artikel

Nog drie kandidaten voor Topinstituut logistiek

Supply chain

Nog drie kandidaten voor Topinstituut logistiek
Amsterdam, Rotterdam of Breda: waar komt het Topinstituut Logistiek?

Wordt het Amsterdam, Rotterdam of Breda? De Commissie Van Laarhoven heeft kandidaatsteden Den Bosch en Nijmegen laten vallen als locatie voor een logistiek, wetenschappelijk topinstituut.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 6 maart 2009.

Het definitieve voorstel aan de minister volgt begin april. De komende weken zullen de steden zich aan de voltallige commissie presenteren. “De kwaliteit van alle voorstellen was hoog, maar er zijn ook duidelijke verschillen,” zegt voorzitter Peter van Laarhoven in een reactie. “We hebben nog geen keuze gemaakt. Ik kan over het selectieproces weinig vertellen.”

 

De commissie kijkt vooral naar de rol van lokale overheden, bedrijfsleven en wetenschappelijke wereld. Met name de financiële steun, de bereikbaarheid en de uitstraling van de locatie zijn doorslaggevend. Commis–sie–lid Peter van der Meij: “De interactie tussen onderwijs en bedrijfsleven telt zwaar en ook het feit of er voldoende kritische massa is om onderzoeksopdrachten binnen te halen.”

Van Laarhoven, Van der Meij en de hoogleraren Jo van Nunen en Jan Fransoo bezochten de vijf kandidaten. Van Nunen: “We moeten de overtuiging hebben, dat het Topinstituut op de uiteindelijke locatie zeker tien jaar lang een flinke bijdrage kan leveren aan de logistieke ambitie van dit land.”
 

Internationale positionering

Stef Weijers, lector logistiek aan de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) vindt het jammer dat Nijmegen uit de race ligt. Door de internationale positionering dacht Nijmegen als vestigingsplaats hoge ogen gooien. Weijers: “De ligging van Nijmegen met goede verbindingen naar het achterland is uitstekend. Een kleine stad, met een hoog cultureel voorzieningenniveau en daardoor een aangename plek voor buitenlandse onderzoekers.” De initiatiefgroep waar Weijers deel van uitmaakt, bood drie locaties aan: een onderzoekscampus van NXP, dat al voorzieningen heeft, een gebouw op het terrein van de Radboud Universiteit en het Nebo-klooster, een rijksmonument. Het was niet genoeg. De drie overgebleven steden staan er qua commitment en financiële armslag beter voor. 

Reageer op dit artikel