artikel

“We hebben tachtig artikelen geschrapt”

Supply chain

Lege schappen in het magazijn. Dat was het probleem waar EFKA net iets te vaak tegenaan liep. Vorig jaar besloot de Friese chemiefabrikant het voorraadbeheer aan te pakken. Het resultaat: nauwelijks lege schappen en een hogere omloopsnelheid. Nu zijn de buitenlandse vestigingen van EFKA aan de beurt.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 6 oktober 2004.

Waarom is het voorraadbeheer op de schop genomen?

“EFKA raakte iets te vaak ‘out of stock’. Het gebeurde te vaak dat er door de afdeling customer services in ons ERP-systeem een voorraadprobleem werd geconstateerd. Met als gevolg dat op stel en sprong de productieplanning moest worden omgegooid. Het voorraadbeleid dat ik bij mijn aanstelling anderhalf jaar geleden aantrof, was kortom te star, te weinig proactief en hield met een heleboel aspecten geen rekening. Ik heb toen de meest basale voorraadtheorieën uit de kast gehaald en een ABC-analyse gemaakt. Vervolgens heb ik een plan aan het managementteam gepresenteerd en groen licht gekregen om het uit te voeren.”

Was het lastig om het management te overtuigen?

“Nee, eerder het tegendeel, omdat het zo logisch klonk. Ze vroegen zich af waarom we dat niet eerder hadden gedaan. EFKA hanteerde destijds de slogan dat alle producten altijd uit voorraad leverbaar moesten zijn. Dat is logisch voor de A-artikelen, de fastmovers. En voor de B-artikelen kan ik daarin een heel eind meegaan. Maar als het gaat om C-artikelen mogen we wat mij betreft best eens een keer misgrijpen. Je begrijpt dat dat een enorme impact heeft op de voorraadhoogte. Onze conclusie was kortom: het bestaande beleid loslaten, zodat we veel besparen. We hebben het nieuwe voorraadbeleid vorig jaar aan onze klanten gepresenteerd. Allemaal vonden ze het logisch.”

Hoe breng je zo’n plan in praktijk?

“We hebben een team samengesteld, waarmee we alle beschikbare data hebben geanalyseerd. Door dat vaak genoeg te doen en op verschillende manieren naar de voorraad te kijken, kom je vanzelf tot ideeën voor verbeteringen. Uiteindelijk hebben we een voorraadkwaliteitsplan vastgesteld. Daarin staat onder meer dat we de A-artikelen één keer per maand, de B-artikelen één keer per kwartaal en de C-artikelen één keer per halfjaar bekijken. Voor alle drie categorieën zijn tevens omloopsnelheden vastgelegd: 6 tot 12 voor A-artikelen, 3 tot 8 voor B-artikelen en 1 tot 2 voor C-artikelen. Als we dus een batch gaan produceren, moet dat minimaal de hoeveelheid zijn die we in één jaar verkopen. Anders is de omloopsnelheid lager dan 1. Op die manier hebben we kritisch naar ons assortiment gekeken. Tachtig artikelen hebben we geschrapt omdat er te weinig van wordt verkocht.”

Wat heeft het opgeleverd?

“Dat is moeilijk te zeggen, omdat we tegelijkertijd de productie hebben geoptimaliseerd. We maken nu soms meerdere batches van één product achter elkaar, zodat we de reactoren minder vaak hoeven schoon te maken. Op deze manier is de productiecapaciteit vergroot. Nadeel hiervan is dat de voorraden omhoog gaan. Desondanks kun je zeggen dat met een omzetgroei van 30 procent de voorraadhoogte nagenoeg gelijk is gebleven. De servicegraad ligt nu heel dicht tegen de 100 procent aan. Als we een keer out of stock raken, dan is dat omdat de productie een probleem had of omdat een leverancier inferieure grondstoffen heeft geleverd. Binnenkort ga ik naar Amerika, China en Maleisië om onze mensen daar te trainen in voorraadbeheer. Ook in die landen hebben we voorraad liggen.”

De voorraad

bedrijf: EFKA Additives

Onderdeel van: Ciba Specialty Chemicals

persoon: Teije de Haan, head logistics

activiteit: producent van chemicaliën

opslag van: additieven voor coatings, kunststoffen en drukinkten

aantal medewerkers: 150, waarvan 90 in Nijehaske

assortiment: 400 stuks

fastmovers: 17 procent

mediummovers: 23 procent

slowmovers: 60 procent

omloopsnelheid: 8

zendingen: 4000 per jaar

artikelen: 80.000 cans (30 liter), 20.000 drums (220 liter) en 500 IBC’s per jaar

magazijn: 700 palletplaatsen in Nijehaske, 1700 in Winschoten

investering: alleen tijd
 

In deze maandelijkse rubriek vertelt één van de deelnemers hoe hij zijn voorraadbeheer op niveau heeft gekregen. Wilt u meer informatie over het IMCC of wilt u een bezoek brengen aan EFKA, neem dan contact op met Myriam Knook, tel.: (0570) 63 84 11 of stuur een e-mail naar info@imcc.nl.

Reageer op dit artikel