artikel

Continental Bakeries: Gedistribueerd ERP werkt als centrale oplossing

Supply chain

Continental Bakeries: Gedistribueerd ERP werkt als centrale oplossing
Continental Bakeries

“Geen probleem om order in Duitsland door te sluizen naar fabriek in Hongarije”

"Geen probleem om order in Duitsland door te sluizen naar fabriek in Hongarije"

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Continental Bakeries   Leverancier/dienstverlener: Infor
Plaats: Dordrecht  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam: Prism  

De basis voor het ERP van Continental Bakeries ligt in 1993. Sindsdien is het systeem meegegroeid met de onderneming. Onder de motorkap is weliswaar nog sprake van losstaande applicaties per land, maar die zijn vérgaand met elkaar geïntegreerd. aardoor komt het systeem qua functionaliteit aardig in de buurt van een centrale ERP-oplossing.

Lysette Haagsma is projectmanager ICT bij biscuitproducent Continental Bakeries. In die hoedanigheid leidde zij ERP-projecten binnen vestigingen in diverse landen. “In 1993 hebben we voor het eerst Prism geïmplementeerd in een Nederlandse fabriek. Dat is nu nog steeds ons ERP-systeem. We hebben Prism inmiddels concernbreed uitgerold, en nemen we een fabriek over, dan installeren we het pakket ook daar. Dat zal dus ook gebeuren als de overname van het Duitse familiebedrijf Stieffenhofer afgerond is.”

        

Elke implementatie gebeurt op basis van één blauwdruk. Per land is daarbij sprake van een gescheiden omgeving. Alle software draait op servers in Dordrecht, maar de applicaties in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije hebben hun eigen database. De verkoopkantoren sluiten in technische zin aan op één van deze nationale systemen, zo hoort het Benelux-kantoor bij Nederland. “Er zijn inmiddels echter zo veel koppelingen tussen de locale oplossingen, dat we qua functionaliteit in de buurt komen van een centrale oplossing. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem om een verkooporder die binnenkomt in Duitsland, door te sluizen naar onze productievestiging in Hongarije. Ook kunnen grondstoffen centraal worden ingekocht, want onze masterdata zijn concernbreed geharmoniseerd. Elke grondstof heeft overal hetzelfde resource-nummer.”

        

Voor de zes vestigingen in Nederland en België is er bovendien sprake van een multi-plant productieplanning. “Nu we Stieffenhofer overnemen, vinden we dat een goed moment om ook de Duitse fabrieken in die centrale planning op te nemen.”

           

Onder de motorkap ziet het ERP-systeem van Continental Bakeries er inmiddels behoorlijk ingewikkeld uit, met veel losse modules en interfaces. Toch stuurt het systeem de bedrijfsprocessen bijna net zo goed aan als een centrale ERP-oplossing. “Onze oplossing vergt wel relatief veel onderhoud, dat klopt. Voegen we bijvoorbeeld een nieuw artikel toe, dan moeten we dat in alle databases doen. Omdat wij geen multinational zijn met 10.000 artikelen, valt daarmee voorlopig echter nog wel te leven. Maar één database zou natuurlijk mooier zijn. Onze artikel–bestanden zijn al geharmoniseerd, dus technisch zijn we daar klaar voor. Overigens wel met één randvoorwaarde: de boekhouding per landen moet fiscaal gescheiden blijven.”

           

Lysette Haagsma begeleidde diverse ERP-implementaties en ervoer daarbij interessante cultuurverschillen. “Neem je een familiebedrijf over, dan blijkt vaak dat de directeur alles regelde. De mensen moeten dan wennen aan meer verantwoordelijkheid.”

      

Verschillen onderling

Ook tussen landen zijn er verschillen. “Verdiep je daarom van tevoren in de nationale cultuur, zodat je de communicatie daarop kunt afstemmen”, geeft Haagsma als tip mee. Haar meest recente implementatie was in 2002, na de overname van de Hongaarse wafelfabrikant Auer. “De Hongaarse bedrijfscultuur staat dicht bij de Italiaanse, dat had ik vooraf niet verwacht. Weinig formaliteiten dus, maar wel meer emotie zodat je de implementatie niet kunt afdwingen. En vanwege het taalverschil is het verstandig om goed te controleren of je boodschappen overkomen.”

      

De Belgische bedrijfscultuur lijkt verbazend veel op die van Hongarije, maar wijkt weer af van de cultuur in Duitsland en Oostenrijk. “In die twee landen moet je als projectleider een duidelijk mandaat hebben van de directie, en zelfs dat is niet genoeg. Je moet het leiderschap echt verwerven.”
 

Bedrijf: Continental Bakeries

Business: Productie biscuits, koek, toasts, private label en merk (Haust, Bussink)

Sector: Voeding

Geografische spreiding: 9 productievestigingen, waarvan vijf in Nederland, één in België, één in Duitsland (binnenkort twee), één in Oostenrijk, en één in Hongarije.

Omzet: circa 180 miljoen euro

ERP-systeem: Prism van Infor (gedistribueerd, maar via interfaces concernbreed geïntegreerd)
   

         

Dr. Ir. Jaap van Ede

Reageer op dit artikel