artikel

Vlisco biedt Chinese concurrentie het hoofd met APS

Supply chain

Vlisco biedt Chinese concurrentie het hoofd met APS
Vlisco implementeert APS

Concurrentie vanuit China zorgde er voor dat Vlisco haar strategie moest aanpassen. Een Advanced Planning System van Quintiq moet daarbij gaan helpen. Ron van Hout, manager Planning & Magazijnen van Vlisco merkt al dat de nieuwe strategie beter werkt dan de oude, het werken met collecties in plaats van individuele producten maakt het de Chinezen moeilijker producten razendsnel te kopiëren.

Concurrentie vanuit China zorgde er voor dat Vlisco haar strategie moest aanpassen. Een Advanced Planning System van Quintiq moet daarbij gaan helpen. Ron van Hout, manager Planning & Magazijnen van Vlisco merkt al dat de nieuwe strategie beter werkt dan de oude, het werken met collecties in plaats van individuele producten maakt het de Chinezen moeilijker producten razendsnel te kopiëren.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Vlisco   Leverancier/dienstverlener: Quintiq
Plaats: Helmond  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 12-11-2007
Productnaam:  

Vlisco maakt bijzondere producten. Het Helmondse bedrijf kleurt stoffen met behulp van harstechnologie die daarna in delen naar Afrika worden gedistribueerd zodat ze door vooral rijke Afrikaanse vrouwen kunnen worden gedragen als jurk. Vlisco ziet liever niet dat de relatief dure techniek wordt gekopieerd door Chinese bedrijven zoals enkele jaren geleden het geval was.

   

Verkorten throughput times

“Onder de codenaam ‘Fighting the dragon’ zijn we toen een project gestart om te onderzoeken hoe we de ‘chain throughput times’ konden verkorten. We wilden inzicht in wat we konden doen om onder andere de aflever betrouwbaarheid te verbeteren. Een van de conclusies was dat we beter op eindige capaciteit konden plannen dan op oneindige capaciteit, zoals we deden sinds de invoering van ons huidige in 2000 geïmplementeerde ERP van JD Edwards, nu Oracle”, aldus Van Hout. De verbeterde leverbetrouwbaarheid komt vooral van pas bij de repeat-orders van bepaalde collecties. “We zijn nu beter in staat om exact aan te geven wanneer een artikel arriveert op de plaats van bestemming. Dat is belangrijk als je kopiërende Chinezen het hoofd wil bieden.”

 

[fotoalbum]

 

Hoe Vlisco bij een APS-leverancier uitkwam

Vlisco wist dat het via een APS waarschijnlijk winst kon behalen op het productievlak. Via internet werd een zoektocht gestart naar aanbieders van dergelijke oplossingen. Toch bestond de ‘longlist’ maar uit zeven leveranciers. Van Hout: “Op de shortlist stonden nog drie leveranciers en daar hebben we een businesscase voor geschreven, zij hebben op basis daarvan een demo gemaakt en zijn hier geweest. De leveranciers en demo’s zijn beoordeeld door mensen van zowel de logistieke- als de productieafdeling. Maar moeilijk was de keuze niet, vrijwel unaniem is gekozen voor Quintiq als leverancier, zij het dat hun oplossing duidelijk duurder was dan de andere oplossingen.”

 

Connectie ERP en APS

Vlisco staat aan de vooravond van de livegang. In eerste instantie is zeventig procent-versie  van het Vlisco-model  geinstalleerd later volgt de rest. “Toch hebben we nu al het idee dat het beter gaat, uit de tests komen veelbelovende resultaten. En ook de koppeling met het JD Edwards ERP is prima. Wel was het nodig een aantal maatwerkaanpassingen te maken zodat het mogelijk werd om gegevens van de planningoplossing terug te voeren in het ERP. Het bedrijfssysteem is er zodoende voor de voortgangsbewaking en gereed melding van bewerkingen aan onze producten. De intensieve connectie tussen het ERP en APS is er dus vooral voor deze zaken.”

