artikel

De markt voor ERP-software

Supply chain

Alleen al in Nederland zijn honderden automatiseringsbedrijven in de ERP-markt actief. Sommige bedrijven ontwikkelen zelf een ERP-pakket, anderen doen alleen de implementaties.

Pakketontwikkelaars

De meeste bekende namen in de ERP-markt, zijn namen van bedrijven die zelf ERP-software ontwikkelen en dit als een standaardpakket op de markt brengen. Een voorbeeld is het Duitse bedrijf SAP dat wereldwijd bekend is met het ERP-pakket SAP R/3. Andere wereldwijde ontwikkelaars van standaard ERP-pakketten zijn Oracle, SSA Global en Microsoft. Ook in Nederland zijn er bedrijven die ERP-software ontwikkelen, zoals Exact, Unit 4 Agresso en Accountview. Meer lokaal georiënteerde ontwikkelaars zijn Isah en Ridder.

 

Overnames

De afgelopen jaren zijn er veel wereldwijd opererende ERP-ontwikkelaars verdwenen doordat ze failliet gingen of werden overgenomen door een concurrent.  Zo kwam bijvoorbeeld het Nederlandse Baan in handen van SSA Global en werden J.D. Edwards en Peoplesoft ingelijfd door Oracle. Microsoft, dat zich op kleinere bedrijven richt dan bovengenoemde aanbieders, nam twee grote ERP-leveranciers over: Navision en Great Plains.

 

Resellers en add on’s

Veel automatiseringsbedrijven ontwikkelen niet zelf ERP-software, maar leggen zich toe op de verkoop en implementatie van de ERP-software van anderen. Meestal richten ze zich daarbij op één bepaald pakket. SAP en Microsoft hebben in Nederland tientallen van zulke gespecialiseerde resellers, bedrijven die voor hen de software verkopen en implementeren. Veelal leggen ze zich toe op een bepaalde branche zodat ze met een speciale vooraf ingerichte template van het ERP-pakket kunnen werken. Soms ontwikkelen ze ook aanvullende software op het standaard ERP-pakket. Dit worden add on’s genoemd.

 

Maatwerkontwikkelaars

Er zijn ook automatiseringsbedrijven die voor een bedrijf een geheel nieuw, bedrijfsspecifiek ERP-systeem kunnen programmeren. Dit komt minder vaak voor dan vroeger omdat de standaard pakketten steeds breder worden en ook makkelijker zijn aan te passen aan een bepaalde bedrijfssituatie. Er zijn ook bedrijven die eigen programmeurs in dienst nemen en die een ERP-pakket laten maken. Het voordeel is dat deze snel, bedrijfsspecifieke wijzigingen in het pakket kunnen aanbrengen.

 

Consultancybureaus

Ook grote IT-dienstverleners als Atos Origin, Capgemini of IBM kunnen ERP implementeren. Ze concentreren zich doorgaans op een beperkt aantal grote ERP-pakketten (SAP, Oracle) die ze voornamelijk bij grote bedrijven implementeren. In tegenstelling tot resellers doen ze alleen de implementatie en doen ze niet aan wederverkoop. Het pakket wordt verkocht door de ERP-ontwikkelaar of één van zijn resellers, en vervolgens komt het consultancybureau de software implementeren. Consultancybureaus doen vaak niet aan reselling omdat ze zich leveranciersonafhankelijk op willen stellen.

 

Adviesbureaus

Adviesbureaus kunnen bedrijven ondersteunen bij de keuze voor een bepaald ERP-pakket en ook kunnen ze de implementatie begeleiden. Ze staan onafhankelijk tegenover ERP-leveranciers omdat ze hier neutraal advies over moeten geven. Bekende Nederlandse adviesbureaus in de wereld van ERP zijn Berenschot, IPL en Mitopics. Ook de grote consultancybureaus helpen hun klanten bij het selecteren van softwareleveranciers, maar helemaal onafhankelijk zijn ze daarbij niet omdat ze bepaalde software ook zelf implementeren.

Reageer op dit artikel