artikel

Polvo creëert één platform via ERP en WMS-implementatie

Supply chain

Polvo creëert één platform via ERP en WMS-implementatie
Polvo creëert één platform via ERP en WMS-implementatie

Een bedrijf dat wil groeien zal moeten investeren. Deze wijsheid is ook door Polvo opgepikt, de holding boven in totaal negen groothandels en specialisaties van voornamelijk ijzerwaren voor de bouw. Polvo investeerde in een ERP-systeem en heeft plannen om daarin een WMS te integreren. Op korte termijn. De ERP-uitrol vindt nu plaats, het WMS wordt aansluitend geïmplementeerd.

Een bedrijf dat wil groeien zal moeten investeren. Deze wijsheid is ook door Polvo opgepikt, de holding boven in totaal negen groothandels en specialisaties van voornamelijk ijzerwaren voor de bouw. Polvo investeerde in een ERP-systeem en heeft plannen om daarin een WMS te integreren. Op korte termijn. De ERP-uitrol vindt nu plaats, het WMS wordt aansluitend geïmplementeerd.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Polvo   Leverancier/dienstverlener: Microsoft Business Solutions
Plaats: Roosendaal   Onderleverancier/-dienstverlener: HSO
Branche: bouw & installatie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

 Jeroen Vermeer is als financieel directeur verantwoordelijk voor de uitrol van het softwaresystemen, het Microsoft Dynamics AX 2009 ERP en het geïntegreerde WMS. Dit laatste softwaresysteem is eveneens van dezelfde leverancier, maar aangepast door implementatiepartner HSO. De overstap van een branchespecifieke oplossing naar een veel algemener ERP is een grote. Daarbij zijn er in Nederland nog niet zo heel veel bedrijven live met de nieuwste versie van Dynamics AX 2009. "Onze eerste focus was op de implementatie van AX 4.0, de versie vóór AX 2009. Maar na twee referentiebezoeken, waarbij beide bedrijven aangaven dat ze achteraf beter gelijk hadden kunnen overstappen op een hogere versie van AX , heb ik de knoop doorgehakt en hebben wij voor die nieuwste versie gekozen. Ik besef dat dit een risico inhoudt, in de vorm van te verwachten bugs, maar qua functionaliteit ga je er zoveel op vooruit dat het me een verantwoord risico leek", aldus Vermeer.

[fotoalbum] 

 

Conversieweekend

De voorbereidingen voor de implementatie bij Polvo zijn in september getroffen, het is de bedoeling dat de livegang plaatsvindt op 2 juni. "En dat is een harde datum. Op 2 juni, net na het Pinksterweekend gaan de eerste vijf van de tien bedrijven live. Het weekend ervoor gebruiken we als conversie weekend voor alle data. Draagvlak onder het personeel is er gecreëerd door van elk dochterbedrijf een key-user aan te wijzen. "Het was voor de inrichting van je ERP makkelijker geweest om een bepaalde BV leidend te maken in de implementatie, maar daarmee zet je teveel mensen buitenspel, dat werkt uiteindelijk niet."

 

Een platform voor alle dochterbedrijven

De overgang naar een ander bedrijfssysteem wordt ook aangegrepen om alle bedrijven, inclusief de recent overgenomen bedrijven, op min of meer dezelfde manier te laten werken. "We zijn sinds 2001 verviervoudigd, hebben de laatste jaren elk jaar een overname gedaan. Nu hebben we de kans om voor al die bedrijven hetzelfde platform te creëren en dezelfde werkwijze. Wel passen we ervoor op om mensen al te veel in een keurslijf te dwingen, want het succes van de onderneming zit hem in de unieke relaties van de dochterbedrijven met hun klanten", aldus de financieel directeur. Vermeer zegt veel te verwachten van de overgang van tien bedrijven, die draaiden op drie ERP-pakketten en van 5 databases gebruik maakten. "We werken straks overal met hetzelfde artikelbestand, alles is extern en intern hetzelfde, met een prijsvrijheid voor de dochterbedrijven."

 

‘Werken zonder interface

De ERP-implementatie moet medio 2010 bij alle tien de bedrijven zijn afgerond. Eind 2009 wordt het WMS, een door HSO aangepast warehousemanagement systeem op basis van AX 2009 geïmplementeerd. "We hebben exact in kaart wat onze wensen zijn mbt een WMS. HSO in staat is gebleken ons te kunnen overtuigen van de geintegreerde WMS-oplossing, Door een warehousemanagement module van Microsoft in te zetten, is het grote voordeel  dat die gebruik maakt van dezelfde database als het ERP. "Het WMS dat nu in Roosendaal draait is via een interface gekoppeld aan het ERP. Straks kunnen we toe zonder interface en houden we op een plek onze voorraad bij" Vermeer zegt nog een reden te hebben om over te stappen naar een in het ERP geïntegreerd WMS. "Updates uitvoeren van ons huidige op maat gemaakte WMS is lastig, straks kunnen we dat met een paar kleine aanpassingen gewoon vloeiend laten verlopen." Ideeën over hoe de organisatie er na alle softwarematige veranderingen uit moet zien zijn er voldoende, Vermeer zegt bovendien al na te denken over het inpassen van paternosters, rollenbanen en zonepicking in het nieuwe WMS.

 

Dataconversie het lastigst

Het lastigst is tot nu toe de dataconversie. "Maar dat heeft nog niet tot vervelende vertraging geleid van de planning. Die verloopt nog volgens gepland budget en tijd." Volgens Vermeer komt dit mede doordat er in totaal behoorlijk wat mensen op het project zitten, vanuit Polvo en vanuit HSO. "Daarmee moeten we de klus kunnen klaren. Toen ik vertelde dat we een harde livedatum hebben vastgesteld kreeg ik van een van de commissarissen direct te horen dat het wel wat later zou worden. Dat zal niet gebeuren, het is mijn eer te na."

Reageer op dit artikel