artikel

Cijfers en trends – Cradle-to-Cradle: meer dan duurzame recycling?

Supply chain

Het Cradle-to-Cradle denken komt steeds meer in de belangstelling om duurzame productieprocessen in te voeren. In dit concept worden producten ontworpen en gemaakt van verantwoorde en waar mogelijk volledig afbreekbare materialen, die steeds weer kunnen worden teruggegeven aan technische of biologische kringlopen. Zo blijven materialen eindeloos herbruikbaar, en is afval in feite energie of voedsel geworden.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 22 februari 2008.

Cradle-to-Cradle (C-to-C) is het laatste jaar populair geworden. Zo is onder meer de regio Venlo vastbesloten om voor de realisatie van Greenport Venlo en Floriade 2012 vol in te zetten op duurzaam hergebruik van alle materialen.

 

What’s new?

Toen ik van het C-to-C concept hoorde, dacht ik: Dat is simpelweg product recycling in een nieuw jasje. Een bedrijf als Océ zamelt tenslotte al minstens tien jaar haar producten in om de meest dure componenten te herbruiken. Dus: What’s new? Chemicus Michael Braungart en architect William McDonough schreven in 2002 een baanbrekend boek over C-to-C. Als je dit leest, blijken er belangrijke verschillen tussen C-to-C en traditionele recycling (PET-flessen of metalen) te bestaan. Bij het laatste bevat het materiaal van het te recyclen product verontreinigingen, waardoor bij recycling ‘downgrading’ ontstaat. In de C-to-C toepassing wordt materiaal voor het product gekozen dat de gewenste eigenschappen heeft voor het product.

Herinrichten

Bij einde van de levensduur is dit materiaal ‘voedsel’ is voor een nieuw product, zonder verlies van kwaliteit (de technische kringloop), of voedsel voor de natuur (de biologische kringloop). Denk aan boeken, t-shirts en shampoo-verpakkingen. Dit vraagt dus om het compleet herdenken en -inrichten van productontwikkeling en de bijbehorende productieprocessen.

In de USA en Canada is in 2007 een enquête gehouden onder 120 producenten en winkelketens over 30 C-to-C toepassingen. Verreweg de meeste bedrijven zitten in het stadium van energie- en waterbesparing en vaak gedeeltelijke recycling, dat in de enquête ook onder C-to-C was gevoegd. Slechts 5 procent van de ondervraagden had de stap gemaakt naar C-to-C innovatie in productontwerp, en dus een biologische kringloop. Opmerkelijk was nog dat geen enkel bedrijf zonnepanelen of windmolens gebruikte!

Goed koppel

Tenslotte: logistiek en C-to-C toepassingen lijken een goed koppel te vormen. Als je wilt upcyclen, moet er veel aandacht besteed worden aan het juist inzamelen en behandelen van retourstromen. Een kans voor gespecialiseerde logistiek dienstverleners dus. En ook biologisch afbreekbaar materiaal moet gestructureerd ingezameld worden. Een volledig afbreekbaar boek kan niet op het grasveld in het park achtergelaten worden … Vraag naar logistieke bundeling dus, en in de gehele C-to-C keten levert dit milieuvoordelen op. TNO kan inmiddels deze milieuvoordelen doorrekenen met haar distributiemodel Response. Op 8 april presenteren TNO en CapGemini twee C-to-C business cases op een congres van de EVO.

Voor eerder gepubliceerde columns, zie www.logistiek.nl, onder columns

Kees Verweij, Teamleider Logistiek, TNO Business Unit Mobiliteit & Logistiek, kees.verweij@tno.nl

 

Reageer op dit artikel