artikel

Aviko integreert logistieke stromen met SAP en MES

Supply chain

Aardappelverwerkingsbedrijf Aviko is live gegaan met een Manufacturing Execution System (MES) en met SAP XI. Het SAP is parallel aangepast op het systeem. Dit zorgt ervoor dat niet alleen het productieproces wordt aangestuurd en gemonitord maar ook de verkoop, magazijn- en distributieprocessen.

Aardappelverwerkingsbedrijf Aviko is live gegaan met een Manufacturing Execution System (MES) en met SAP XI. Het SAP is parallel aangepast op het systeem. Dit zorgt ervoor dat niet alleen het productieproces wordt aangestuurd en gemonitord maar ook de verkoop, magazijn- en distributieprocessen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Aviko   Leverancier/dienstverlener: Aepex
Plaats: Steenderen   Onderleverancier/-dienstverlener: SAP Nederland
Branche: fast moving consumer goods   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 02-04-2007
Productnaam: SAP XI  

Naast het MES en het SAP zijn ook de Scada en PLC systemen vervangen bij Aviko. Leverancier Aepex was tijdens het gehele project, genaamd ‘Verticale Integratie’, verantwoordelijk voor zowel de SAP R/3 aanpassingen als de inrichting van SAP XI. Nu het project live is, is er sprake van ongeveer 80.000 berichten per week.

 

Voordelen

De implementatie van alle software heeft Aviko de volgende voordelen opgeleverd:

  • Veel minder handmatige handelingen in systemen;
  • Significante vermindering in foutkans van gegevens;
  • Reductie van grondstof, energie, onderhoud en loonkosten;
  • Geen dubbele gegevensopslag;
  • Integratie van verschillende fabrieken;
  • In fabriek minder op papier, meer op monitor;
  • Mogelijkheid om procesgegevens te analyseren;
  • Betere integratie tussen de verschillende onderdelen van het proces (bijvoorbeeld: lijninstellingen op basis van keuringsresultaten grondstofaanvoer).

 

Uitleg route

In SAP worden de recepturen en de juiste instellingen voor de productiemachines onderhouden. Tevens worden van de aardappelbatches de keurgegevens in dit systeem vastgelegd. Via SAP Exchange Infrastructure 3.0 (SAP XI) worden deze gegevens doorgestuurd naar de MES laag, welke deze vervolgens interfaced naar het Scada systeem. Scada zorgt voor de vertaling van deze gegevens naar de PLC’s die de productiemachines aansturen. Het Scada systeem wordt ook gebruikt voor het monitoren van het productieproces.

 

SAP spil in het web

Gedurende het productieproces worden er continue gegevens naar SAP gestuurd via SAP XI: goederenafgiftes, terugmeldingen, kwaliteitsgegevens en productie-opboekingen. Dit gebeurt `real time’. Zowel in MES als in SAP XI en SAP R/3 worden deze berichtenstromen gemonitord. Met name SAP XI is hier een belangrijke spil in het web, omdat hier alle stromen tezamen komen. Niet alleen van productie maar ook vanuit de verkoop, magazijn- en distributieprocessen. Het MES is bij Aviko geleverd door automatiseerder Koster E&I.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel