artikel

Ursa Paint stapte over op een nieuw ERP-pakket van Infor

Supply chain

Projectgegevens Bedrijfsnaam: Ursa Paint   Leverancier/dienstverlener: 0 Plaats: IJmuiden   Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte: Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: Productnaam:   Ursa Paint in IJmuiden stapte over op een nieuw ERP-pakket. De verf-fabrikant wilde veel eerder overstappen, maar besloot te wachten tot na de centralisering van de productie. De resultaten die nu met Blending […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Ursa Paint   Leverancier/dienstverlener: 0
Plaats: IJmuiden  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

Ursa Paint in IJmuiden stapte over op een nieuw ERP-pakket. De verf-fabrikant wilde veel eerder overstappen, maar besloot te wachten tot na de centralisering van de productie. De resultaten die nu met Blending ERP worden geboekt zijn naar tevredenheid, en stukje bij beetje worden ook de extra functionaliteiten van het nieuwe pakket ontdekt en ingevoerd.

Ursa Paint in IJmuiden stapte over op een nieuw ERP-pakket. De verf-fabrikant wilde veel eerder overstappen, maar besloot te wachten tot na de centralisering van de productie. De resultaten die nu met Blending ERP worden geboekt zijn naar tevredenheid, en stukje bij beetje worden ook de extra functionaliteiten van het nieuwe pakket ontdekt en ingevoerd.

Ursa Paint is de organisatie achter vier merken verven en lakken: Aquamarijn Natuurverf, Rigo Wandstyling, Evert Koning Schildersverven en Rigo Special Coatings (Rigo Step). Op dit moment is IJmuiden voor alle vier de merken de standplaats, iets dat tot een paar jaar geleden wel anders was. In 1997 zijn de verschillende bv’s samen gegaan in Ursa Paint. In 2003 is als laatste de administratie en de directie overgegaan naar IJmuiden. Later dan gepland maken deze vier merken dan onder de hoed van Ursa Paint nu gebruik van een nieuw ERP van Infor, toegespitst voor het IJmuidense bedrijf en geïmplementeerd door Blending International, een partner van Infor Global Solutions in de Benelux.

Bob van Dijk, assistent controller en applicatie beheerder bij Ursa Paint: “Eigenlijk waren we dus al een paar jaar toe aan een nieuw pakket. Voorheen draaide bij Evert Koning Schilderverven het pakket Exact Dos, en Rigo Wandstyling gebruikte een onbekend pakket met de naam Saturnus. Na de samengang van de verschillende bedrijven ging het bedrijf verder met Exact. Snel was al duidelijk dat we bij de selectie van een nieuw ERP ons niet zouden richten op Exact. De software van deze leverancier is meer geschikt voor bedrijven die van verschillende onderdelen één product maken en op die manier past het gewoon niet goed bij wat wij doen. Wij maken verf in kilogrammen en verdelen het dan in liters. Het is voor ons niet vreemd wanneer er van de honderd kilogram die we aan grondstoffen gebruiken tachtig liter overblijft.” Uit de uitleg van Van Dijk blijkt al dat Ursa Paint in de zoektocht moest speuren naar een softwarepakket dat voldeed aan de specifieke eisen van het verf- en lakkenproducerende bedrijf. Via via kwam Ursa in aanraking met de Blending oplossing van Infor. In de shortlist stonden echter nog twee softwareleveranciers: Profit ERP (Afas) en SAP. Van Dijk: “Voor SAP gingen we niet, dat pakket was ons te strak en groot. Verder wilden we ook niet kiezen voor maatwerk. Maatwerk vergt immers meer arbeid bij aanpassingen dan wel updates en dat wilden we graag voorkomen.”

In 2004 vond bij het bedrijf een reorganisatie plaats en het moment werd direct aangegrepen om op beurzen te snuffelen naar nieuwe software. Bob van Dijk bewandelde samen met zijn collega Ger Duyndam, research en development waterborne systems de voor de hand liggende weg van informatie inwinnen. Van Dijk: “Op beurzen leg je aan een softwareleverancier uit hoe ze een bepaalde situatie zouden oplossen. Een demo die wordt getoond is negen van de tien keer niks. In de basis kunnen alle pakketten alles, maar onze afwijkende werkwijze levert in de praktijk toch problemen op.” Ook werd informatie ingewonnen bij bedrijven die vergelijkbare werkzaamheden verrichten. Zo hadden ze contact met Van Wijhe verf in Zwolle, die op dat moment een pilot draaide met hetzelfde pakket en met Kluthe Benelux in Alphen aan den Rijn. En ook ButterEssence in Zaandam werkt ermee. Duyndam: “Allerlei bekende bedrijven in de verfbranche werkten met Blending. Bij van Wijhe zijn we gaan kijken. Ook hebben we daar het financiële plaatje bekeken. Wat komt erbij kijken als je het pakket implementeert en wat kosten aanpassingen etc.”

