artikel

ADN maakt sterke groei door

Supply chain

Slim4 was basis voor efficiency slag

Slim4 was basis voor efficiency slag

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: ADN   Leverancier/dienstverlener: 0
Plaats:  
Branche:   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype:   Datum ingebruikname:
Productnaam:  

 

Onderstaande tekst is aangeleverd door de leverancier.

 

 

Vanuit hun centrale magazijn in Oosterhout waar 30.000 artikelen op voorraad liggen, levert AutoDistribution Nederland (ADN) automaterialen aan de verschillende bij haar organisatie aangesloten AD Grossiers. Binnenkort zal dit aantal referenties echter verdubbelen als het nieuwe logistieke centrum van de inkooporganisatie in gebruik zal worden genomen. Toch is men bij ADN ervan overtuigd dat ook dan de uitleveringen op rolletjes zullen blijven lopen. Want sinds een paar jaar houdt SLim4 van InfoLog de voorraad goed in de gaten en dan maakt het niet uit hoe groot die is.  

 

Cindy Hendriks van ADN is verantwoordelijk voor de voorraad en voorraadhoogtes van het bedrijf. Toen ze bij ADN kwam werken, werd ze geconfronteerd met een hoge, niet erg goed uitgebalanceerde voorraad. "Uitgangspunt in het verleden is altijd geweest dat alle onderdelen waar vraag naar kon komen, ook op voorraad gehouden moesten worden.

                

Tegenwoordig zijn echter omloopsnelheid en courantheid maatgevend voor de keuze een artikel wel of niet op voorraad te houden. Daar moest dus wat beter grip en sturing op gekregen worden. Ik had bij mijn vorige werkgever goede ervaringen met Slim4 in combinatie met JD Edwards opgedaan, en dus dacht ik al snel: ‘Ik heb het weer nodig’.

               

We hadden op dat moment een voorraad van ca  3,6 miljoen Euro, en daar hebben we met Slim4 in een jaar tijd ter waarde van bijna een miljoen euro  kunnen saneren, waarbij onze uitleverperformance naar de AD Grossiers alleen maar verbeterd is.

 

Cindy legt uit dat voor Slim4 de voorraad vooral passief werd beheerd: "Toen werd gebruik gemaakt van een ERP-systeem waarin een statistische min-max gebruikt werd. Maar daar zat geen dynamiek in, dus ook door de seizoenen heen werd met dezelfde min-max grenzen gerekend, waardoor we iedere keer net niet de juiste voorraad hadden liggen. En daardoor blijf je altijd achter de feiten aan lopen. Met Slim4 hebben we duidelijk in beeld kunnen brengen waar nu eigenlijk de problemen zaten." Ook het plannen van akties en nieuwe artikelen gaat nu veel beter en eenvoudiger.

 

Cindy Hendriks meent dat sinds Slim4 men bij ADN veel efficiënter is gaan werken: "Vroeger moest je alle artikelen langs, om dan vervolgens tot de conclusie te komen dat maar met een klein deel iets  bijzonders aan de hand was. Nu kijken we alleen nog maar de uitzonderingen die Slim4 aangeeft, waardoor we veel efficiënter kunnen gaan werken.

         

Vroeger was het bestelproces verdeeld over vier mensen, nu kan één persoon het hele bestelproces bijhouden en controleren. Hendriks geeft aan dat door de goede visualisaties en automatische berekeningen van Slim4 je pas echt goed ziet waar de problemen liggen. Daarvoor was men er zich nauwelijks van bewust. Er is duidelijk veel meer rust gekomen op de afdeling. In praktijk worden nu dagelijks ca. 200 artikelen bekeken. Vroeger waren er dit wekelijks 30.000.

 

In 2003 werd Slim4 bij ADN geïmplementeerd. Hendriks: "Dat ging vrij eenvoudig, en ook de koppeling met ons nieuwe ERP-systeem Axapta van Microsoft loopt  prima en vormt een goede en noodzakelijke aanvulling op dat pakket.. " Hendriks heeft veel gemerkt van de praktijkervaring van InfoLog. Men weet volgens haar feilloos waar de problemen zitten en geeft ook goede tips om op een goede manier met slim4 om te gaan. Hendriks: "Ze weten heel goed de dagelijkse praktijk te vertalen naar de koppeling in Slim4. Het is heel visueel, dus je ‘ziet’ snel wat er staat.

           

Er is een verschuiving is gekomen in de voorraad. Hendriks: "We zijn gedaald in onze totale voorraad in waarde, terwijl de voorraad in fastmovers juist gestegen is. Het middenstuk is sterk afgenomen. Overall betekent dat een enorme efficiencybesparing, en met name in onze branche denk ik dat dat de oplossing is."

 

Reageer op dit artikel