artikel

Suiker Unie brengt structuur in planning

Supply chain

Verkoop vraagt, productie draait. Dat is het principe dat in de meeste fabrieken wordt gehanteerd. Bij Suiker Unie was het gebruik van dit principe echter te ver doorgeschoten. De productieplanning werd gemaakt door de afdeling verkoop en vaak op het laatste moment bijgesteld. Het resultaat: veel onrust en veel overwerk. Twee jaar geleden besloot Suiker Unie het roer om te gooien.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in LogistiekKrant op 23 april 2004.

Het is bijna onwezenlijk rustig op het grote fabriekscomplex van Suiker Unie in Dinteloord. De hectiek van de bietencampagne is alweer een paar maanden verdwenen. Tussen september en december zijn zo’n 3,5 tot 4 miljoen ton suikerbieten in de fabrieken in Dinteloord, Puttershoek en Groningen verwerkt. Zo’n half miljoen ton suiker ligt nu in silo’s te wachten op distributie.

In welke vorm de suiker de fabriekspoort uitgaat, is afhankelijk van de vraag van de klant. Verreweg de meeste suiker gaat in bulkauto’s of in 25-kilogramsverpakkingen naar industriële afnemers. Retailers en horecagroothandels bestellen het zoete goedje in de vorm van 1-kilogramsverpakkingen, suikerklontjes, suikerzakjes, poedersuiker of basterdsuiker. Het gaat om vijfhonderd tot duizend verschillende producten.

Het verwerken van de bieten tot suiker behoeft nauwelijks planning. Dat is niets anders dan drie maanden keihard doorwerken. Anders is het met de verwerking van de suiker tot de producten. Dat is een proces dat het hele jaar doorloopt en waarbij per product andere bewerkingen plaatsvinden. “Dat moeten we wel plannen. Dat proces hebben we nu aangepakt”, schetst financieel directeur Paul Schoutens.

  

Overwerk

Als Schoutens het planningsproces moet omschrijven, gebruikt hij de woorden ad hoc. “De productieplanning werd gemaakt door de verkoop. Er was echter weinig communicatie tussen verkoop en productie. Als verkoop opeens tot de ontdekking kwam dat er te weinig basterdsuiker was, moesten de knoppen in de fabriek meteen worden omgezet. Dat leidde tot onrust en overwerk in de fabriek. En overwerk kost geld.”

Drie jaar geleden concludeerde Suiker Unie dat de situatie niet langer acceptabel was. Aanvankelijk werd de oplossing in de techniek gezocht. Machines werden gerenoveerd en achterstand in onderhoud werd weggewerkt. Deze maatregelen hadden echter een beperkt effect.

Twee jaar geleden ging Suiker Unie een stap verder en riep de hulp van adviesbureau EyeOn in. Samen met EyeOn zijn nu betere afspraken over het planningsproces gemaakt tussen verkoop en productie. Er is een formele overlegstructuur ingevoerd, die wordt ondersteund door de software van SAP. “We gebruikten al langer SAP, maar niet voor productieplanning. Dat deden we tot voor kort met een Excel-bestand. Het planningssysteem bestaat nu niet meer uit loshangende deeltjes, maar uit een geïntegreerd systeem.”

          

Veel rust

Het planningsproces begint nu met de vraagvoorspelling. De verkoop maakt per artikel een afzetprognose voor de komende twaalf maanden. De behoefteplanning die hieruit volgt, wordt in samenspraak met productie vergeleken met de capaciteitsplanning. Uiteindelijk rolt hier een productieplanning uit, die voor de eerstvolgende twee weken vastligt. Dat zorgt voor veel rust, meent Schoutens. “In de planning mag in principe niets meer gewijzigd worden. Vroeger hadden we een weekplanning die wel drie keer per week werd aangepast.”

          

Nu de planning is ondergebracht in SAP, heeft Suiker Unie een veel beter overzicht over het proces. Het verband tussen productieplanning en voorraadniveaus is helderder. Als er zich afwijkingen voordoen, is de oorzaak daarvan eenvoudiger te achterhalen. Bijkomend voordeel van een geïntegreerd systeem als SAP is dat iedereen nu met dezelfde gegevens werkt. Schoutens: “Als er aan de linkerkant iets verandert, werkt dat ook aan de rechterkant door.”

         

Van een aantal producten zijn de voorraden inmiddels gedaald, maar dat geldt niet voor alle producten. In de cijfers kan financieel directeur Schoutens de verbeteringen nog niet terugvinden. “Er kan nog een verdere optimalisatie plaatsvinden. Daar gaan we nu mee aan de slag. De structuur ligt er in ieder geval al.”

Reageer op dit artikel