artikel

Ronald Teijken: Combinatie supply chain en IT motiveert mij

Supply chain

Ronald Teijken: Combinatie supply chain en IT motiveert mij
Ronald Teijken

Waarom verandert een logisticus van baan? Op basis van deze vraag publiceert Logistiek een serie interviews. Dit keer Ronald Teijken. Sinds september 2007 is hij werkzaam bij Sterling Commerce.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 18 april 2008.
 


Wat doet Sterling Commerce precies?

“Het is nog een redelijk onbekend bedrijf in Nederland, maar we bestaan al dertig jaar en hebben wereldwijd 30.000 klanten. Het is een onderdeel van het Amerikaanse telecombedrijf AT&T. We leveren integratie diensten in de business-to-business. Het begon met EDI, maar nu beheren we complete netwerken. We integreren data in en tussen bedrijven en leveren daar beslissingsondersteunende applicaties voor onder andere order management.”
 

“Binnen ons bedrijf is het zo dat de ideeën uit de Verenigde Staten komen en wij er in Europa meerwaarde aan geven. Concepten komen hier tot werkelijkheid. Ik zie een trend van Noord naar Zuid. Scandinavië, Nederland en Groot-Brittannië zijn de early adaptors, daarna komen Frankrijk en de rest van Europa pas.”
 

Hoe ziet jouw loopbaan er tot nu toe uit?

“Na mijn afstuderen ben ik bij Fokker begonnen. Daar heb ik een half jaar een project aangestuurd samen met consultants van Berenschot. Bij Fokker heb ik een logistieke functie bekleed en onder meer een ERP-implementatie gedaan. Later heb ik daar ook nog een productieafdeling van 75 medewerkers aangestuurd.”

“Het consultancyvak sprak me meer aan. Ik ben met Baan Company gaan praten en heb daar vervolgens gedurende tien jaar meerdere internationale functies gehad.”
 

Is het werken voor een internationale organisatie voor jou belangrijk?

“Het internationale karakter spreekt mij absoluut aan. De wereldwijde contacten en het werken in een andere taal hebben voor mij veel meerwaarde. Ook na Baan koos ik wederom voor een internationale werkomgeving. Dit keer bij een productiebedrijf, Hyva. Het is leuk om de verschillende dingen te zien die in de wereld gebeuren en te horen hoe anderen er tegen aan kijken. Het geeft extra dynamiek aan je functie.”
 

Hoe kwam je bij je huidige werkgever terecht?

“Ik ben gevraagd. Sterling Commerce had nog geen industrie manager voor de EMEA-regio. Met mijn achtergrond op het gebied van integratie, applicaties en industrie kan ik waarde toevoegen. Mijn uitdaging is dan ook meedenken op strategisch niveau. Ik wil over industrieën heen een goed verhaal neerzetten. Iedereen kijkt heel erg naar ERP, maar er is meer. Bijvoorbeeld op het gebied van financiën. Op welk moment neem je bijvoorbeeld de beslissing om uit te besteden. Wanneer verhuis je de productie naar India. Je moet dan meer voorraad gaan voorfinancieren. En wat betreft security. Wat doe je precies met de beschikbare data. Ik ben van mening dat technieken als RFID pas goed gaan werken als er integratie is door de keten heen. Ik vraag me continu af: wie kan wat doen in de keten en hoe integreer je dat. Heel veel banken en logistiek dienstverleners weten dit niet. Zo worden productiebedrijven nog steeds gestuurd door de retailer, terwijl het kostentechnisch beter is om de producent een leidende rol in te laten nemen.”
 

ERP lijkt een rode draad in je carrière?

“Ja, maar ik ben geen ERP-man. Ik wil me meer richten op supply chain visibility en data door de hele keten heen beschikbaar maken. Veel van wat ik doe spiegel ik aan mijn vorige functies. Ik zie nu wat ik nodig had aan applicaties bij Hyva. Zowel mijn ervaring in de IT als in de productie is van toegevoegde waarde. Als ik kan blijven denken in vervolgstappen ben ik tevreden. De IT-industrie staat niet stil. De uitdaging voor mij is om hierin mee te blijven gaan. Ik ben geen negen tot vijf man en zal altijd meer doen dan van mij verwacht wordt. Het thema supply chain is nog lang niet uit ontwikkeld. Ook de IT mogelijkheden niet. De combinatie motiveert mij.”

 

Ronald Teijken (42):

samenwonend, zoon van 16 jaar
  

Opleiding: HBO Logistiek Tilburg, MTL.
 

Werkervaring: vanaf september 2007 Industry Executive for manufacturing operations EMEA bij Sterling Commerce werkte eerder bij onder meer Fokker, Baan Company en de Hyva Group bestuurslid VLM regio –midden

 

Hobby’s: helpen met de lingeriezaak van mijn partner, fietsen, motorrijden   

 

 

Reageer op dit artikel