artikel

Bel Leerdammer verhoogt productie met 25 procent

Supply chain

Bel Leerdammer verhoogt productie met 25 procent

Bel Leerdammer, fabrikant van halfharde merkkazen, heeft de productie met 25 procent verhoogd door invoering van World Class Operations Management (WCOM). Ook daalden de conversiekosten met ruim 10 procent, terwijl er tegelijkertijd een betere structuur binnen het bedrijf is ontstaan voor verdere verbeteringsprocessen.

Bel Leerdammer, fabrikant van halfharde merkkazen, heeft de productie met 25 procent verhoogd door invoering van World Class Operations Management (WCOM). Ook daalden de conversiekosten met ruim 10 procent, terwijl er tegelijkertijd een betere structuur binnen het bedrijf is ontstaan voor verdere verbeteringsprocessen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Bel Leerdammer   Leverancier/dienstverlener:
Plaats:  
Branche:   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype:   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

 

‘To be the reference’ als merk, productiebedrijf, en werkgever binnen de groep. Dat is het doel van Bel Leerdammer in Nederland. Om deze target te bereiken stapte het bedrijf over op World Class Operations Management (WCOM), een aanpak die de kosten reduceert en tegelijkertijd de productie verhoogt.

 

Result Plan

Ter voorbereiding op de invoering van WCOM werden alle kosten in een model verwerkt, waaruit een lijst met verliezen werd gegenereerd. In samenwerking met de teamleiders werden daaruit de kosten geselecteerd die met grote slagingskans konden worden gereduceerd. De aanpak werd vastgelegd in een zogenoemde Result Plan, waarin maatregelen en timing zijn vastgelegd, waardoor ellenlange discussies over prioriteiten worden voorkomen.

 

Verbeterteam

Ieder verlies uit het Result Plan werd in een verbeterteam aangepakt. Afhankelijk van het soort probleem kreeg het team een vooraf uitgewerkte route, zodat het wiel niet telkens opnieuw hoefde te worden uitgevonden. De teams draaiden hun vergaderingen op tijd en kregen training in de route. Zo ontstonden de eerste structuren zoals éénpuntslessen, tags (labels) en kleine 5S-acties.

 

Weerstand

Maar toch verliep de invoering van WCOM, ondanks de gedegen voorbereiding, niet zonder slag of stoot. Jasper Boers, coördinator WCOM en training: "Lijsten kwamen niet terug, afspraken werden uitgesteld, éénpuntslessen niet opgevolgd en er ontstond weerstand tegen de standaardisering. Ons werd langzamerhand duidelijk dat de invoering van een methodiek als WCOM veel meer integraal aangepakt moet worden."

 

Cultuurprogramma

"Door een integrale kijk op veranderingen wordt de slagingskans enorm verhoogd. Niet alleen de methode (Lean, TPM, six sigma), alleen de training, of een ‘cultuurprogramma’ bepaald het succes van een managementmethodiek. Het gaat om de juiste afstemming van alle elementen. Dat is heel wat anders dan een project naar binnen fietsen. Aangezien juist WCOM aanvankelijk een top down invoering kent, zullen de managers als eerste aan de bak moeten met zichzelf."

 

Doelstelling

Inmiddels is WCOM succesvol bij Bel Leerdammer. Boers: "Bij aanvang van het traject draaiden we een OEE van 57 procent. De operator kwam mopperend de fabriek uit omdat hij de nieuwe doelstelling had gehoord: 80 procent (nog harder werken!). Inmiddels draait dezelfde operator met minder moeite een OEE van 75 procent. Overall realiseren we momenteel een kwart meer output op de lijnen, kennen een daling van de conversiekosten met zeker 10 procent en er zijn betere structuren ontstaan voor verdere verbeteringen."

 

Seminar WCMiN

Bel Leerdammer is onderdeel van de Franse Bel Groupe. De Bel Groep produceert internationale kaasmerken als La Vache Qui Rit, Mini Baby Bel, Kiri, Boursin en sinds 2002 ook Leerdammer. Tijdens het seminar World Class Manufacturing in Nederland (WCMiN) wordt onder andere de case van Bel Leerdammer  gepresenteerd. Het seminair WCMiN) biedt bedrijven een platform om van elkaar te leren en bij elkaar in de ‘keuken’ te kijken.

 

Lees ook:

Hamilton Sundstrand verbetert continu met ACE (nieuws, juli 2008)

Samas-fabriek verdrievoudigt productiviteit (nieuws, juli 2008)

Hoe te kiezen tussen Lean, Six Sigma en TPM? (dossierartikel, mei 2008)

Reageer op dit artikel