Blending is voor het IJmuidense bedrijf in de eerste plaats een toolbox, een flexibel pakket dat de gebruikers in staat stelt om de eigen werkwijze erop aan te laten sluiten. Van Dijk: “Wel hebben we voor de insteek gekozen om onszelf zoveel mogelijk aan te passen aan het nieuwe systeem. Een handleiding zit er eigenlijk niet bij, die moet je als gebruiker zelf maken. Uiteraard is er wel een handleiding, maar dat is een algemene, hij zal je heus niet vertellen tegen welke problemen je aanloopt.” Elke afdeling van Ursa kreeg vanuit Blending een opleiding hoe om te gaan met het pakket. Werknemers werden in staat gesteld om op computers te oefenen met het pakket.

Tijdens de implementatie draaide het oude pakket van Exact als een soort van kijkdoos naast het nieuwe pakket. De conversie vanuit Exact is volgens Duyndam en Van Dijk vrij goed verlopen, het overzetten van recepten en artikelen verliep zonder problemen. Naast het nieuwe ERP draait ook het programma Diamant van Infor, een programma waarmee de financiële administratie wordt afgehandeld. Maar omdat Infor ook daarvan de leverancier is, heeft Ursa één aanspreekpunt. Van Dijk: “En dat werkt wel zo prettig.” Binnen Blending wordt verder nog gebruik gemaakt van Envicon, software voor het beheer van gevaarlijke stoffen. Het softwareonderdeel kan apart worden aangestuurd. In Blending maakt de betreffende persoon een receptwijziging aan, dat wil zeggen dat de bij de verf en order horende grondstoffen en details door een werknemer worden ingevoerd en dat deze receptwijziging daarna via een interface naar Envicon wordt gestuurd.

De twee implementatie verantwoordelijken bij Ursa noemen het nieuwe ERP flexibel. Duyndam: “En dat moet ook wel, want ons proces is niet standaard.” Ursa werkt met vaste batches. Bij de productie van verf gebruikt Ursa hele vaten en zakken grondstoffen. Van Dijk: “We maken een order aan, en willen bij voorkeur geen restanten overhouden. Het is geen doen om een voorraad aan te houden van grondstoffen die je over hebt. We proberen daarom zoveel mogelijk vanuit een ideale batchgrootte te werken.”

Mede door de implementatie van nieuwe software gaat Ursa ook bewuster met productiekeuzes om. Van Dijk: “Het is onderdeel van het hele veranderingsproces. Met dit nieuwe pakket hebben we veel meer inzicht in wat we aan het doen zijn. Voorheen kozen we ervoor om voor elk schap dat leeg kwam te staan nieuwe verf aan te maken, zelfs als de omloopsnelheid ervan erg laag lag. Nu stellen we onszelf vaker de vraag of we die paar extra liter wel moeten maken.” Bij Ursa denken ze inmiddels dus ook aan nieuwe initiatieven die met het ERP mogelijk zijn geworden, zoals het werken met barcodes op de blikken verf, iets waar meer en meer afnemers om vragen. Verder zullen op termijn de palletplaatsen en magazijnlocaties in het systeem worden ingevoerd zodat de magazijnmedewerkers vanuit een vak kunnen werken. En de Ursa medewerkers blijven op de hoogte door middel van een krantje dat in het bedrijf wordt verspreid en waarin de ontwikkelingen worden uitgelegd.

Kader bij artikel:

BEDRIJFSPROFIEL

Bedrijf: Ursa Paint Quality & Environment

Activiteiten: productie van verf, lakken en sierpleisters onder de merknamen Aquamarijn Natuurverf, Rigo Wandstyling, Evert Koning Schildersverven en Rigo Special Coatings

Sinds: 12-02-1938

Omzet bedrijf: 7,2 miljoen euro

Medewerkers: 45

ERP-pakket: Infor Blending

Live: januari 2006

Reageer op dit artikel