artikel

Forse tijdsbesparing door mobiele oplossing

Supply chain

Forse tijdsbesparing door mobiele oplossing
Buhrmann

Het beantwoorden van klantvragen over aflevertijden kostte de verkoop- en distributie-afdeling van B¸hrmannUbbens minimaal vier uur per dag. De invoering van een mobiele oplossing bestaande uit PDAís in combinatie met track & trace-systeem Tracc biedt de papiergroothandel de oplossing.

Het beantwoorden van klantvragen over aflevertijden kostte de verkoop- en distributie-afdeling van B¸hrmannUbbens minimaal vier uur per dag. De invoering van een mobiele oplossing bestaande uit PDAís in combinatie met track & trace-systeem Tracc biedt de papiergroothandel de oplossing.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Buhrmann Ubbens   Leverancier/dienstverlener: 0
Plaats: Zutphen / Wromerveer, Zwijndrecht  
Branche: media, uitgeverij & drukkerij   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam: Tracc van Omnimove  

Door invoering van PDA’s kunnen bijzonderheden onderweg zoals vertragingen, maar ook retouren en manco’s beter geregistreerd en gecommuniceerd worden.
 

Documentenstroom aanzienlijk minder

BührmannUbbens heeft een mobiele applicatie geselecteerd die gehost wordt op een externe server van leverancier Omnimove. In deze Anywhere omgeving kan geautoriseerd worden gekeken naar de status van een order vanaf het moment dat bij de huidige werkwijze de orderinformatie stopt. Deze informatie is niet alleen toegankelijk voor verkoop en distributie, maar ook voor klanten. En dat levert concurrentievoordeel op. Daarbij is de documentenstroom aanzienlijk minder geworden.
 
Koppeling met ERP

Er worden gefaseerd 70 PDA’s aangeschaft, geleverd door Psion. De informatievoorziening van deze mobiele oplossing is gekoppeld aan het systeem Tracc, een track & trace-programma, dat vervolgens weer gekoppeld is aan het ERP. In dit geval een zelfgebouwd AS400 systeem.

‘We hebben niet gekozen voor boordcomputers omdat de wagens niet van ons zelf zijnî, legt projectleider Arjan Everink uit. ‘De chauffeur neemt op het depot, waar hij komt, een kastje mee.’
 

Er is een pilot gedaan met vijf routes. Deze is goed verlopen. ‘Er worden nog wat aanpassingen gedaan zodat op stopniveau per zending straks maar één handtekening nodig is. De testen lopen nog, maar de voorlopige resultaten zijn goed. Vanaf januari 2009 gaan alle 65 routes over.’ De afdeling distributie zorgt voor de instructie van de chauffeurs en de klanten.
 

De papiergroothandel heeft in korte tijd het project weten te realiseren. Everink: ‘De doorlooptijd was een klein jaar. Vorig jaar december kwamen de eerste ideeën waarna we in februari dit jaar van start zijn gegaan. Binnen drie maanden was het systeem live. Als je goed aangeeft wat je wilt kan het snel gaan. Mijn ervaring is dat de softwareleverancier sneller is dan ons bedrijf.’
 

Centrale dienst

Sinds 2003 maakt BührmannUbbens onderdeel uit van het Australische Paperlinx, de grootste papiergroothandel ter wereld. De afdeling Innovatie en ICT, waarvan Everink deel uit maakt, is een centrale dienst die werkt voor alle divisies van BührmannUbbens.
 

Met de invoering van de PDAís en Tracc heeft BührmannUbbens de logistiek aardig op orde. Bij het hoofdkantoor in Zutphen is het grootste magazijn gevestigd. Het oude magazijngedeelte steekt schril af bij het volautomatische hoogbouwmagazijn verderop. Er moet daarom slim worden omgegaan met de voorraden. Daarom is besloten te gaan werken volgens S&OP methodiek, met het voorraadbeheerssysteem Slim4 als centrale spil. ìFeitelijk is tegenwoordig de verkoopafdeling verantwoordelijk voor de voorraadî, aldus Everink. ‘Door deze nieuwe manier van denken en werken hebben we de voorraad structureel met een kleine 15 procent terug weten te brengen, met minimaal gelijkblijvende productbeschikbaarheid.’
 

Ook het distributienetwerk wordt aangepakt en het aantal dcís is teruggebracht naar drie. ìWe doen alles om de hoge servicegraad van 99,7 procent te handhavenî, besluit Everink.

Kader bijartikel:

DCíS IN ZUTPHEN, WORMERVEER EN ZWIJNDRECHT

60 vrachtwagens, 1.250 stops per dag

VAL activiteiten: verpakken, drukken en snijden van papier

280 miljoen euro omzet per jaar

181.000 ton papierwaren per jaar

17.000 producten op voorraad

3.500 orderregels per dag

53.000 palletlocaties

480 medewerkers

Voor 17.30 uur besteld, morgen in huis

Reageer op dit artikel