artikel

ICT Solutions implementeert supply Chain intergratie bij Alcan

Supply chain

Projectgegevens Bedrijfsnaam: Alcan   Leverancier/dienstverlener: 0 Plaats:   Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-02-2006 Productnaam:   Twee jaar lang werkte verpakkingsfabrikant Alcan aan een project om de productieplanning naadloos af te stemmen met een grote klant. De supply chain manager zocht met nadruk de dialoog […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Alcan   Leverancier/dienstverlener: 0
Plaats:  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-02-2006
Productnaam:  

Twee jaar lang werkte verpakkingsfabrikant Alcan aan een project om de productieplanning naadloos af te stemmen met een grote klant. De supply chain manager zocht met nadruk de dialoog met de klant en kwam uit op een maatwerk IT-systeem, dat meer biedt dan een standaard pakket.

Twee jaar lang werkte verpakkingsfabrikant Alcan aan een project om de productieplanning naadloos af te stemmen met een grote klant. De supply chain manager zocht met nadruk de dialoog met de klant en kwam uit op een maatwerk IT-systeem, dat meer biedt dan een standaard pakket.

       

De fabrieksvloer glimt je tegemoet in het naar alle kanten uitgebouwde pand. Links en rechts stansen machines vredig een groot aantal kuipvormpjes vanuit een rol plaatmateriaal. Nergens een spoor van hectiek of wanorde. Rust, reinheid en regelmaat. Het zou als wandspreuk niet misstaan in deze fabriek van kuipverpakkingen voor onder andere PET-food van een bekende Nederlandse voedingsmiddelenfabrikant in Veghel.

      

Planning/voorraadbeheer

Orde heerst er nu ook in de softwareondersteuning voor planning en voorraadbeheer. Want daar gaat dit opmerkelijke verhaal van Alcan over. De verpakkingsfabrikant in Zutphen rondde een paar jaar geleden een implementatie van SAP R/3 af, maar liet het echte planningswerk er grotendeels buiten. Het geavanceerde planningspakket APO van SAP was voor Alcan op dat moment een stap te ver, gezien de tijd en de kosten, die daar mee gemoeid zijn.

      

Stroomlijnen

“We waren al langer met de betrokken klant in gesprek over CRP (Continuous Replishment Planning). Maar eerst hebben we een integratie met een Duitse vestiging doorgevoerd en aansluitend de afronding van een SAP-implementatie. Daarna zijn we er serieus werk van gaan maken.”

     

Aan het woord is Bram de Vos, supply chain manager van Alcan Packaging Europe van de divisie Petfood, Human Retort en Liquid Beverages. “Ik heb mijn rol als supply chain manager opgepakt door vooral met klanten te gaan overleggen. Wat kunnen we doen om processen te stroomlijnen? Vanuit de klant was daar veel behoefte aan. Het gaat om een grote opdrachtgever, goed voor enkele tientallen miljoen euro omzet, waarvan ongeveer veertig procent in Zutphen wordt gerealiseerd en de rest in de Duitse vestiging in Ohle. Vanuit deze functie kun je een katalysator zijn, die de salesafdeling goed kan gebruiken.”

De Vos legt veel nadruk op het ontwikkelen van de klantrelatie, naar wat hij noemt: full pipeline management partnership. De softe kant, het relationele aspect is volgens hem bepalend voor succes. Maar zonder ICT is de puzzel te ingewikkeld.

        

Besparingsmogelijkheden zijn substantieel, volgens De Vos ongeveer twee à drie procent van het totale salesvolume. De klant profiteert. Alcan is uit de kosten en verbetert de relatie. Zo gaat dat in supply chain land.

      

Beslissingen

De IT-afdeling bedacht een planningssysteem met specifieke functionaliteit, gebouwd in Excel en Access. De software legt de verbinding tussen de opdrachtgever (forecast, voorraadniveaus) en Alcan (productie- en voorraadgegevens uit SAP). Binnenkort zal het systeem worden uitgebreid met een aantal algoritmes voor het simuleren van de optimale planning.

      

“Het systeem speelt nu een cruciale rol in ons proces”, vertelt De Vos. “Hiermee worden beslissingen genomen, waar veel geld mee gemoeid is.” Dus was het vertrek van de betrokken IT-functionaris, die het systeem op z’n duimpje kende, een gevoelige aderlating. De Vos ging op zoek naar een externe partij om continuïteit te waarborgen.

