artikel

Verfproducent SigmaKalon: centraal ERP met locale oplossingen

Supply chain

Verfproducent SigmaKalon: centraal ERP met locale oplossingen
Sigma Kalon

“De voordelen zijn echter veel groter, alleen al financieel”

"De voordelen zijn echter veel groter, alleen al financieel"

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Sigma Kalon   Leverancier/dienstverlener:
Plaats: Den Bosch  
Branche: delfstofwinning & chemische industrie   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam: SAP R/3  

Verf- en coatingproducent SigmaKalon gebruikt mySAP ERP 2005 als concernbrede oplossing. Het centrale systeem sluit echter minder goed aan bij de kleinere productiesites in Afrika en de voormalige Franse koloniën. In die landen staan daarom stand-alone ERP-applicaties op basis van SAP Business One.

SigmaKalon, met circa 10.000 werknemers in meer dan 40 landen, is een wereldspeler op het gebied van decoratieve en industriële coatings. In Nederland zijn Histor en Rambo bekende merken.

      

“Vlak voor de eeuwwisseling zijn wij begonnen om SAP R/2 te vervangen door R/3”, vertelt application & controlling manager Klaus Schemmer. “R/2 was al een gecentraliseerde oplossing, maar die werd op lang niet alle vestigingen gebruikt. Voorafgaand aan de uitrol van SAP R/3 is daarom eerst een common model gemaakt voor onze bedrijfsprocessen.”

      

Schemmer leidt een team van 9 mensen, dat op concernniveau verantwoordelijk is voor de concernbrede blauwdruk. Zes personen doen het functionele beheer, drie personen verzorgen het technische beheer. “Op al onze grote vestigingen in Frankrijk, Polen, Singapore en Nederland wordt SAP R/3 gebruikt. De technische ondersteuning is in 2005 uitbesteed aan KPN, en kort geleden werd gemigreerd van SAP R/3 4.6c naar mySAP ERP 2005. De oplossing omvat één database, onze bedrijfsprocessen zijn daartoe geharmoniseerd. Ook Engeland, waar ze nu nog een maatwerksysteem ge–bruiken, zal binnenkort worden aangesloten. Een locaal implementatieteam gaat samenwerken met ons centrale team.”

              

Natuurlijk zijn er locale verschillen. Zo zal een factuur er in elk land anders uitzien. “Om af te wijken van de blauwdruk moeten de plaatselijke vestigingen een verzoek bij ons indienen.”

        

Voordelen groter

Schemmer denkt dat de locale managers nadelen kunnen opnoemen van het werken met één systeem. “De voordelen zijn echter groter, alleen al financieel. Je kunt het systeem ge–makkelijker beheren en een hogere beschikbaarheid garanderen. Daarenboven krijg je concernbreed inzicht in je financiële gegevens, en je kunt beter rapporteren.”

          

De mogelijkheden om bedrijfsprocessen wereldwijd aan te sturen zullen straks nog groter worden, als ook SAP Advanced Planning and Optimizer (APO) is uitgerold. “Dan wordt een cross-country planning mogelijk. We kunnen dan dus optimaal afwegen waar we het beste de productie van bepaalde producten kunnen concentreren.”

           

Bij het maken van de oorspronkelijke blauwdruk was het Belgische SAP-consultancy-bedrijf EoZen betrokken. Zij verleenden ook ondersteuning bij de eerste implementaties, in Nederland en België. “Op die manier deden wij ervaring op, waarna we het functionele beheer volledig in eigen hand hebben genomen. Daaronder valt ook het configureren van de landspecifieke ondersteuning. In alle vestigingen hebben wij eigen IT-mensen die dat doen.”

                

De taal waarin SAP werd geïmplementeerd, was geen belangrijk discussiepunt. “Je kunt het ERP-systeem gemakkelijk meertalig implementeren. De gebruiker kan dan naar wens omschakelen.”

         

SigmaKalon heeft ook productievestigingen in Afrika en in de voormalige Franse koloniën overzee. “Die landen liggen te ver weg om aan te sluiten op ons centrale ERP-systeem. Dat zou hoge telecomkosten met zich meebrengen, en vaak is het technisch zelfs onmogelijk om stabiele datacommunicatie te realiseren. Ook sluiten de afgelegen productielocaties minder goed aan op ons centrale bedrijfsmodel, de omvang van de fabrieken is namelijk relatief klein.”

       

Inmiddels is een tweede be–drijfsmodel ontwikkeld. Dit is toegespitst op de implementatie van Business One, de ERP-oplossing van SAP voor het mkb. “Opnieuw één blauwdruk dus, maar nu voor onze kleine productielocaties. Elke vestiging krijgt in dit geval zijn eigen systeem, op een locale server. De eerste implementatie, in Zuid-Afrika, werd vorig jaar afgerond. De komende jaren volgen nog 15 landen, te beginnen met Kameroen.”

Bedrijf: SigmaKalon

Business: Decoratieve en industriële coatings en lakken

Sector: chemie

Geografische spreiding: Actief in meer dan veertig landen in West- en Oost-Europa, Midden- en Verre Oosten, Afrika, French Territories

Omzet: circa 1,9 miljard euro

ERP-systeem: mySAP ERP 2005 (centraal) én SAP Business One (gedistribueerd)
 

        

Dr. Ir. Jaap van Ede

Reageer op dit artikel