artikel

Filoform verbetert processen met behulp van rapportagetools

Supply chain

Filoform verbetert processen met behulp van rapportagetools

Filoform uit Geldermalsen maakt kabelgarnituren, afdichtingssystemen en levert specifieke klantoplossingen. Twee jaar geleden implementeerde het bedrijf ERP-pakket Unit 4 Multivers Productie. Met behulp van de rapportagetools van dit pakket is de efficiency van een aantal processen verbeterd, waardoor de performance is toegenomen.

Meten is weten. Met de informatie die rapportagetools van ERP-pakketten genereren, kunnen bedrijfsprocessen worden bijgestuurd en verbeterd.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Filoform   Leverancier/dienstverlener: Unit 4
Plaats: Geldermalsen  
Branche: automotive, machine- & apparatenbouw   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-05-2006
Productnaam: Unit 4 Multivers Productie (MEP)  

Meten is weten. Met de informatie die rapportagetools van ERP-pakketten genereren, kunnen bedrijfsprocessen worden bijgestuurd en verbeterd. Belangrijkste producten van het in Geldermalsen gevestigde Filoform zijn kabelmoffen en gas- en waterdichte afdichtingssystemen. Daarnaast handelt het bedrijf in dit soort materialen en heeft het een eigen R&D-afdeling.

Belangrijkste klanten van het 20 medewerkers tellende bedrijf zijn telecom- en elektriciteitsbedrijven die de materialen toepassen in hun netwerken.
 

Sinds het begin van 2006 worden de bedrijfsprocessen bij Filoform aangestuurd door Unit 4 Multivers Productie (MEP). “Een pakket dat prima bij ons past”, vertelt directeur Rob Solkesz. “ERP-pakketten zoals SAP zijn te zwaar voor een bedrijf van onze omvang. Van de wat kleinere pakketten voldeed MEP het beste aan ons eisenpakket. Ons ERP-pakket moet natuurlijk de financiële afwikkeling en boekhouding voor zijn rekening nemen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat het systeem flexibel ingericht kan worden, dat het de productie kan ondersteunen en dat er rapportagetools aanwezig zijn, zodat informatie wordt gegenereerd waar- mee we processen kunnen bij-sturen of efficiënter kunnen laten verlopen. MEP van Unit4-Agresso voldoet aan deze eisen.”
 

Factuurhistorie

MEP is vooral bedoeld voor klantordergestuurde productiebedrijven. Toch is de werkwijze bij Filoform anders. Solkesz: “Onze orderhorizon bedraagt 4 à 6 weken. De toeleveringstijd van de grondstoffen en half–fabrikaten voor onze producten is langer. Daarom voeden we ons systeem niet alleen met klantorders, maar ook met verkoopprognoses. De MRP-module (material resource planning) van MEP is daarbij van essentieel belang. Zonder deze softwarematige ondersteuning zou onze productieplanning en het voorraadbeheer monnikenwerk zijn.”

MEP kent een aantal gestandaardiseerde rapportagemogelijkheden die, indien gewenst, heel eenvoudig naar een ander programma als Excel kunnen worden geëxporteerd. Vervolgens kan de informatie verder worden bewerkt om er specifieke gegevens uit te halen.

Bij Filoform worden de rapportagetools voor verschillende doeleinden gebruikt. Als voorbeeld noemt Solkesz de informatie die uit commerciële rapportages wordt gehaald: “Uit onze factuurhistorie kunnen we bijvoorbeeld de verkopen per klant, per artikel en de marges die in een bepaalde tijd gehaald zijn genereren. Met behulp van die gegevens kunnen we zien hoe belangrijk een bepaald product is en wat de verkooptrend is. Met die informatie kunnen we beslissen of we een bepaald product in ons assortiment moeten houden of dat het juist beter is om het af te stoten. Maar via de factuurhistorie kunnen we ook wijzigingen in het inkoopgedrag van onze klanten zichtbaar maken en daar onze marketingmedewerkers op laten inspelen.”
 

Nacalculeren

Ook op productiegebied wordt gebruikgemaakt van de rapportagetools van MEP. Solkesz legt uit dat het efficiënt is om materialen in grote series tegelijkertijd voor verschillende klanten te produceren. Maar dan is het lastig om de precieze kostprijs op stuksniveau per klant te bepalen. Daarom hebben alle producten een barcode.

 

 

MEP beschikt over uitgebreide informatie- en rapportagemogelijkheden. De informatie is met één muisklik opvraagbaar, waarbij de gebruiker zelf de kolomindeling en sortering bepaalt. Vervolgens kan steeds worden doorgeklikt tot op het laagste niveau van boekingsdetails. MEP biedt ook diverse mogelijkheden tot het produceren van managementinformatie.
 

 

 

Reageer op dit artikel