artikel

Fabrikant produceert computers op klantorder

Supply chain

De Duitse computerfabrikant Maxdata schakelde vorig jaar volledig over op productie op klantorder. De flexibiliteit van het fabricageproces is daardoor toegenomen, waardoor de concurrentiepositie werd verbeterd. De built-to-order productiewijze stelt wel eisen aan de interne logistiek: ook die moet op rolletjes verlopen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in LogistiekKrant op 16 mei 2003.

In het Duitse Würselen, net even ten noorden van Aken, bevindt zich de zeer moderne assemblagefabriek van de Duitse computerfabrikant Maxdata. In de fabriek worden personal computers (pc’s), notebooks en servers geassembleerd voor zowel de zakelijke markt als particulieren.

Ruim een jaar geleden schakelde Maxdata volledig over op productie op klantorder. Tot die tijd werden ook zogenaamde ready-to-run-systemen geproduceerd: computers die eerst werden geassembleerd en dan pas verkocht. Aan die productiewijze kleefden echter nadelen. Hardwarecomponenten worden in een rap tempo vernieuwd en ook de prijzen van de onderdelen veranderen doorlopend. Een bedrijf dat computers op voorraad heeft, loopt dus het risico te blijven zitten met verouderde apparatuur waarvan de individuele componenten tegen een te hoge prijs zijn ingekocht. “Je kunt dan niet scherp concurreren”, zegt marketingmanager Emile Smeets. “Flexibilisering van ons assemblageproces was daarom noodzakelijk. Daarom zijn we overgestapt op een volledig klantordergestuurde productiewijze.”

Garantiebewijs

De nieuwe productiewijze stelt wel een aantal eisen aan de interne logistiek. Na bestelling moet een computer snel op maat geassembleerd en afgeleverd kunnen worden. De productie moet dus efficiënt verlopen.

In praktijk ziet dat er tegenwoordig als volgt uit: de klant stelt de computer van zijn keuse samen bij een van de in totaal 10.000 in Europa gevestigde Maxdata-dealers. De dealer geeft de opdracht door aan Maxdata, waar de bestelling wordt ingevoerd in een in 2000 geïmplementeerd WMS-systeem van SAP. Dit controleert of alle componenten waaruit de computer moet worden samengesteld voorradig zijn, waarna een specifiek nummer aan de order wordt toegekend. Vervolgens wordt een picklijst geprint waarop alle individuele onderdelen van de computer staan vermeld. Een orderpicker scant deze lijst waarna de componenten middels een pick-to-light systeem worden verzameld in een box, die zich via een rollenband langs de bakken met de individuele componenten verplaatst. Als laatste onderdeel wordt de behuizing van de pc aan de box toegevoegd.

Nadat alle componenten zijn verzameld, wordt de box via de rollenband getransporteerd naar de assemblage-afdeling waar een medewerker alle serienummers van de individuele componenten scant. Deze nummers worden later vermeld op het garantiebewijs. Vervolgens vervolgt de box zijn weg naar een van de in totaal 95 assemblagemedewerkers, die de pc in elkaar zet.

Productietijd

Na assemblage wordt de computer getransporteerd naar een controlelocatie waar het apparaat wordt gechecked en waar gekeken wordt of het is uitgerust met de juiste componenten. Vervolgens wordt opnieuw het ordernummer gescand waarna de specifieke, door de klant bestelde, software wordt geïnstalleerd. Tot slot wordt de computer verpakt, worden softwarelicenties toegevoegd en wordt het apparaat afgeleverd op een adres dat door de dealer is opgegeven. De maximale productiecapaciteit van de fabriek is ongeveer één miljoen computers per jaar.

Smeets vertelt dat de totale productietijd van één PC ongeveer zeven uur bedraagt. De tijd tussen het plaatsen van de bestelling en de aflevering is natuurlijk langer: “Wij garanderen dat PC’s binnen vijf dagen na het plaatsen van de order worden afgeleverd. Voor servers bedraagt de levertijd tien dagen. Op verzoek leveren we PC’s overigens ook binnen 24 uur, maar daar worden dan expresskosten voor in rekening gebracht.”

De voordelen van het produceren op klantorder zijn groot, zowel voor Maxdata als voor de klant. Smeets: “Wij hebben geen geassembleerde computers meer in voorraad die we nog moeten verkopen. Daarnaast kunnen we een prijsverlaging van een van de componenten direct doorgeven aan de klant. Zo’n klant heeft als bijkomend voordeel dat hij helemaal zelf kan bepalen uit welke componenten zijn PC moet worden samengesteld.”

Reageer op dit artikel