artikel

ERP op Linux

Supply chain

Bij het werkvoorzieningsschap WVS-groep West Noord-Brabant draait sinds begin dit jaar het ERP-pakket Baan IV op Linux. Dat komt niet zo vaak voor, ondanks dat het goedkoper is. Nog lang niet iedereen ziet het open source besturingssysteem Linux als een volwaardig operating systeem voor ERP-systemen.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in IT Logistiek op 1 mei 2005.

De oude HP-UX-servers van de WVS-groep waren aan vervanging toe. Richard Baselier, adviseur technologie en teamleider automatisering, zag drie opties voor de vervanging ervan. Nieuwe servers gebaseerd op PA-Risc, op een Itanium-platform of op een standaard Intel-platform.
 

‘In eerste instantie ging onze voorkeur uit naar een Itanium-platform. Daar was wel een Baan-versie voor, maar de driver voor onze database Informix was nog niet gereed. SSA Global stelde toen voor om met Baan IV op Linux te gaan werken, in combinatie met het standaard Intel-platform’, zegt Baselier. Omdat de WVS-groep al sinds 1998 met Linux-machines werkt en ruime ervaring heeft opgebouwd, stond het bedrijf er niet afwijzend tegenover.
 

Door deze keuze hoefde de WVS-groep een minder grote initiële investering te doen. Baselier: ‘Met het PA-Risc-platform waren we voor een productie- en testmachine drie keer zoveel kwijt geweest. Nu is het onderhoud voor het operating system en aanverwante software een schijntje ten opzichte van het HP-UX platform.’

Open source

 

De WVS-groep had ook dezelfde hardware kunnen laten draaien op Windows. De foutmeldingen in Windows zijn echter cryptischer waardoor het lastig is te achterhalen waar het nou echt fout gaat. Het grote voordeel van Linux is dat het een open systeem is: de broncode is beschikbaar, maar niet vrij van licenties. De meeste code valt onder de General Public License (GPL), wat inhoudt dat wijzigingen in de broncode gedeeld moeten worden met de rest van de wereld. De systemen kunnen makkelijker worden aangepast aan de eigen wensen waardoor het beheer makkelijker is.

Ook de interfaces die tussen Baan en andere systemen lopen waren gemakkelijk van HP-UX naar Linux om te bouwen. Als de WVS-groep voor Windows had gekozen, dan had het alles van het begin af aan opnieuw moeten opbouwen. ‘Daarnaast hebben we voor het beheer geen grafische userinterface nodig, dus die neemt onnodig capaciteit weg. Zo zijn er wel meer zaken in Windows die onnodig capaciteit wegsnoepen.’

Het ERP-systeem is een stuk sneller geworden sinds het op Linux draait. ‘De enige klacht die ik tot nu toe heb gekregen is dat mensen geen tijd meer hebben voor koffie, omdat ze niet meer hoeven te wachten totdat hun rapporten gemaakt zijn’, lacht Baselier. Volgens hem is het dus het overwegen waard om op Linux over te stappen.

 

Reageer op dit artikel