artikel

ERP in de houtsector

Supply chain

Alle hout is geen timmerhout. Zo is ook niet ieder ERP-pakket geschikt voor de houtbranche. Welke specialistische softwarepakketten zijn het wel?

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in IT Logistiek op 1 september 2004.

Lengte, breedte, dikte, niets is zo lastig in een softwarepakket te vangen als hout. Ooit waren er ERP-specialisten als Telic en Baan Dimensions, maar die lijken van het toneel verdwenen. Wat is er gebeurd met deze spelers en hoe staat het met de automatisering in de houtbranche? ITlogistiek deed een inventarisatie naar de ERP-leveranciers in deze sector.

 

Dimensies

De houtbranche is op vele manieren op te delen, want geen enkel bedrijf doet echt exact hetzelfde. Globaal gezien zijn er houtimporteurs, houthandelaren, houtverwerkende bedrijven en producenten. Hoe en waar het hout wordt ingekocht hangt van de importeur af. De een laat alles in het land van herkomst verwerken van boomstam tot half- of eindfabrikaat, de ander laat het hout ruw of zelfs als boomstammen naar Nederland komen. Bij een zogenoemde varende voorraad wordt soms onderweg ook nog een bewerking gedaan.

 

Houthandelaren hebben te maken met verschillende dimensies en de verschillen in maatvoering. Immers, van een boomstam zijn veel verschillende afmetingen te verkrijgen. Het komt vaak voor dat handelaren hout inkopen in kuub en verkopen in strekkende meters, en ook werken sommige houtbedrijven met bijvoorbeeld Engelse maten en moeten dit converteren naar het metrische stelsel. Houtverwerkers op hun beurt hebben te maken met zaagverliezen en transportkosten. De zaagverliezen zijn vaak waardevol afval en kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor konijnenhokken.

 

Ieder heeft zijn zo eigen specifieke problematiek, maar allemaal hebben ze een grote gemene deler: de verschillende dimensies in hout en de verschillende eenheden waarin het verkocht wordt. Hiervoor zijn softwarepakketten nodig die om kunnen gaan met zogenoemde vallende lengtes en breedtes en ook conversietabellen hebben.

 

Failliet

Een pakket dat goed met de dimensieproblematiek kan omgaan is Telic, althans dat vindt Paul Hoekstra van Miedemahout in Leeuwarden. De houthandel en timmerfabriek fungeerde vijf jaar geleden als pilotsite voor Telic-NT. Het uitgangspunt in deze software is een basisproduct, waar door toevoeging van een of meer kenmerken een specifieke artikel-item ontstaat.

 

Telic ging eind 2001 failliet. ‘Tja, we waren net live in ’98 en dan kies je er niet voor om de ERP-implementatie nog eens over te doen’, zegt Hoekstra. ‘Wij zijn wel op zoek gegaan naar een ander pakket, maar we hebben geen pakket kunnen vinden dat zo mooi met de dimensieproblematiek kan omgaan’, meent Hoekstra. Tot op de dag van vandaag werkt Miedema dus nog met Telic. Het pakket wordt ondersteund door Thinkwise, een klein bedrijfje gespecialiseerd in maatwerkoplossingen, dat is opgericht door een voormalig medewerker van Telic.

 

Martin Bomhof, eveneens een oud Telic-medewerker, heeft de rechten van Telic-NT van Toon Jansen gekocht en de plannen opgevat om het pakket nieuw leven in te blazen onder de naam Mondius. Zijn doel is Telic-NT in dezelfde lijn verder te ontwikkelen qua database en functionaliteit. Bomhof: ‘Er wordt nu een webbased grafische user interface ontwikkeld waardoor de toepassingsmogelijkheden sterk worden verbeterd. In de toekomst kunnen bedrijven kunnen dan bijvoorbeeld via ASP werken.’ Op zich is Hoekstra enthousiast over de plannen van Bomhof, maar hij wacht eerst nog af hoe deze invulling krijgen.

 

Enthousiast

Hoekstra is intussen ook enthousiast geworden over het pakket K8 van Kerridge. ‘We stonden op een positieve manier met onze ogen te knipperen toen we dat zagen.’ Hij heeft dit pakket dan ook geadviseerd aan collegabedrijf Firma Gebr. Goedkoop met vestigingen in Duivendrecht en Sassenheim. Zowel Miedema als Goedkoop zijn lid van dezelfde inkoopcombinatie Sakol dat op meerdere gebieden samenwerkt zodat de leden niet alles individueel uit hoeven te zoeken. ‘Uitgebreid onderzoek hebben we zelf dus niet gedaan. Het hing eigenlijk alleen nog van de prijs af’, zegt Cees Goedkoop, eigenaar van de houthandel.

