artikel

Handhelds worden steeds multifunctioneler

Supply chain

Handhelds worden steeds multifunctioneler
handhelds

Volgens onderzoeksbureau AMR Research zal RFID in 2008 weer flink in de spotlights staan. En wel op eigen kracht, doordat er projectresultaten bekend worden met een korte ROI. Maar ook 2D maakt een groeispurt door. Verder krijgen handhelds steeds meer functies.

RFID en barcode staan centraal tijdens de AIDC-dagen. Maar er is meer. Neem de 2D-codes of de ontwikkeling van handhelds, waarin vaak de modernste technieken zijn verwerkt. Om maar met dat laatste te beginnen: de ontwikkeling van handhelds staat allerminst stil. Er worden steeds meer functionaliteiten toegevoegd aan de apparaten, die desondanks steeds kleiner worden en soms zelfs echte gadgets worden. 

 

Toch mag daarbij volgens Nico Bossenbroek van TNT Innight de praktische kant niet uit het oog worden verloren. Bossenbroek is naar eigen zeggen een ervaren gebruiker van handhelds en andere automatische identificatie apparatuur. Bossenbroek: “Handhelds worden steeds kleiner, terwijl fabrikanten ook steeds meer techniek in de apparaten verwerken. Daarin zit volgens mij een tegenstrijdigheid. Handhelds bewegen zich meer en meer richting PDA-achtige apparaten. Dat brengt risico’s met zich mee voor het gebruik. Bij mij rijst de vraag in hoeverre die kleinere meer geavanceerde apparaten nog betrouwbaar zijn in het dagelijks gebruik. Ik denk dat de storingsgevoeligheid toeneemt, en wat gebeurt er als je zo’n apparaat een keer laat vallen?”

 

Bij TNT Innight wordt een handheld van Motorola van het type MC9094 gebruikt. Het kwetsbaarste onderdeel van deze handheld is volgens Bossenbroek de Windows (Mobile)-software en de koppeling daarvan met andere systemen. “Soms is het echt nodig een hardboot uit te voeren. Volgens mij kan de verhouding tussen de grootte van een handheld en de software beter. Overigens hebben we onze chauffeurs zelf laten kiezen welke handheld ze wilden gebruiken, na voorselectie aan de hand van onze eisen en wensen, waaronder het voldoen aan IP64. Hun keuze is gevallen op een wat steviger apparaat dat bovendien makkelijker te bedienen is dan een wat kleiner hulpmiddel.”

 

GPRS

Ook de gevoeligheid van de GPRS-verbindingen waar moderne handhelds gebruik van maken, is een punt van zorg. “Er zijn nog te weinig standaarden voor aansturing van de radiokaart met de handheldapplicatie en de afhankelijkheid van een telecom-leverancier als KPN is te groot. Zeker als je bedenkt dat het een trend is om steeds meer gebruik te maken van online en live dataverkeer. Daar moet je als gebruiker ook al in een vroeg stadium rekening mee houden, bijvoorbeeld in de ontwikkelingsfase van processen. Moderne apparaten die zijn voorzien van Windows Mobile-software reageren heel anders op het uitvallen van signalen dan vroegere apparaten. Ze zijn veel meer afhankelijk van een goede dataverbinding, en wat gebeurt er als die er even niet is? Als bedrijf stel je je bovendien in op een realtime datavoorziening, je processen zijn er op ingesteld, je garandeert die realtime datavoorziening ook aan je klanten. Je backoffice is erop ingesteld. Niemand kan je echter garanderen dat een smsje ook daadwerkelijk aankomt. Het is belangrijk ook op die punten zekerheid te hebben.”

 

Meer functies

Hielke van Oostrum van Nordic ID constateert dezelfde trend als Bossenbroek. Ook Van Oostrum zegt te merken dat er het laatste halfjaar veel meer functies in één en hetzelfde apparaat worden gevoegd. “Maar ook wordt de handterminal in zijn algemeenheid meer gemeengoed en dat komt deels doordat de prijzen ervan snel zakken. Voor ons als leverancier is het zaak een keus te maken tussen het meegaan in de ‘commodity’ of juist extra zaken toe te voegen. Zelf wedden we op beide paarden. Aan de ene kant ben je wel bijna verplicht om data die je scant van barcodes en RFID via GPRS, WiFI dan wel Bluetooth aan te bieden. Maar daarnaast zoeken we het ook steeds meer in het koppelen van handhelds aan draadloze draagbare printers. 