 

Begeleiding bij de implementatie

“Het is frappant om te zien hoe snel de consultant vanuit Capgemini ons werkproces heeft kunnen doorgronden. Prettig is het ook natuurlijk.”, aldus Van Hout over de consultant die door Quintiq was aangesteld voor de implementatie van het APS. “In de beginfase was de consultant er gedurende zes tot zeven weken drie tot vier dagen per week om onze processen te analyseren. Daarna zagen we hem ongeveer twee maanden niet, totdat het uitwerken en de realisatie van het APS klaar was en nu is hij hier voor de implementatie.”

 

De verandering van werken

Dat Vlisco door een APS te gebruiken ook de werkwijze van het produceren iets zou moeten aanpassen is duidelijk. “Eerder maakte de logistieke afdeling weekplannen en gaf die aan de afdeling productie. Die weekplanningen waren irreëel, dat wisten we, maar we waren niet in staat ze handmatig te beïnvloeden, daarvoor was de productieplanning te gedetailleerd.

         

Als straks het APS live is kunnen we werken met eindige in plaats van oneindige planningen. Daardoor zal het productiewerk beter over de beschikbare machines worden verdeeld. Een ophoping van orders zal tot het verleden behoren”, is de mening van de manager Planning & Magazijnen. In de huidige situatie werd soms tot 175 procent gepland voor een machine. Het APS zal binnenkort aangeven dat dit niet meer mogelijk is. Van Hout wil hierop nog iets toevoegen. “Ter verduidelijking, de weekplanning klopte over een hele week wel, maar binnen de weekplanning werden machines soms voor 175 procent vol gepland.

       

Via het APS kunnen we straks beter plannen.” Daarnaast zal Vlisco in staat zijn om kwalitatieve beperkingen aan te brengen. De productie van sommige producten mag onder geen beding halverwege worden stopgezet en ook mogen producten niet nat het weekend in. Voor het weekend begint moet duidelijk zijn of een product voor die tijd droog is, lukt dat niet dan moet de planning worden aangepast. Wanneer gaat Vlisco nu echt live met de planoplossing? Van Hout glimlacht als hij de geplande datum van 12 november uitspreekt. “Misschien moet ik daar een kleine uitleg bij geven. De elfde van de elfde start officieel de voorbereiding op carnaval, dus ook hier in Helmond. De 12de is zodoende een mooie datum. In eerste instantie was 1 januari de planning, maar we hebben ervoor gekozen eerder live te gaan.”

 

Lees ook:

 • Overzicht APS-leveranciers (cijfers & feiten, 2006)
 • Planningsoftware verhoogt productie Alcoa met 10 procent (archief, december 2006)
 • Columns van de APS-dokter

   

  Kader:

  Een stukje geschiedenis over de herkomst van de wax-techniek

  Vlisco importeert ruwdoek vanuit China. Eenmaal in Helmond aangekomen worden de stoffen op het 160 jaar oude bedrijfsterrein bewerkt met een afgeleide van de Indonesische Batik-techniek. Dat wil zeggen een werkwijze waarbij hars wordt aangebracht op de stof. Op de plaats waar hars is aangebracht blijft geen verf zitten. Na het aanbrengen van basis kleur wordt de eerste harslaag weggespoeld. En zo herhaalt het proces zich tot een doek is geproduceerd waar met name de rijkere Afrikaanse vrouwen in Ghana, Ivoorkust, Togo, Benin, Nigeria en de Democratische Republiek Congo (het voormalig Zaïre) graag veel geld voor neertellen. Het ontstaan van Vlisco, in 1864, is een samenloop van toevalligheden. Van Hout hierover: “De Batik -techniek kwam tijdens het Nederlandse koloniale bewind vanuit Indonesië in Helmond terecht. In Indonesië zaten toevallig ook aardig wat Ghanese soldaten en die hebben de Batik -producten meegenomen naar Afrika waar het uitgroeide tot een verkoopsucces. En nu zijn wij daar dus marktleider van het wax-product.”

 • Reageer op dit artikel