artikel

“Zeventig procent van de Nederlandse bedrijven is bekend met SOA”

Supply chain

“Zeventig procent van de Nederlandse bedrijven is bekend met SOA”
Arjen Wierkx

uit: Rapport SOA, meer business dan IT aangelegenheid, MarketCap, februari 2007)

Bekend zijn met een term betekent nog niet dat de term bekend is. Zeventig procent van de Nederlandse bedrijven heeft van SOA gehoord, zal MarketCap waarschijnlijk bedoelen. Daar houdt het dan ook wel mee op. Helaas.Want de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt, is onvoldoende. Zeker bij SOA (Service Oriented Architectures) is dat jammer. Het service gericht denken heeft het hele bedrijfsleven, maar met name logistieke bedrijven veel te bieden. De noodzaak van logistiek dienstverleners om naadloos, grenzeloos, foutloos en zonder tijdvertraging gegevens uit te wisselen met allerhande partijen in hun keten stijgt sterk. Daarbij komt de eveneens toenemende trend van logistiek dienstverleners om procesverantwoordelijkheid op zich te nemen. Te denken valt hierbij aan voorraadbeheer, inkoop en uitwisseling van gegevens van klanten.

 

Met alleen goede hardware zoals scanners, een goed eigen ICT systeem en gepassioneerde mensen kom je er niet. Daar is meer voor nodig.

Om logistieke diensten optimaal aan klanten te leveren is invoering van processen over de vier muren van een enkel bedrijf heen onmisbaar. Samenwerking in de keten noemden we dat tien jaar geleden al. Vanuit die processen stuur je onderliggende ICT systemen aan, van de verlader, van de vervoerder en van de dienstverlener zelf. Maar ook van de bank en zo  mogelijk van de klant van de klant. Communicatie met onderliggende ICT systemen is ondervangen in intelligente gedragsregels: als-dit-dan-dat.

 

De logistiek dienstverlener van morgen is een echte dienstverlener. Een dienstverlener die processen over de keten heen definieert, implementeert, executeert en bewaakt.

De IT architectuur die je daar voor nodig is, is nu beschikbaar en heet SOA.

Als het Nederlandse bedrijfsleven en met name de logistieke dienstverleners dat door hebben, dan durf ook ik te stellen dat SOA steeds bekender is. Ewals Cargo heeft inmiddels tot volle tevredenheid een servie gerichte architectuur in gebruik genomen. Ze zijn daarmee absoluut een ‘early adapter’. Mar als we onderzoeksbureau MarketCap mogen geloven dan is inmiddels meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven op één of andere wijze ‘bezig’met SOA.

Reageer op dit artikel