artikel

“Eén op de zes ICT-projecten in Nederland is weggegooid geld”

Supply chain

“Eén op de zes ICT-projecten in Nederland is weggegooid geld”
Guus Krabbenborg Quote

(Nico Beenker, managing consultant van Ordina in het Financieel Dagblad van 6 april 2007)

Leveranciers en afnemers van IT-systemen hebben in de afgelopen 20 jaar met het implementeren van nieuwe technologie heel wat ervaringen opgedaan. Desondanks komt het percentage geslaagde projecten dat binnen kwaliteit, tijd èn budget wordt opgeleverd nog steeds niet boven de 25% uit. En volgens Nico Beenker van Ordina is bij één op de zes projecten zelfs sprake van weggegooid geld. Beenker stelt dat alleen al in Nederland jaarlijks voor zo’n 8 miljard euro aan – wat hij noemt – “leergeld” wordt betaald. Het is voor mij onbegrijpelijk dat aanbieders en klanten na al die jaren nog geen substantiële vooruitgang hebben kunnen boeken.

 

Natuurlijk zijn in de loop van de jaren de oorzaken verschoven. In de beginjaren waren er vooral technische oorzaken waarom projecten mislukten. Vandaag de dag is de techniek redelijk onder controle, maar blijken ‘zachte’ factoren zoals politiek, begrip, bereidheid tot veranderen en draagvlak de succesfactoren. Het percentage mislukte projecten bleef echter al die tijd stabiel.

 

Onlangs haalde Samas, beursgenoteerd leverancier van kantoormeubilair, met haar automatiseringsproject breeduit de pers. Het bedrijf raakte door het mislukken van een ERP-implementatie ernstig in de problemen. De problemen bleken dermate groot dat Samas zich gedwongen voelt haar schulden te herfinancieren onder meer door uitgifte van nieuwe aandelen ter waarde van liefst 35 miljoen euro. Volgens bestuursvoorzitter Hans van der Ven zijn de problemen niet te wijten aan het gebruikte SAP-systeem, noch aan het implementatieteam. Het zou gaan om een “samenloop van omstandigheden”. Ja, ja. Managers in Nederland moeten zich voor deze waanzinnige verspilling diep schamen!

Reageer op dit artikel