artikel

De Ruiter kan supply chain beter managen

Supply chain

Zadenproducent De Ruiter Seeds gebruikt sinds kort een business intelligence oplossing voor supply chain planning. Met de BI-tool van Business Objects, waarbij partner Kadenza hielp met implementeren, denkt de zadenproducent en leverancier de eigen supply chain beter te kunnen managen. Mark van Dijke was bij het bedrijf verantwoordelijk voor de implementatie:

Zadenproducent De Ruiter Seeds gebruikt sinds kort een business intelligence oplossing voor supply chain planning. Met de BI-tool van Business Objects, waarbij partner Kadenza hielp met implementeren, denkt de zadenproducent en leverancier de eigen supply chain beter te kunnen managen. Mark van Dijke was bij het bedrijf verantwoordelijk voor de implementatie:

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: De Ruiter Seeds   Leverancier/dienstverlener: Business Objects
Plaats: Bergschenhoek  
Branche: land- & tuinbouw   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam: BI-Tool  

Veel bedrijven denken dat hun bedrijfsactiviteiten of werkwijzen uniek zijn. In het geval van De Ruiter Seeds, met de lange perioden tussen het kweken van producten en het uitleveren ervan, zit er wel degelijk een opvallend tintje aan deze activiteiten. Het bedrijf in Bergschenhoek veredelt, produceert en verkoopt hybride zaden van tomaat, komkommer, paprika, meloen, aubergine en onderstammen voor beschermde teelten.

 

Tussen het besluit een specifiek zaad te produceren, het uitzetten van de order bij de eigen productiekassen (in Nederland en diverse andere landen) of een externe teler, en het uiteindelijke uitleveren van het zaad aan de klant zit al snel een jaar. Soms langer. Van Dijke: "Voor ons is het van belang dat er een accurate afzetvoorspelling is voor minimaal twaalf maanden vooruit. Deze forecast wordt gemaakt door de verkoopkantoren in de grotere landen waar we aanwezig zijn en in Bergschenhoek voor de rest van de wereld." Het bedrijf heeft verkoopvestigingen in onder andere Spanje, Frankrijk, Italië, Mexico en de Verenigde Staten.

Lastig
Op het juiste moment de juiste zaden beschikbaar hebben is een hele klus. Alle geproduceerde zaden binnen het bedrijf gaan eerst naar Bergschenhoek. Daar worden ze opgeslagen, ge-schoond, gecontroleerd op kwaliteit en vervolgens verstuurd naar de verkoopkantoren of direct naar de klant. Van Dijke: "Het is erg lastig om vooraf in te schatten hoeveel zaad een productie uiteindelijk netto oplevert om te verkopen en wanneer dat dan beschikbaar is. We maken eerst voor elke productielocatie inschattingen hoeveel zaad we bruto gaan oogsten en dat weet je bij een levend product nooit zeker. Vervolgens houden we rekening met het percentage dat niet verkoopbaar zal zijn omdat het verloren gaat bij verwerking of niet aan de kwaliteitseisen voldoet. En dan moeten we daarna ook bepalen hoeveel tijd we in Bergschenhoek nodig hebben om die productie te verwerken. Goede inschattingen kunnen maken is de motor van de supply chain planning voor De Ruiter."

Verwerkt in BI
De inschattingen en lead-times van alle producten zijn nu verwerkt in de business intelligence oplossing. Eerder werden al deze gegevens in Excel bijgehouden. "Planners gingen hier elke maand opnieuw mee aan de slag, elke maand werden opnieuw berekeningen gemaakt." Aan het eind van de zomer van 2007 is gestart met de implementatie van de BI-tool, in november was de livegang ervan. "We zijn met een deel van de gewassen gestart en dus draaide de BI-oplossing naast het oude systeem. Nu zijn alle gewassen in het nieuwe systeem ondergebracht." De implementatie is volgens Van Dijke, met dank aan de korte lijnen tussen de supply chain teams van De Ruiter, de IT-afdeling en de BI-partner Kadenza, soepel verlopen.

Eerste resultaten
Nu alle gewassen in het systeem zijn ondergebracht en er nog wat kleine zaken zijn aangepast worden ook de eerste resultaten zichtbaar. Frappant maar even begrijpelijk is de volgende opmerking van Van Dijke: "Wat we zien is een tijdbesparing. Een planningvoordeel zien we nog niet, ook al was het ons daarom vooral te doen. Maar logisch is het wel dat hier nog geen verbetering te zien is, zoiets kost tijd. Binnen een jaar verwachten we minder tekorten te hebben." De tijdbesparing zit hem vooral in het minder uren hoeven besteden aan het plannen in Excel en het opbouwen van een rapport in hetzelfde programma. "Nu hebben we dergelijke zaken binnen een minuut op het scherm. Ook niet onbelangrijk is dat het hebben van uitgebreide ervaring met Excel nu veel minder belangrijk is voor de planners."

Dataomgeving
Met de business intelligence software van Business Objects is door Kadenza bij De Ruiter een dataomgeving gebouwd voor het supply chain planning proces. Met die tool kan via een tussenoplossing data uit de ERP-database worden getrokken. "Uiteraard moet je wel het datamodel van je ERP-systeem kennen en dat is vaak aardig complex. We werken bijvoorbeeld zowel in kilogrammen als stuks dus je moet goed weten waar je mee gaat rekenen", aldus Van Dijke. De projectleider wekt een tevreden indruk wanneer over de implementatie wordt gesproken. Hij kan in elk geval terugkijken op een al deels geslaagd proces. Het creëren van geautomatiseerd inzicht in de supply chain van het bedrijf heeft al tijdsbesparing opgeleverd. Fouten worden voorkomen doordat van het bewerkelijke Excel-proces is afgestapt.

 

 

Zie ook:

Reageer op dit artikel