artikel

Interchem neemt ruim de tijd voor nieuw ERP

Supply chain

Interchem neemt ruim de tijd voor nieuw ERP
Interchem

Projectgegevens Bedrijfsnaam: Interchem   Leverancier/dienstverlener: AB Software & Consultancy Plaats: Beuningen   Branche: delfstofwinning & chemische industrie   Bedrijfsgrootte: Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-01-2007 Productnaam: Exact Globe 2003   Interchem wist al een tijdje dat de ondersteuning door Exact van het ERP voor Dos zou stoppen. Na een selectietraject werd besloten over te stappen […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Interchem   Leverancier/dienstverlener: AB Software & Consultancy
Plaats: Beuningen  
Branche: delfstofwinning & chemische industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-01-2007
Productnaam: Exact Globe 2003  

Interchem wist al een tijdje dat de ondersteuning door Exact van het ERP voor Dos zou stoppen. Na een selectietraject werd besloten over te stappen van Exact voor Dos op Exact Globe 2003. Wél wachtte Interchem tweeëneenhalf jaar voordat het startte met de implementatie. Het bedrijf wilde in de tussentijd eerst nog een ander softwarepakket implementeren.

Projectleider van de implementatietrajecten was Ton Koster. Hij legt uit waarom werd gekozen voor twee softwarepakketten, één voor de productie–- administratie van oplosmiddelen en één voor de afvalregistratie. “We zochten één pakket waarmee we beide activiteiten konden afhandelen We zijn actief in een wat aparte business. Aan de ene kant ontvangen we resten van verf- en oplossingsmiddelen. Daaruit halen we stoffen die bij de productie van andere producten weer gebruikt kunnen worden. Dus we leveren spullen en nemen het retour. Een handicap voor de afvalstoffen is daarbij dat we zoveel moeten registreren en dat is nu juist een onderdeel dat voor een Exact Globe 2003 een wat onnatuurlijk proces is.”
 

Selectie

“We begonnen in 2003 met de selectie. De inzet was om alles in één pakket te doen. Dat lukte niet. Exact kwam er samen met Microsoft Navision het dichtst bij. Maar we verwachtten dat de consultancykosten voor het laatste pakket te hoog zouden oplopen. Verder zou ook de overstap op de Microsoft-oplossing be–tekenen dat we onze eigen processen iets meer zouden moeten aanpassen dan met Exact het ge–val was. Daarmee was de keuze, opnieuw, voor Exact gemaakt. Toch wilden we na die keuze zo’n drie jaar geleden eerst een nieuw milieupakket implementeren. Met dat pakket van Pieter Bas Automatisering draaien we nu tweeëneenhalf jaar. We zijn eind 2005 begonnen met de se–lec–tie van een implementatiepartner voor de overstap naar het nieuwe ERP. Daar hebben we extra veel tijd voor uitgetrokken, omdat we ervaring hadden met een eerdere ERP-implementatie én omdat we bezig waren met de implementatie van het milieupakket. We zochten voor de Exact implementatie een partner die goed kon communiceren én waarmee het daarnaast klikte. AB Software kwam als beste uit de bus. Zij mochten met het pakket – dat dus al een jaar op de plank lag – aan de slag.”
 

Acht maanden

“De implementatie duurde van mei 2006 tot 1 januari 2007. We wilden graag op 1 januari over, omdat we een gebroken boekjaar wilden voorkomen. Dat is niet alleen financieel lastig, maar ook voor de stoffenbalansen. In die acht maanden implementatie was er eigenlijk maar één onderdeel waarop we ons enigszins hadden verkeken. Dat was het overzetten van de debiteuren- en crediteurenbestanden en het artikelbeheer. Maar meer eigenlijk nog het eerst opschonen van deze bestanden. Het kostte meer tijd dan we hadden ingecalculeerd. Overigens was het wel een heel nuttige actie. Verder blijft een ERP-project altijd een aanslag op de werkuren van de medewerkers, die moeten ook hun normale werk doen. Vanuit de softwareleverancier zijn we heel goed aangezet tot het intensief testen. Maar ondanks het goede advies, blijken we achteraf toch niet voldoende te hebben getest. Het had geen dramatische gevolgen, maar we lopen nu na de livegang nog wel tegen wat zaken aan die we eigenlijk in de testfase hadden moeten zien. Het is niet anders. Gelukkig verliep de livegang op zich prima.”
 

 • Bedrijf
  Interchem in Beuningen is een bedrijf dat zich bezighoudt met het inzamelen, opslaan, overslaan, be/verwerken en recyclen van (gevaarlijke) afvalstoffen.
 • Software
  Exact Globe 2003 ERP
 • Leverancier
  AB Software & Consultancy
 • Projectleider
  Ton Koster

Reageer op dit artikel