artikel

Emotron kiest voor IFS Benelux

Supply chain

Emotron kiest voor IFS Benelux
Emotron

Efficiency van de processen tussen de diverse vestigingen binnen de groep.

Efficiency van de processen tussen de diverse vestigingen binnen de groep.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Emotron   Leverancier/dienstverlener: IFS Benelux
Plaats: Bladel  
Branche: automotive, machine- & apparatenbouw   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype:   Datum ingebruikname: 22-12-2006
Productnaam:  

De vestiging in Bladel van Zweedse industrieel leverancier Emotron is officieel overgegaan op de bedrijfssoftware van IFS. Op het hoofdkantoor zelf wordt al een jaar gebruik gemaakt van IFS Applications. De andere vestigingen van het bedrijf volgen binnenkort.

Eén centraal pakket

Doel van de investering is efficiencyverhoging. Vooral efficiency van de processen tussen de verschillende verstigingen is al verbeterd. De keuze is op IFS gevallen vanwege de complete functionaliteit en de mogelijkheden voor research en development.

 

Wens in 2002 ontstaan
Vier jaar geleden besloot Emotron om één centraal pakket te gaan gebruiken. Deze beslissing viel na diverse pakketwisselingen, bedrijfsovernames en een reorganisatie. Het management verwachtte hiervan duidelijke efficiencyvoordelen voor de transacties, de communicatie en de kennisuitwisseling binnen de groep. 

 

Noodzaak
Wim Duis, projectleider bij Emotron en medeoprichter van de vestiging in Bladel: “De wens tot centralisatie veranderde gaandeweg in een noodzaak. Door de diverse systemen per vestiging verrichtte iedereen te veel handwerk voor rapportages en vooral ook voor onderlinge transacties. De reorganisatie, waarbij een nieuwe verdeling van het productieportfolio over de locaties werd doorgevoerd, werd ook het moment om over het ERP-pakket te beslissen.”

 

Werkwijze
Een interne order gaat voor een groot deel automatisch het systeem door langs de benodigde processen. Een medewerker in Zweden hoeft niet meer rond te bellen op zoek naar voorraden van een bepaald product bij andere vestigingen, die de collega aan de andere kant dan weer handmatig in het systeem moet gaan opzoeken.

Keuzeproces
Emotron eiste van het nieuwe pakket een minimum aan maatwerk. Daardoor werd de shortlist steeds kleiner en slonk tot een handvol namen. IFS werd, naast één ander bedrijf, uitgenodigd voor een presentatie en productdemonstratie. Een voordeel was, volgens Wim Duis, onder meer de ingenieuze R&D-features. “Om een voorbeeld te noemen: het versiebeheer in de PDM-module communiceert iedere wijziging in technische apparatuur, zowel in de hardware als in de software, en voert deze in het hele productportfolio door.

Ook de technologie voor serienummers en traceability is zeer intelligent. We weten van alle geproduceerde apparatuur waar deze zich bevindt en uit welke componenten hij bestaat. Dus ook als bijvoorbeeld een klein individueel onderdeel na een jaar niet aan de vereiste specificaties blijkt te voldoen, of om een andere reden vervangen dient te worden, is het voor ons zeer eenvoudig om de betreffende onderdelen bij de klanten op te sporen en te vervangen.” 

 

Implementatie
Na implementaties in Zweden (in januari 2005 live met 45 gebruikers) en Duitsland (sinds januari van dit jaar live) gaat Nederland in het laatste kwartaal van dit jaar het systeem in gebruik nemen. Wim Duis: “De meeste tijd is besteed aan het ‘vullen’ van de oplossing en het vastleggen van de werkprocessen in het systeem. Tussendoor hebben we telkens getest of het systeem ook daadwerkelijk met een bepaald proces deed wat wij ervan verwachtten. Het aantal aanpassingen op maat dat we gemaakt hebben, is relatief gering. Dat was ook de bedoeling. In totaal hebben we ongeveer twintig handmatige aanpassingen gedaan in de oplossing.” 

Reageer op dit artikel