artikel

Amefa vereenvoudigt intercompany verkeer met ERP-pakket van IFS

Supply chain

Besparing van 1 miljoen euro door oa vereenvoudigen intercompany verkeer

Besparing van 1 miljoen euro door oa vereenvoudigen intercompany verkeer

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Amefa   Leverancier/dienstverlener: IFS Benelux
Plaats: Apeldoorn  
Branche: groothandel non-food   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-01-2007
Productnaam:  

De Apeldoornse Messen Fabriek (Amefa), een groothandel in bestek, bestaat volgend jaar 75 jaar. ‘Tot twee jaar geleden was Amefa een succesvol ad hoc-bedrijf’, zegt Arjan de Jong, ICT-manager bij Amefa. Het bedrijf maakt nu een grote professionaliseringsslag: het is bezig processen te verduidelijken en te centraliseren. Ook implementeert Amefa een geïntegreerd ERP-pakket van IFS.

Uit een logistieke studie twee jaar geleden bleek dat Amefa een miljoen euro zou kunnen besparen met het consolideren van goederenstromen in Azië en het terugdringen van het aantal voorraadlocaties. Containers werden vaak niet vol geladen verscheept naar verschillende locaties in Europa. De groothandel sloot een contract af met Maersk om containers gewoon vol te laden in Azië en ze in Rotterdam pas te deconsolideren. Daarnaast opereerden alle zeven vestigingen autonoom: ze waren elk verantwoordelijk voor hun eigen financiën, hadden eigen lokale softwaresystemen en eigen voorraden.

Amefa brengt het aantal voorraadhoudende locaties terug naar drie en moet hierdoor met één geïntegreerd systeem gaan werken. Daarmee kan het in elkaars voorraden kijken en het intercompany-verkeer vereenvoudigen. ‘Omdat het allemaal autonome clubs waren ben ik eerst commitment gaan halen om iedereen aan boord te krijgen. Ik heb alle processen in kaart gebracht en met iedere functionele manager in alle landen gesproken. Daardoor ben ik heel lang bezig geweest met het selectietraject’, vertelt De Jong.

In het selectietraject vielen er van de dertig partijen al veel af op basis van de gewenste multilanguage-, multicurrency- en multisite-functionaliteit. Uiteindelijk bleven er drie leveranciers over: Itelligence met een All-in-One-template van SAP, HSO met MBS-Axapta van Microsoft Business Solutions, en IFS in combinatie met adviesbureau Atos Origin met IFS Applications.

‘SAP viel af op prijs en gebruiksvriendelijkheid. Het was een spannende race tussen Axapta en IFS. Bij Axapta hadden we een add-on nodig omdat het niet de volledige functionaliteit afdekte. IFS biedt een modulaire totaaloplossing die qua functionaliteit goed aansluit op onze functionele behoefte. IFS is echter relatief onbekend en had financieel gezien niet zo’n goede periode achter de rug.’ Uiteindelijk gaven de stijgende lijn hierin en het klantenportfolio de doorslag om voor IFS te kiezen. Eind 2006 probeert Amefa live te zijn met alle vestigingen. ‘Dat is opportuun, maar ik heb al veel voorwerk gedaan’, aldus De Jong.

Reageer op dit artikel