artikel

Budelpack: Locaal ERP op basis van één blauwdruk

Supply chain

Budelpack: Locaal ERP op basis van één blauwdruk
Budelpack

Projectgegevens Bedrijfsnaam: Budelpack   Leverancier/dienstverlener: Microsoft Business Solutions Plaats: Bergen op Zoom   Onderleverancier/-dienstverlener: 0 Branche: farmaceutische industrie   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: Productnaam: Microsoft Navision   Contract manufacturer Budelpack verwerft regelmatig nieuwe productie–locaties. Een snel en flexibel uit te rollen ERP-oplossing zoals Microsoft Navision past daarbij. Een […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Budelpack   Leverancier/dienstverlener: Microsoft Business Solutions
Plaats: Bergen op Zoom   Onderleverancier/-dienstverlener: 0
Branche: farmaceutische industrie   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam: Microsoft Navision  

Contract manufacturer Budelpack verwerft regelmatig nieuwe productie–locaties. Een snel en flexibel uit te rollen ERP-oplossing zoals Microsoft Navision past daarbij. Een generieke blauwdruk vormt de leidraad, maar de productie–locaties gebruiken wel hun eigen ERP. Elke vestiging heeft namelijk zijn eigen specialisatie.

Budelpack International heeft acht vestigingen, verdeeld over Nederland, België, Engeland, Duitsland, Portugal en Spanje. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld van een verpakkingsspecialist tot een contract manufacturer. Het bedrijf hanteert daarbij een buy and build strategie: bedrijven worden gekocht en samengevoegd, waardoor een steeds sterkere positie in de markt ontstaat. Als onderdeel van deze strategie werden de laatste jaren onder meer een Andrélon-shampoo fabriek van Unilever in Bodegraven overgenomen, en werd productiecapaciteit van Sara Lee-DE en Unilever verworven in Spanje. De genoemde multinationals, maar ook anderen outsourcen inmiddels de productie van merkartikelen zoals Dove en Sanex bij Budelpack.

          

Marktvraag

“Fabrieken die wij overnemen passen wij aan, opdat we flexibele capaciteit kunnen bieden tegen een lage prijs”, vertelt chief executive officer Chris Moerkerken. “Dat is immers waar de markt om vraagt”.

       

De concernbrede uitrol van Navision, nu vier jaar geleden, was onder meer bedoeld om fabrieken snel in- of uit te kunnen rangeren. “Daartoe hebben we één blauwdruk gemaakt, die vervolgens als uitgangspunt diende bij elke ERP-implementatie. Via een fit and gap analysis werd het systeem daarbij op maat gesneden. Elke vestiging was daarbij vrij in de taalkeuze. Op business-niveau is die taal altijd Engels, maar je mag niet verwachten dat een magazijnbediende in Spanje dit goed beheerst. Op de werkvloer wordt daarom vaak de locale taal ingesteld.”

     

Hoewel gebaseerd op één blauwdruk, heeft elke vestiging van Budelpack zijn eigen ERP-oplossing. Op dit moment wordt bekeken of dat zo moet blijven. “Waarschijnlijk zullen we de systemen straks centraal gaan beheren. Denk daarbij aan het uitvoeren van updates, de dataopslag, en het configureren van interfaces zoals die er

bijvoorbeeld zijn met het APS-–systeem van Quintiq. Ook ERP-opleidingen kun je goed geven vanaf één centrale locatie. Dat alles komt de kwaliteit ten goede.”

           

Dat het ERP-systeem zal worden vervangen door één concernbreed systeem, is minder waarschijnlijk. “Onze fabrieken hebben allemaal hun eigen specialisatie. Het is dus niet zo dat we winst kunnen boeken door de capaciteit slimmer over de verschillende vestigingen te verdelen, of door te schuiven met voorraden.”

          

Een geïntegreerde oplossing lijkt daarom alleen maar na–delen te hebben, omdat het dan ingewikkelder wordt om locale bedrijfsprocessen te ondersteunen. “Ook zouden we stam–gegevens met betrekking tot leveranciers, klanten en dergelijke moeten harmoniseren. Dat kost veel tijd, en het levert in ons geval weinig op.”

          

Tenslotte is het maar de vraag of Navision het überhaupt zou kúnnen, zo”n concernbrede aansturing. “Op dit moment geloof ik daar zelf eigenlijk niet in, de belasting zou dan veel te groot worden. Microsoft belooft echter veel voor de toekomst. Overigens, nu wij meer en meer een productiebedrijf zijn geworden is het niet per definitie zo dat we Navision zullen blijven gebruiken. Hoewel je natuurlijk altijd een voorkeur hebt voor het systeem dat je al hebt.”

           

De implementaties van Navision zijn verzorgd door Qurius. Bij wereldwijde projecten werkt die adviesorganisatie soms samen met andere Navision-specialisten in de FAQT-groep, voor lokale ondersteuning. “De FAQT-groep is nog ontwikkeling, maar in ons geval werkte de ondersteuning goed”, besluit Moerkerken.
 

Bedrijf: Budelpack

Business: Productie en verpakken van merkartikelen, in opdracht van derden

Sector: voeding, verzorging en farmacie

Geografische spreiding: 8 fabrieken in 6 West-Europese landen

Omzet: circa 210 miljoen euro

ERP-systeem: Microsoft Dynamics NAV (gedistribueerd)

       

Dr. Ir. Jaap van Ede

 

Reageer op dit artikel