artikel

Masterfood stuurt productie aan met planningspakket R2T

Supply chain

Wanneer je een slinger van chocoladeproducten zou maken die Masterfoods in Veghel in 2004 produceerde, dan kan die meer dan tien keer de wereld rond. Het productieproces is allerminst eenvoudig. Om de productie van de chocola slim te kunnen plannen installeerde Masterfoods het specifieke planningspakket R2T van Care Automatisering.

Wanneer je een slinger van chocoladeproducten zou maken die Masterfoods in Veghel in 2004 produceerde, dan kan die meer dan tien keer de wereld rond. Het productieproces is allerminst eenvoudig. Om de productie van de chocola slim te kunnen plannen installeerde Masterfoods het specifieke planningspakket R2T van Care Automatisering.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam:   Leverancier/dienstverlener:
Plaats:  
Branche: fast moving consumer goods   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-05-2005
Productnaam:  

Net als Sjakie uit het boek van Roald Dahl had ITlogistiek een unieke kans om in een chocoladefabriek te gaan kijken, namelijk bij Masterfoods in het Brabantse Veghel, producent van bekende merken zoals Mars, Snickers, Twix en Bounty. In het boek neemt Sjakie de leiding van de fabriek over, maar in de realiteit is het besturen van een fabriek absoluut geen kinderspel. ‘Het is ontzettend complex’, zo laat Gerard Alders (45), European Factory IT-manager bij Masterfoods, weten. Om de productie van de chocola slim te kunnen plannen installeerde Masterfoods het specifieke planningspakket R2T van Care Automatisering.

       

Kritiek proces

 

Masterfoods (voorheen Mars B.V.) is een privé-onderneming van de familie Mars, die volgens vijf principes werkt. Kwaliteit, verantwoordelijkheid, wederkerigheid, efficiëntie en vrijheid zijn de richtlijnen van de onderneming die tot diep in de organisatie doordringen. Ze zijn medebepalend voor de collegiale cultuur binnen het bedrijf.

      

Het kantoor dat een grote open ruimte is met maar liefst tweehonderd werkplekken, draagt daar ook aan bij. De medewerkers van de afdeling financiën kunnen bijna letterlijk op het beeldscherm van hun collega’s van inkoop en logistiek kijken. ‘Deze kantoortuin zorgt ervoor dat mensen elkaar heel snel leren kennen’, zegt Alders, die achttien jaar geleden bij Masterfoods begon als managementtrainee.

         

De vestiging in Veghel is een van de 22 Europese productie-sites. Hier worden Mars, Snickers, Twix, Bounty, Milky Way, Maltesers en de mini’s voor het merk Celebrations gemaakt. Het proces kan globaal worden opgehakt in de ontvangst en opslag van de grondstoffen, de productie van de chocolade, de productie van de snacks, het verpakken, het omverpakken en de distributie. Tussentijds vinden steeds kwaliteitscontroles plaats.

De machines draaien 24 uur per dag en dagelijks zijn er drie shiften van ieder acht uur. De productie mag niet stil liggen. ‘Als de lijnen stil liggen kost dat duizenden euro’s. In het ergste geval gaat de levering niet door’, zegt Alders. ‘De grondstoffen moeten dus te allen tijd op het juiste moment beschikbaar zijn en het afroepen ervan is een uitermate kritiek proces.’

            

Verantwoordelijkheid, een van de richtlijnen, speelt bij de planning en de bewaking van de planning een belangrijke rol. ‘Als er iets fout gaat, dan moet direct de juiste beslissing worden genomen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Daarom leggen we de verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie.’ Daarnaast levert het efficiency op (een van de principes), omdat Masterfoods het met minder leidinggevenden af kan. Ook is het belangrijk dat productie buiten kantoortijden snel kan reageren. Immers, van de 21 ploegendiensten is er voor slechts vijf shiften ondersteuning beschikbaar vanuit de dagdienst.

         

Slimmer plannen

 

Masterfoods kan er op twee manieren voor zorgen dat de grondstoffen op tijd binnen zijn: grote tussenvoorraden aanleggen, of heel flexibel zijn. Voor de productie van chocola zou extra tussenvoorraden aanleggen een enorme investering in tanks betekenen. Bovendien is chocola is een duur product om op te slaan. ‘We kunnen dus beter zorgen dat we onze voorraden zo laag mogelijk houden door slimmer in de planning te zijn’, meent Alders.

Om de aanvoer van de grondstoffen en halffabrikaten en de zogenoemde chocoladekamer slimmer te plannen kwam de producent tot de conclusie dat er nieuwe productieschedulingssoftware nodig was. Na een regulier selectietraject viel de keuze op het planningspakket R2T van Care Automatisering. ‘We wilden per definitie geen solver maar een optimizer’, zegt Alders over de keuze voor R2T. ‘Een solver gaat alle mogelijke oplossingen langs en maakt een voorstel voor een optimale planning. Daar hebben we bewust vanaf gezien. We hebben namelijk zulke ingewikkelde processen dat we geen passend algoritme kunnen bedenken dat in de meeste gevallen geldt. Er zijn gewoonweg te veel variabelen.’

