artikel

Q-Energy automatiseert buitendienst

Supply chain

Q-Energy automatiseert buitendienst
Field assist

In juli 2005 besloot service- en installatiebedrijf Q-Energy een oplossing te zoeken om haar buitendienst te automatiseren. Zij besloten FieldAssist te implementeren voor haar monteurs en planners. Het implementatie-traject, waarbij ook een koppeling met Baan IV werd gerealiseerd, werd voor het einde van 2006 afgerond.

In juli 2005 besloot service- en installatiebedrijf Q-Energy een oplossing te zoeken om haar buitendienst te automatiseren. Zij besloten FieldAssist te implementeren voor haar monteurs en planners. Het implementatie-traject, waarbij ook een koppeling met Baan IV werd gerealiseerd, werd voor het einde van 2006 afgerond.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Q-ENERGY   Leverancier/dienstverlener: 0
Plaats: Eindhoven   Onderleverancier/-dienstverlener: 0
Branche: telecommunicatie & nutsbedrijven   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname:
Productnaam: FieldAssist  

 

Onderstaande tekst is aangeleverd door de leverancier.

 

 

Q-Energy is een service- en installatiebedrijf dat zich op de particuliere markt bezighoudt met de verhuur, verkoop en het onderhoud van verwarmings- en warmwaterapparatuur. Voor de zakelijke opdrachtgevers voert het bedrijf installatietechnische- en servicewerkzaamheden uit bij gebouwgebonden-installaties. Dagelijks rijden in Zuidoost- en Midden Brabant zo’n 30 servicewagens rond. De monteurs voeren inspecties en reparaties uit, maken schoon en stellen apparatuur optimaal, veilig en energiezuinig af. Ook hebben ze een storingsdienst die 7 dagen per week, 24 uur per dag klaar staat om eventuele storingen te verhelpen. Om de storing- en onderhoudsdienst te automatiseren besloot het bedrijf de mobiele oplossing FieldAssist te implementeren.

 

Verbeterde planning

FieldAssist beschikt over zeer uitgebreide standaard functionaliteiten en kan het totale werkproces van de buitendienst automatiseren. Uniek aan FieldAssist is dat het niet alleen de uren verantwoordt, maar tevens de volledige logistieke werkprocessen (zowel financieel als commercieel) ondersteunt. Patrick Timmermans, adjunct-directeur van Q-Energy: "Dankzij FieldAssist is er bij ons bedrijf een bedrijfsbrede efficiency-verbetering te zien. Een verbeterde planning zorgt er voor dat monteurs efficiënter worden ingezet, uren worden automatisch geregistreerd en er is een snellere facturatie mogelijk."

 

Doelstellingen

Q-Energy wilde graag de planning van haar buitendienst en de logistieke goederenafhandeling verbeteren. Dit vroeg om een betere communicatie tussen de Backoffice en de field service engineers. Met behulp van FieldAssist is dit gehele proces geautomatiseerd. De monteur kan zelf, op de PDA, zijn gewerkte uren, gebruikte materialen en storingscodes registreren. Zo wordt de stroom papierbonnen sterk gereduceerd en de efficiency van de buitendienstmedewerkers is fors toegenomen. Dit alles heeft een positieve invloed op de klanttevredenheid. Tevens kan FieldAssist naar wens worden uitgebreid met een geografische functie waar de planner zowel de monteurs en de serviceopdrachten, met hun voortgangstatus, kan zien.

 

Voordelen

Direct na de implementatie van FieldAssist was merkbaar dat de planners in staat waren om meer werk sneller in te plannen. Serviceorders kunnen, op basis van criteria als beschikbaarheid, vaardigheden en regio, automatisch aan monteurs toegewezen worden. Daarnaast heeft de planner altijd een up-to-date overzicht van waar de planners zich bevinden. Hierdoor kunnen spoedklussen sneller worden toegewezen aan de juiste monteur. Daarnaast kan met behulp van de route-optimalisatietool, dat o.a. rekening kan houden met parameters als loonkosten, kilometerkosten en SLA informatie, voor een heel team van monteurs een ‘Least Cost Service Plan’ worden berekend. Voor elke monteur wordt zo de inzet geoptimaliseerd waardoor meer serviceorders per monteur kunnen worden uitgevoerd. De monteur kan op zijn PDA eenvoudig voorraad- en service-informatie opvragen. Zo kan hij de servicehistorie van het toestel dat gerepareerd moet worden bekijken en direct controleren of de onderdelen die hij dient te vervangen voorradig zijn.

 

Integratie met navigatie

Het bedrijf koos er tevens voor om FieldAssist te integreren met een PDA navigatiesysteem. Op het moment dat de monteur richting een klantadres wil vertrekken is een enkele klik op de navigatieknop in FieldAssist voldoende om de navigatiesoftware te activeren. Er is geen handmatige gegevensinvoer door de monteur voor nodig en er wordt geen tijd meer verspild aan het niet kunnen vinden van een exacte bestemming.

 

Over Q-Energy

Het bedrijf is een dochter van E.ON Benelux. E.ON is een van de grootste energiebedrijven van Europa. Kwaliteit en veiligheid staan hoog in het vaandel. Het bedrijf is al jaren ISO 9001-2000 gecertificeerd net zoals ze in het bezit zijn van het certificaat SCIOS (het uitvoeren van onderhoud en inspecties aan stook-installaties) en Stek (koeltechniek). Daarnaast mag het bedrijf energieprestatie-adviezen en energielabels afgeven voor bestaande woningen en utiliteitsbouw conform de EPBD en KOMO regelgeving Ook is het bedrijf erkend als leerbedrijf. Voor meer informatie: http://www.q-energy.nl/

 

 

Zie ook:

Reageer op dit artikel