artikel

VMI komt niet aan bod in WMS

Supply chain

Driekwart van de onderzochte warehouse management systemen (WMS) biedt nauwelijks ondersteuning voor vendor managed inventory (VMI). Dat blijkt uit het zojuist geactualiseerde WMS-onderzoek van IPL Consultants en Fraunhofer IML.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 1 september 2006.

Voor het eerst hebben de onderzoekers in hun vragenlijst aandacht besteed aan VMI. Dat is een logistiek concept waarbij de voorraad in het magazijn van de klant door de leverancier wordt beheerd. In de ideale situatie biedt zowel het WMS van de klant als van de leverancier ondersteuning voor VMI. Het WMS van de klant geeft in dat geval via EDI of internet automatisch informatie over voorraadhoogtes door aan de leverancier. Op basis van die informatie kan vervolgens het WMS van de leverancier automatisch aanvuladviezen genereren.

Slechts twee WMS-leveranciers krijgen een score van 100 procent op het gebied van VMI: Manhattan Associates en SAP. Oracle scoort 91 procent. Dat juist deze drie zo hoog scoren is niet verwonderlijk; zij richten zich met hun producten niet alleen op magazijnen, maar ook op ketenintegratie.

Het onderzoek van IPL Consultants en Fraunhofer IML bestaat uit een lijst met 3824 vragen, die is voorgelegd aan 75 WMS-leveranciers. De antwoorden van 47 leveranciers zijn inmiddels gecontroleerd en gepubliceerd. Behalve aan VMI is ook extra aandacht besteed aan opslag onder douaneverband en opslag van gevaarlijke stoffen. Het onderzoek is toegankelijk via www.warehouse-logistics.com.

Kader bij artikel:

Reageer op dit artikel