artikel

Technogym en Eijgenhuijsen zetten in op reverse logistics

Supply chain

Tijdens de Nationale Distributiedag stonden de marktkansen voor Reverse Logistics centraal. Logistiek dienstverlener Eijgenhuijsen en Technogym Benelux weten uit eigen ervaring dat die kansen heel groot kunnen zijn. Met medewerking van Eijgenhuijsen zette Technogym een refurbish center op in Ruurlo. Het centrum werd onlangs in gebruik genomen.

Tijdens de Nationale Distributiedag stonden de marktkansen voor Reverse Logistics centraal. Logistiek dienstverlener Eijgenhuijsen en Technogym Benelux weten uit eigen ervaring dat die kansen heel groot kunnen zijn. Met medewerking van Eijgenhuijsen zette Technogym een refurbish center op in Ruurlo. Het centrum werd onlangs in gebruik genomen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Eijgenhuijsen   Leverancier/dienstverlener: 0
Plaats: Ruurlo  
Branche: logistiek & transport   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Stijgende grondstofkosten en strengere milieueisen maken het noodzakelijk om vanuit een hernieuwd economisch perspectief te kijken naar de supply chain. Kunnen producten door middel van ‘re-use’, ‘refurbishment’, of ‘recycling’ terugkeren in de ‘product life cycle’? Die vraag stond op 3 juni centraal tijdens de eenentwintigste Nationale Distributiedag in Tilburg.
 

De vraag werd door Henny Jor-daan, consultant business development bij Eijgenhuijsen Precisievervoer, en Cor van den Heuvel, operations director van Technogym, volmondig met ‘ja’ beantwoord.

Sinds het voorjaar van 2006, toen Eijgenhuijsen en Technogym hun samenwerking begonnen, houden de twee zich gezamenlijk bezig met reverse logistics.
   

"Maar ook voor die tijd hebben we heel wat kennis en knowhow opgebouwd met betrekking tot reverse logistics", geeft Jordaan aan. Hij doelt op de jarenlange ervaring die de dienstverlener op dit vlak heeft opgedaan in de branche van kopieermachines.
 

Ook Technogym, dat fitness- en welnessapparatuur ontwikkelt, produceert en verkoopt, houdt zich al langer bezig met de materie. In 2003 lanceerde het bedrijf de Still Novo lijn; gebruikte apparatuur die – na volledig te zijn gerefurbished – zo goed als nieuw weer de markt ingaan. "Still Novo staat voor ‘nog steeds nieuw’ en dat zegt eigenlijk alles", stelt Cor van den Heuvel. "Kwaliteit staat bij ons altijd voorop. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor nieuwe apparatuur."
 

Refurbish centrum

Met de introductie van Still Novo kwam Technogym vanaf 2003 tegemoet aan een groeiende marktvraag naar gebruikte apparatuur. De klant krijgt de mogelijkheid gebruikte apparatuur in te ruilen bij aankoop van nieuwe apparatuur. De oude apparatuur is dan soms nog in uitstekende conditie en kan, na te zijn gerefurbished, nog zeker jaren mee.
 

"Toch was de markt tot voor kort te klein om een rendabele business case te maken", vindt Van den Heuvel. "Nu is de markt wel rijp en zijn er volop kansen voor een aparte business unit. De markt groeit met enkele tientallen procenten per jaar en we verwachten dat die groei de komende jaren nog verder toeneemt."

De aparte business unit werd begin dit jaar in Ruurlo in gebruik genomen. Een pand pal naast het warehouse van Eijgenhuijsen werd beschikbaar en is door Technogym ingericht. Gezamenlijk werden de processen afgestemd en met behulp van de HR-afdeling van Eijgenhuijsen wist Technogym lokaal personeel te werven en trainen.
 

Het nieuwe refurbish centrum is door middel van een sluis fysiek verbonden met het magazijn van Eijgenhuijsen. Op die manier kon er flink worden gesneden in de transportkosten en handlingskosten.

Nadat Eijgenhuijsen de gebruikte apparaten heeft opgehaald bij de klant, worden ze gelost in het magazijn. Technogym beoordeelt vervolgens de apparatuur, waarna verdere acties worden gestart. In piekperioden bestaat de mogelijkheid om technische medewerkers van Eijgenhuijsen in te schakelen.
 

Forse kostenbesparing

Apparatuur wordt na het refurbishen verpakt, in opslag genomen en afgeleverd conform de wensen van de klant.

"We zijn teruggegaan van een 3-stops operatie naar een 1-stop operatie en halen driekwart van de ritten uit de keten. Alleen al op transportkosten wordt daardoor een besparing gerealiseerd van ongeveer 60 procent. Bovendien scheelt dit kostbare tijd en onnodige handling", legt Jordaan uit.

"Ook zijn we tegenwoordig een stuk flexibeler en kunnen we sneller leveren, doordat er in een continu proces wordt gewerkt. Vroeger was de Still Novo apparatuur alleen op afroep leverbaar, maar nu is er altijd een zorgvuldig samengestelde voorraad aanwezig in het magazijn. De doorlooptijden zijn daardoor tot vier weken korter", vult Van den Heuvel aan.
 

Alle retourstromen zijn volledig traceerbaar, doordat de refurbish- en reverse stromen volledig zijn geïntegreerd in het bestaande in- en verkoopproces. Daarmee voldoen Eijgenhuijsen en Technogym aan alle milieu-eisen, onder andere vastgelegd in de WEEE-wetgeving.

Reageer op dit artikel