 

VOIP

En dan zijn er natuurlijk nog de ontwikkelingen op het gebied van VOIP. Vroeger liepen de warehousemedewerkers rond met meerdere apparaten. Nu zijn al die functies verwerkt in een apparaat met de grootte van, of zelfs kleiner dan een dect-telefoon of een gsm.” De grote vraag naar deze flitsende producten, betekent volgens van Oostrum dat leveranciers wel wat tijd zullen moeten stoppen in de uitleg van de apparaten. “Ook zijn sommige klanten nog bang voor hoge datakosten. Maar dat valt over het algemeen reuze mee, de hoogte van de datakosten zijn vooral afhankelijk van hoe je data schrijft en welke provider je hebt. Wil je per se dat een hele pagina bij één verandering wordt ververst of wil je alleen het aangepaste onderdeel zien? Dat maakt uit in de kosten.”

 

RFID

RFID krijgt veel aandacht tijdens de AIDC-dagen. Van Oostrum ziet binnen het aandachtsgebied RFID een verschuiving van het gebruik van HF-tags naar UHF-tags. “Ik meet dat aan de omzet in cijfers van apparaten die de tags moeten lezen. Ik heb het dan over een ontwikkeling die ik binnen Europa constateer. RFID heeft natuurlijk wel een flinke vlucht voorwaarts gemaakt, vooral door wishfull thinking. Maar ook zijn er flinke stappen gemaakt in de ontwikkeling van UHF-techniek. Daardoor zijn ook de eerdere voordelen van HF minder geworden.” Bossenbroek ziet RFID wel als een trend, maar plaatst toch enkele kantekeningen bij de techniek. “Totaaloplossingen voor een keten ontbreken tot nu toe. De ontwikkeling van RFID is echter wel steeds meer geënt op de realiteit. De oerverhalen worden minder, de RFID-wereld wordt realistischer.”

 

2D neemt spurt

Jeroen van der Meulen van Isotron constateert ook dat RFID nog steeds in de spotlights staat, maar het laatste jaar heeft de toepassing van 2D ook een flinke vlucht genomen. Van der Meulen: “In 2007 is het gebruik van 2D-oplossingen met een factor vier gestegen ten opzichte van 2006. Of je het nu over het tracken en tracen van kazen hebt, over het uitlezen van bloempotten in een kas of over het scannen van automotive onderdelen, op al die gebieden heeft 2D-scanning een flinke groei doorgemaakt in 2007. De techniek is verbeterd, waardoor 2D-codes inmiddels ook bij een hogere snelheid leesbaar ziijn.” 

 

Volgens Van der Meulen is er bij veel bedrijven op het gebied van tracking en tracing nog voldoende te verbeteren. “Veel bedrijven hebben allerminst een waterdicht systeem, zeker in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast is bijvoorbeeld de bestaande farmacode, waarmee je kunt zien wat er in een verpakking zit, absoluut niet waterdicht. Nu is de code die daarvoor gebruikt wordt van twee kanten uitleesbaar, er zit geen begin en geen einde aan. Zodra je hem omkeert lees je als het ware een andere bijsluiter. Als je die farmacode vervangt door een dot-matrix code weet je zeker dat de info klopt. Dot-pin is hierbij eventueel een alternatief.” 

 

Van Oostrum ten slotte: “Er is veel te zeggen voor het gebruik van 2D-oplossingen. Je kunt er veel info op kwijt. Bedrijven zeggen vaak dat ze RFID ‘willen’. De vraag is waarom ze dat willen, de keuze tussen RFID en 2D is geen uitgemaakte zaak.”

 

Bron: DataCollect

Reageer op dit artikel