artikel

Profuse kan zich nu ook internationaal meten

Supply chain

Profuse kan zich nu ook internationaal meten
Profuse: nu ook internationaal meten

De Nederlandse ICT dienstverlener Profuse uit Veenendaal is een vreemde eend in de bijt van logistieke software. Profuse heeft al sinds 1991 zijn eieren verpand aan Baan, dat nu SSA Global heet. Eerst kocht het bedrijf de Baan dienstverlening van Vanenburg Handel & Industrie, later Bouw & Installatie en nog later werd daar de adviestak voor de Benelux van SSA Global aan toegevoegd. De afspraak is dat SSA Global de licenties en het onderhoud verkoopt en Profuse voor de dienstverlening zorgt.

Daardoor is Profuse het enige volledige gespecialiseerde competentiecentrum op SSA/Baan software in de Benelux en geprefereerde relatie van SSA Global. Dat is wat je noemt specialisatie op een productcategorie en op specifieke marktsegmenten. Gaaf nichemarktwerk.

 

Huidige situatie

Bijna iedereen weet dat Baan na verschillende omzwervingen in 2003 is gekocht door SSA Global. Weinigen zijn ervan op de hoogte dat dit inmiddels beursgenoteerde concern uit Chicago door acquisities de laatste jaren sterk gegroeid is en met een verwachte winstgevende omzet van 800 miljoen dollar in 1996 Microsoft Business Solutions naar de kroon steekt.

De nieuwste software release in de reeks Baan producten draagt de naam Baan niet meer, maar heet ERP SSA LN – logistieke software voor handel, industrie, bouw en installatie. De Baan-klanten snuffelen er nu aan. Een aantal heeft de overstap al gewaagd. Er zijn ongeveer 600 SSA-Baan-klanten in de Benelux waarvan er 550 door Profuse bediend worden. Daarvan zitten er overigens meer dan 100 in Vlaanderen en Wallonië en Profuse is ook bezig zijn vleugels naar de Duitse markt uit te slaan.

 

Toekomst

Na een geslaagd 2004 haalde Profuse in 2005 een omzetgroei van 9 procent tot 18,5 miljoen euro met een positief bedrijfsresultaat, zodat de financiële kracht van de onderneming dit jaar verder versterkt is. In 2006 komt daar een vergelijkbare omzet- en winstgroei bovenop waarbij SSA-Baan-klanten voortdurend investeren in verbetering van soms gedetailleerde logistieke processen. Dat kan zijn de aloude barcodes en EDI, maar ook verdere integratie van applicaties van verschillende merken en voor verschillende taken, zoals integreren van de weegbrugdata in het ERP-systeem. Dat kan ook met andere productlijnen van SSA Global, zoals EXE voor magazijnmanagement of Epiphany voor elektronisch versterken van relaties met klanten en partners.

 

Analyse

Profuse is door de jaren heen een betrouwbare zakenpartner met een scherpe focus gebleken. Dat heeft klanten, aandeelhouders, management, medewerkers en de samenleving geen windeieren gelegd. Bovendien is SSA Global op de goede weg. Verbetering van de interne efficiency kan de economisch toegevoegde waarde en de productiviteit van eigen informatiestromen van Profuse verbeteren, waardoor het rendement en de financiële kracht van de onderneming structureel zo sterk worden, dat voorzichtige stappen over de grens mogelijk zijn. Zo ontstaat toch iets moois uit het oorspronkelijke doorzettingsvermogen van de gebroeders Baan.

 

 

Toelichting:    
De indicatoren zijn ontleend aan ANALIST,  online financiële analysesysteem van AME Research, waarin 135 ICT ondernemingen zijn opgenomen.     
Adriaan Meij is ICT analist en directeur van AME Research.     
Zie ook www.ame.nl. 

 

Reageer op dit artikel