontvangen producten werden opgeslagen, waarna onze medewerkers voor zowel de assemblage als alle leveringen telkens weer de benodigde componenten ophaalden. Hoewel daarbij al het FIFO-principe werd toegepast, kon dit bedrijfsproces een stuk efficiënter. Voor dit nieuwe pand ben ik daarom op zoek gegaan naar de beste oplossing voor magazijnautomatisering, die tbp zowel een voorsprong biedt op concurrenten als onze succesvolle groei de komende jaren ondersteunt".

  

Onverwachte leverancier

Tijdens de zoektocht naar een geautomatiseerde magazijnoplossing kwam tbp electronics terecht bij Vanderlande Industries in Veghel. Zij kregen de opdracht om het nieuwe magazijn in te richten met een complete oplossing die alle benodigde materialen naar de medewerkers brengt, in plaats van dat de medewerkers zoals voorheen telkens naar de materialen liepen. De geïmplementeerde oplossing bestaat uit twee rijen magazijnstellingen voor de opslag van alle producten, waartussen een ‘mini-loader’ (kraan) beweegt die wordt aangestuurd door een Warehouse Control Systeem (WCS).
 
"Omdat Vanderlande voor het WCS een beroep heeft gedaan op Vanboxtel, waren zij voor ons een compleet onverwachte en niet bewust geselecteerde leverancier waar wij achteraf erg blij mee zijn", zegt Plooy. "Zij hebben als aanvulling op de WCS-software ook alle scanners van Motorola voor tracking & tracing en de interface met het Isah7 ERP-systeem naar volle tevredenheid geïmplementeerd". De computergestuurde mini-loader in het magazijn van tbp electronics slaat automatisch alle ontvangen goederen op in 3000 kunststof kratten en haalt daaruit ook de producten op die nodig zijn voor het assembleren en leveringen aan klanten. Dit gebeurt tegelijkertijd, waarbij het WCS continu de hoeveelheid kraanbewegingen en wachttijden minimaliseert, rekening houdend met zowel de omloopsnelheid van alle producten, als het tussendoor verwerken van eventuele spoedorders.

  

Praktijkervaringen en resultaten

Het implementeren van de volledig geautomatiseerde magazijnoplossing is tbp electronics 100 procent meegevallen. De omschakeling van een traditioneel schappenmagazijn naar een volautomatisch magazijn in een nieuw bedrijfspand is namelijk een complex project, waarbij van alles fout kan gaan. tbp electronics heeft zich echter grondig op het project voorbereid met een uitgebreide analyse van alle mogelijke procesverbeteringen en een goed programma van eisen. Verder heeft men een externe logistieke specialist ingehuurd om als projectleider met een helicopterview het geheel te begeleiden.
  
"Natuurlijk kom je bij dit soort projecten altijd wel onverwachte zaken tegen, waarvoor je snel een oplossing moet vinden", vervolgt Plooy. "Dan ben je sterk afhankelijk van de betrokken leveranciers. Gelukkig hebben de specialisten van Vanboxtel hun toegevoegde waarde op die momenten ruimschoots bewezen, zowel overdag als midden in de nacht! Een voorbeeld daarvan is de Isah7-integratie. Dat bleek veel minder eenvoudig dan de ERP-leverancier voorspelde, waardoor de kennis, ervaring en inzet van de Vanboxtel-specialisten doorslaggevend zijn geweest voor het halen van onze deadlines. Terugkijkend op het project zijn wij zeker tevreden over de tot nu toe behaalde resultaten. Behalve de drie doelstellingen: tracibility, FIFO en een minimale hoeveelheid menselijke handelingen, bespaart het systeem ook nog eens 50% magazijnruimte".

  

Toekomstplannen

Sinds tbp electronics met het geautomatiseerde magazijn werkt heeft Plooy al veel enthousiaste reacties van de betrokken medewerkers gehoord. Men is er duidelijk mee in de nopjes. Verder is het ook een middel om de innovatieve cultuur van het bedrijf zowel richting klanten als leveranciers te visualiseren. Daarom nodigt tbp hen regelmatig uit om de eigen interne goederenstroom live te komen bekijken. "Achteraf gezien hadden wij Vanboxtel graag eerder als gesprekspartner bij het totale project willen betrekken, gezien hun diepgaande kennis en jarenlange ervaring met logistieke automatisering", concludeert Plooy. "Dat is niet gebeurd omdat zij voor ons in het voortraject onzichtbaar waren.
  
Hoewel het nieuwe magazijn zowel letterlijk als figuurlijk op rolletjes loopt, zijn er na een aantal maanden ervaring natuurlijk altijd wel enkele verbeteringen mogelijk. Om die te realiseren gaan wij dit najaar met Vanboxtel een vervolgproject uitvoeren met als doel de toegevoegde waarde van hun software zo optimaal mogelijk te benutten. Een ander onderwerp waarover wij met hen van gedachten willen wisselen is een draadloos netwerk. ‘Last but not least’ willen wij op termijn natuurlijk ook onze Belgische vestiging gaan uitrusten met zo’n geautomatiseerd magazijn", besluit Plooy. 

Reageer op dit artikel