artikel

Omvangrijke IT-reorganisatie zonder productieverstoring

Supply chain

Omvangrijke IT-reorganisatie zonder productieverstoring

SVZ International BV in Etten-Leur onderging de afgelopen maanden een omvangrijke operatie in de proces- en opslagbesturing. Het jaren geleden zelf ontwikkelde ERP-systeem is vervangen door een moderne versie van SAP/R3 en de serversoftware is opgewaardeerd van Windows NT naar Windows 2003.

SVZ International BV in Etten-Leur onderging de afgelopen maanden een omvangrijke operatie in de proces- en opslagbesturing. Het jaren geleden zelf ontwikkelde ERP-systeem is vervangen door een moderne versie van SAP/R3 en de serversoftware is opgewaardeerd van Windows NT naar Windows 2003.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: SVZ International B.V.   Leverancier/dienstverlener: Consafe Logistics
Plaats: Breda  
Branche:   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Bovendien kwamen er tussen het ERP en het aanwezige WMS SattStore nieuwe interfaces. Ook kwam er een nieuw datacommunicatiesysteem en dat alles zonder de productie bij SVZ te hoeven stilleggen.

 

Rood en exotisch

SVZ International B.V. is een producent en leverancier van fruit- en groente-ingrediënten voor de internationale voedingsmiddelenindustrie. De belangrijkste productgroepen zijn sapconcentraten, purees, het zogeheten IQF-fruit (Individually Quick Frozen), compounds en het gepatenteerde Verifruit.

SVZ, een business groep van Royal Cosun in Breda, is gespecialiseerd in de verwerking van rood en exotisch fruit dat zij betrekt van telers en producenten over de gehele wereld. Wereldwijd werken bij SVZ 860 medewerkers.

 

Minus 18 graden

De in Etten-Leur aangevoerde producten worden bewerkt (schoongemaakt, gesorteerd, gepureerd en/of gemengd), gepasteuriseerd of bevroren en vervolgens verpakt. Deze verpakkingen worden gepallettiseerd en de pallets worden naar het vrieshuis overgebracht. Voor dit intern transport wordt gebruik gemaakt van conveyorbanen en twee reachtrucks voor het verplaatsen van de pallets in de vrieshuiscompartimenten. Vanwege de temperatuur in het vrieshuis (minus 18 graden) verblijven de chauffeurs permanent in hun verwarmde cabine. Alle identificatietaken van product en opslaglocatie worden uitgevoerd via (verwarmde) barcodescanners langs de conveyorbaan en aan het reachtruckvorkenbord.

 

De stellingen zijn ‘rijdend’ uitgevoerd, dat wil zeggen dat er in een vriescel 10 stellingen in de lengterichting op vloerrails staan, voortbewogen door elk 12 motoren met PLC-besturing. Deze opslagwijze zorgt dat in een compartiment slechts twee in plaats van 5 stellinggangen nodig zijn (ook te koelen loze ruimte). Het WMS opent automatisch de juiste stellinggang door de stellingen uit elkaar te laten rijden.

 

Procedure

De pallets krijgen bij de productieafdeling vanuit het ERP een barcodesticker en worden via de inslagconveyor naar de vriescellen gevoerd. Daar wordt de sticker gescand zodat het WMS informatie heeft omtrent product en hoeveelheid. Het WMS bewaart behalve deze gegevens ook de houdbaarheidinformatie. Het WMS bepaalt de opslaglocatie en stuurt zoals gezegd de PLC’s van de rijmotoren van de juiste stellinggang aan. De reachtruckchauffeur krijgt op zijn (haar, er werken ook vrouwen op de trucks) terminaldisplay de juiste stellinglocatie door en rijdt daar naar toe. Met de verwarmde barcodescanner aan het vorkenbord wordt een ‘conformatiecode’ (check digit) op de stelling gescand. Wanneer deze overeenkomt met de WMS-gegevens krijgt de chauffeur een ‘goed’ signaal.

 

Controle

Bij picking krijgt het WMS vanuit het ERP opdracht een bepaalde pallet uit een bepaalde stellinggang te laten wegnemen en op de uitslagconveyor naar de expeditie te plaatsen. Ook daar controleert een barcodescanner of de juiste pallet is aangevoerd.

Het WMS SattStore van Consafe Logistics communiceert met de terminals in de truckcabines, de scanners langs de conveyors en op het vorkenbord plus met de PLC’s van de verrijdbare stellingen en met het ERP SAP/R3 via door Consafe Logistics samengestelde interfaces. Ook de ‘update’ van de servers naar Windows 2003 is door Consafe Logistics uitgevoerd.

 

Enigszins complex

Applicatieconsultant Jack Jansen van SVZ in Etten-Leur zegt dat het omzetten van het ‘oude’ ERP naar het SAP-pakket, het opwaarderen van de server-besturing en het aanpassen van de communicatiemiddelen tussen ERP en WMS alsmede tussen WMS en de intern transport- respectievelijk stellingbesturingssystemen ‘enigszins complex’ was. Toch is de complete operatie naar zijn mening goed en behoorlijk op schema uitgevoerd. "Het voor ons zeer belangrijke besturingssysteem van het intern transport en voor de stelling-PLC’s werkt naar volle tevredenheid", zegt hij. Er ook op wijzend dat het hele innovatieproces plaatsvond zonder de operationele werkzaamheden bij SVZ ook maar één seconde stil te hoeven leggen. "Daar hoor ik wel eens andere verhalen over", besluit hij.

 

 

 

Reageer op dit artikel