           

Een ander belangrijk selectiecriterium is dat het softwarepakket per se S95-compliant moest zijn. S95 is een standaard voor de koppeling tussen MES en ERP die alle informatiestromen omvat. Masterfoods heeft S95 als structuur gekozen voor de komende tien jaar. ‘Dit begon als een leuk idee maar werd absoluut noodzakelijk’, zegt Alders. Zo kon Masterfoods een belangrijke strategische keuze maken: zolang het planningspakket S95-compliant was, zou dit geen beperkingen opleveren voor de keuze van het MES.

Alders volgde een aantal sessies bij Bianca Scholten van het TWP, die hij als een autoriteit op het gebied van S95 beschouwt. ‘Ondanks dat we S95 hierna redelijk goed begrepen, zijn we bij het configureren van de software toch nog dingen tegen gekomen die we hebben moeten leren’, vertelt Alders. Hij geeft als voorbeeld dat ze twee tanks gegroepeerd hadden als één productiemiddel, omdat er vanaf één punt getapt werd. Echter, ze worden wel apart bevoorraad, dan moet het wel duidelijk zijn hoeveel capaciteit de tanks ieder nog hebben. ‘We moesten ze daarom toch definiëren als twee productiemiddelen.’

          

Beter betrokken

 

Met het oog op de filosofie om verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie te leggen was een optimizer in plaats van een solver ook een logische keuze.

Alders: ‘Met een solver geef je de verantwoordelijkheid aan de computer en niet aan de mens.’ In plaats daarvan plannen de operators nu hun eigen productiemiddelen en expeditiemedewerkers wanneer vrachtwagens grondstoffen kunnen laden en lossen. Ze houden de voorraadniveaus in de gaten en sturen bij waar nodig. ‘Doordat ze zelf bepalen wat ze doen zijn ze betrokken en gemotiveerd om hun eigen planningen te halen.’

De eerste besparingen werden meteen in de praktijk zichtbaar. Op de eerste dag dat Masterfoods live ging zagen de operators ruim op tijd dat een van de vrachtwagens zes uur zou moeten wachten. Een heel concreet voorbeeld waarbij ze snel konden ingrijpen en direct geld konden besparen. Elke cent die wordt uitgegeven moet eerst worden verdiend. Met de aanschaf van een beter planningssysteem hoefde de producent geen serieuze investeringen in tanks te doen. De investering vergde vijftigduizend euro voor software plus licentiekosten en onderhoud. Deze was in zes maanden tijd al terugverdiend. De familie Mars mag dan niet zoals chocoladefabriekdirecteur Willy Wonka een jeugdig kind zoals Sjakie aan het roer van de fabriek zetten, maar zal zijn opvolgers zeker de normen en waarden overbrengen.

          

Note bij artikel:

s95: modelleringstool voor het structureren van werkvloerprocessen, en voor de daarmee samenhangende informatie-uitwisseling met het ERP-systeem

       

IMPLEMENTATIE VAN R2T BIJ MASTERFOODS VEGHEL

Bedrijf

Naam: Masterfoods Veghel

Plaats: Veghel (productielocatie en verkoopkantoor Nederland)

Activiteit: producent van snackfood, petfood en non food

Opgericht in: 1963

Medewerkers in Veghel: 1.250

Medewerkers wereldwijd: 35.000

Geproduceerde chocolade in 2004: 170.000 ton eindproduct, 57.000 ton halffabrikaten

Geproduceerde chocoladerepen in 2004: een slinger van repen die meer

dan tien keer rond de wereld kan

Productie per dag: 650 ton (enkele tientallen miljoenen repen per dag)

Leveringen: dagelijks

Servicegraad: >99% case fill

Implementatie

Softwarepakket: R2T (Resource-to-Time)

Leverancier: Care Automatisering

Start implementatie: eind 2004

Live: januari 2005

Users: 22

Investering: _ 50.000

Terugverdientijd: 6 maanden

        

VAN MAATWERK NAAR STANDAARD MES

Masterfoods heeft naast een standaard ERP-pakket van SAP veel maatwerk, vooral voor de ondersteuning en de aansturing van de werkvloer. De producent wil af van de site-specifieke ontwikkelingen. ‘Daarin zitten veel verborgen kosten van programmeren en onderhoud van de software’, vertelt Gerard Alders, European factory IT-manager bij Masterfoods. Voor de aansturing van de productie en -verpakkingslijnen gaat Masterfoods over naar een gestandaardiseerd Manufacturing Execution Systeem (MES).

 Masterfoods implementeert planningspakket.pdf

 

Reageer op dit artikel