artikel

“Er is een duidelijk afweging tussen service en kosten”

Supply chain

“Er is een duidelijk afweging tussen service en kosten”
Bas Groothedde

Stelios, Founder and CEO of Easyjet

Bestaat dit verband wel? In logistiek staan deze twee doelstellingen centraal: service en kosten. Service betreft bijvoorbeeld beschikbaarheid, leverbetrouwbaarheid, levertijd, reactievermogen en flexibiliteit. Bij kosten gaat het om voorraden, distributie, werkkapitaal, efficiëntie in de administratieve afdelingen, enz. 

 

Deze doelstellingen lijken in tegenspraak te zijn: hoge beschikbaarheid moet toch wel gepaard gaan met hoge voorraden, en flexibiliteit gaat toch altijd ten koste van onze bezettingsgraad en efficiëntie? “Goede service mag wat kosten” is een breed geaccepteerde opvatting zowel bij bedrijven als consumenten. Er wordt altijd van uit gegaan dat service geld kost. Maar bestaat dit verband wel?  Is een service gerichte keten niet per definitie een goedkope keten? In veel gevallen is dit zeker het geval. In ketens waar service een belangrijke rol vervult, bijvoorbeeld in de automotive hebben onderzoeken uitgewezen dat gemiddeld ca. 50 procent van de totale after sales kosten in spare parts zitten. 

 

Voor de Aerospace & Defence is dat zelfs 70-80 procent, voor de kopieermachines ligt dat wat lager: circa 30-40 procent. Het blijkt dat het stilliggen van systemen voor het belangrijkste deel veroorzaakt wordt door een gebrek aan de juiste onderdelen. Een verhoging van de productbeschikbaarheid; een verbetering in de service betekent hier dus direct geld verdienen. Een verbetering in de service betekent hier dus een verlaging van de totale kosten…  De complexiteit van logistieke service en prestaties geeft helaas geen ruimte voor one-liners. Ook niet als het gaat om de afweging tussen service en kosten. Het komt maar al te vaak voor dat een verbetering in logistieke service uiteindelijk geld oplevert. Er bestaat dus een verband maar het is geen wet van meten en persen zals Stelios ooit bedoelde. 

Reageer op dit artikel