ICT Solutions ontfermde zich over het systeem, dat op een aantal punten nog wat onvolwassen trekjes vertoonde. Bovendien waren de technische grenzen in zich en groeide het systeem uit zijn voegen. Maar ICT Solutions deed meer. Naast de applicatie optimaliseren is het planningstool nu ook geschikt voor andere productgroepen en voor meerdere vestigingen van de klant. De softwarepartner levert een goede prestatie. Het contract is inmiddels verlengd.

       

‘What-if’

Is maatwerk wel de oplossing voor deze toepassing? De Vos vindt van wel, althans voorlopig. Over de gebruikersvriendelijkheid is hij meer dan tevreden. “Medewerkers hebben zelf enorm bijgedragen aan de look-and-feel van het systeem. Ik vraag me af of een standaard pakket op dit punt beter zal scoren. Maar het huidige systeem kan nog zeker worden verbeterd en daar werken we ook aan.”

Gezocht wordt naar een geschikte SQL gebaseerde database en webtechnologie met behulp van Java. Verder zou de functionaliteit kunnen worden versterkt met meer ‘what-if’ voorstellen. Daarnaast blijft Alcan zich informeren over standaard systemen, die deze klus goed aankunnen. Want het eindresultaat telt.

     

Verbetertraject

“De sleutel tot het succes ligt in de samenwerking met de klant”, doceert De Vos. Maar hij weet vanuit zijn verleden als management consultant hoe belangrijk het is om allereerst intern de handen op elkaar te krijgen. En daar ging in eerste instantie veel aandacht naar uit. Vervolgens creëerde De Vos ruimte om samen met sales de klant uitgebreid bij dit verhaal te betrekken. Onder zijn leiding ging het verbeteringsproject van start,

dat eind vorig jaar met licht feestgedruis werd afgerond.

    

De scoop van het project bleef niet beperkt tot de locaties Zutphen en Ohle. Ook de interne toeleverfabrieken van basismateriaal in Singen (Duitsland) en Rorschach (Zwitserland) waren bij het project betrokken.

      

Alcan heeft dankzij dit project een sterke verlaging van de omstelkosten kunnen realiseren en een betere uitbalancering van de productielijnen. Voor de klant resulteert het project in een drastische teruggang in out-of-stock situaties en nauwelijks nog wijzigingen in de planning.

Voor De Vos zelf is vorig jaar ook het een en ander veranderd. In zijn oude functie beperkte zijn armlengte zich tot de locatie Zutphen. Vorig jaar werd de functie uitgebreid tot supply chain manager van de hele divisie, verdeeld over vier landen. Behalve de logistieke organisatie stuurt hij ook een deel van de inkoop (afroepen), de customer service en datamanagement aan. En zelfs het design van de etiketten valt onder zijn verantwoordelijkheid.

    

Productiegericht

De consequentie in de organisatie is dat site managers zich meer concentreren op de productie zelf. De Vos rapporteert direct aan de vice-president van de divisie.

Het is een ontwikkeling die in veel meer internationaal georiënteerde bedrijven wordt doorgevoerd om naast productie en sales een extra verantwoordelijkheid te positioneren op het hoogste niveau.

    

Kopieerbaar

Vanuit die situatie werkt Alcan verder aan het uitrollen van dit systeem in andere vestigingen en voor andere klanten.

De ervaringen tot nu toe laten zien dat het systeem zeker kopieerbaar is. Zo wordt er nu gewerkt aan een vergelijkbare oplossing voor fabrieken in Australië en Nieuw-Zeeland. Verder heeft een andere Alcan-vestiging in Italië een vergelijkbaar CRP-project opgestart.

Voor De Vos is de noodzaak van deze aanpak helder. Hij wijst op de trend van het onderbrengen van productiecapaciteit in lage lonen landen. “De manier om daar onderuit te komen is het verbeteren van de service aan klanten. Daarmee blijf je voor de klant een interessante partij en kun je ook op kostenniveau voldoende voor hem betekenen.”

       

BEDRIJFSPROFIEL

Bedrijf: Alcan Packaging Europe, onderdeel van een wereldwijd concern in aluminium productie en verwerking

Omzet: 24.9 miljard dollar, verpakkingsdivisie: 6 miljard dollar

Aantal medewerkers wereldwijd: 69.000, waarvan 32.000 in de verpakkingsdivisie

Vestiging in Zutphen: 165 medewerkers, producent van kuipvormige verpakkingen voor o.a. levensmiddelen en PET-food, daarnaast folieverpakkingen

Planningstool: eigen maatwerksysteem voor CRP-planning nu in beheer bij ICT Solutions in Deventer

 

Reageer op dit artikel