artikel

WCM: Voorraad is een basisverliespost

Supply chain

WCM: Voorraad is een basisverliespost
Eric Hereijgers

De quote ‘Voorraad is een basisverliespost’ komt uit het artikel ‘WCM reduceert verliezen in productie’ van SC-Magazine van april 2007. Eric Hereijgers reageert…

World Class Manufacturing (WCM) staat volop in de belangstelling. Met WCM wil men de verliesposten reduceren. Deze verliesposten zijn Defecten, Wachten, Controleren, Herbewerken, Voorraad, Overprocessing en beweging.

 

Een zonde

Het hebben van voorraden is weer eens een zonde. Vanuit de logistiek wordt veel aandacht geschonken aan het terugdringen van voorraden op de werkvloer en iedere bestelling moet 1 op 1 een aanvulling opleveren.
 

Geen doel op zich

Het verlagen van voorraden is echter geen doel op zich. Het is een middel om in totaal kosten te besparen of om de doorlooptijd te verkorten. Het gaat dan om het totaal van productie- en logistieke kosten. En vergeet hierbij vooral ook niet de beheerslast om vele kleine orders Just-In-Time te kunnen verwerken op de vloer.

De ontwikkelingen in de productie-technologie gaan continu door. Naast het verhogen van capaciteit wordt er ook steeds meer aandacht geschonken aan het reduceren van omsteltijden. Als deze korter worden is omstellen eerder rendabel.

Maar is dit ook altijd nodig? Hoe lang staan de producten na productie nog op voorraad voor ze bij de klant aankomen?
 

Grotere series?

Is het soms niet eenvoudiger gewoon wat grotere series te maken? Een belangrijk deel van de omzet wordt vaak gegeneerd door redelijk standaard producten. Het aandeel klantspecifieke producten ten opzichte van het totaal blijkt vaak overdreven te worden. Om het hele productie proces in te richten om ieder product 1 op 1 klantspecifiek te kunnen maken, leidt alleen maar tot onnodige rompslomp en kosten.

Blijf daarom altijd rekenen.  Maak onderscheid naar de productie van standaard producten ten opzichte van klantspecifieke producten. Neem tevens de gevolgen voor de kwaliteit van het productie proces mee. Omstellen leidt toch vaak tot kwaliteitsverlies. En ga ook na wat er met het product gebeurd na het productie-proces.

Soms leveren werkvoorraden veel besparing op in de rest van de organisatie. Het productie proces wordt namelijk vaak een stuk eenvoudiger. Bepaal daarom per situatie wat het meeste oplevert.

Reageer op dit artikel