 

De Firma Goedkoop zit midden in de implementatie en gaat de software straks gebruiken voor orderverwerking, logistiek en boekhouding. ‘Het mooie is dat we straks de orders in Duivendrecht kunnen verwerken en ze kunnen leveren vanuit Sassenheim. K8 is volledig Windows-gebaseerd en we kunnen nu allerlei gegevens im- en exporteren naar Word en Excel. Daarnaast kunnen we elke status van een order zien, en ook bekijken of ritten naar klanten vol zijn. Ook was ons vorige pakket beperkt in het aantal tekens dat op een regel kon, nu kunnen we hele stukken beschrijven, knippen en plakken.’

 

Hiervoor werkte het bedrijf met de houtoplossing van H&C Automatisering, die zo’n honderdvijftig klanten in de houthandel en -import heeft. Een andere specialist met ongeveer 25 klanten in de houtbranche is Kanteff, waarvan andere leveranciers het idee hebben dat daar de productontwikkeling een beetje stil ligt. Hans Visser van Kanteff ontkent dit: ‘Met grote regelmaat brengen we updates uit.’

 

Watermark, een Microsoft Business Solutions-partner, is naar eigen zeggen ooit met Kanteff in gesprek geweest voor een eventuele overname, maar dat is niet doorgegaan. Een andere speler die van het toneel verdwenen lijkt is Baan Dimensions. Dat bestaat nog steeds en wordt nu geleverd door SSA Global dat Baan in 2003 overnam.

 

Ook zijn er nog steeds nieuwkomers, zoals Edan Business Software. Deze van oorsprong Belgische partner van Microsoft Business Solutions, die onlangs een vestiging in Nederland opende, timmert hard aan de weg met Edan Wood, een oplossing gebaseerd op MBS-Axapta. Edan heeft de module in eerste instantie op verzoek van een klant in België ontwikkeld. Nu is het geschikt voor houtimporteurs, -exporteurs en -handelaars.

 

‘Een voorbeeld van een specifieke functionaliteit in Edan Wood die niet in Axapta zit, is de wijze waarop met partijen wordt omgegaan. MBS-Axapta biedt alleen standaard ondersteuning voor productiebedrijven en meubelfabrikanten’, zegt Pietwillem Overvoorde van Edan. In België heeft Edan diverse klanten in de houtbranche, zoals Van Hoorebeke, Decruy, D’Hondt en Coblo, en het heeft reeds twee Nederlandse klanten in de houtbranche, waarvan Habraken Houtimport in Valkenswaard er een is.

 

Noot:

ASP : Application Service Provision

 

Kaders bij artikel:

TELIC DOOR DE TIJD

Telic, ooit opgericht door twee medewerkers die het kunstje hadden geleerd bij Heart Informatisering wier pakket ook met kenmerken werkt in plaats van artikelnummers, ging alleen eind 2001 failliet. ‘We hebben eerst getracht het pakket met een groep Telic-klanten over te nemen. Ondanks dat we het hoogste bod hadden, besloot de curator door te gaan met Improve, zegt Paul Hoekstra van Telic-gebruiker Miedema Hout.’

Het leek erop dat Telic een doorstart zou maken onder Improve, toen bleek dat Improve zich allerlei ontwikkelverplichtingen, die in de manjaren liepen, op de hals had gehaald en daarmee een schuldenlast van drie miljoen euro. Improve zag zich genoodzaakt om een faillissement aan te vragen. Improve deed daarna opnieuw een bod, maar op het laatste moment besloot de curator Telic toch weer terug te geven aan de voormalige eigenaar Toon Jansen. Recent trof Jansen een regeling met het bedrijf Mondius voor de eigendomsrechten.

 

LAMICO KIEST VOOR WATERMARK

Lamico koos onlangs voor MBS-Navision van Watermark. Voorheen had de producent van lijmhouten panelen in vuren en grenen drie oplossingen. Ten eerste maatwerksoftware voor de productieaansturing die niet meer ondersteund kon worden. ‘Dit werd door kunst- en vliegwerk draaiende gehouden’, vertelt Peter Dungen van Lamico. De boekhouding ten tweede werd met Exact gedaan, en als derde gebruikte het Lamico voor de voorraden wat Dungen noemt de JBF-methode. ‘Ja, de Jan Boeren Fluitjes-methode. We gebruikten papieren voorraadlijsten. Alles liep wel, maar het kostte zoveel tijd om aan informatie te komen.’

 

Dus ging Lamico op zoek naar een geïntegreerd pakket. ‘We wilden per definitie geen maatwerk meer hebben. Op de shortlist stonden Exact, met Exact Globe 2003, een Gronings bedrijf waarvan hij zich de naam al niet eens meer kan herinneren en Watermark met MBS-Navision, een ERP-pakket van Microsoft Business Solutions. ‘Exact en het Groningse bedrijf zijn afgeketst vanwege de functionaliteit, want we wilden zo min mogelijk maatwerk. Exact heeft echt zijn best gedaan, maar met Watermark klikte het beter en ze begrepen onze vaktermen.’

Reageer op dit artikel