nieuws

‘Situatie van nachtloners is uitzichtloos’

Sociale innovatie 2666

‘Situatie van nachtloners is uitzichtloos’

“De situatie van moderne dagloners – liever nachtloners – in sorteercentra van webwinkels is bedroevend en uitzichtloos”, meent Bernard van Praag in een opiniestuk in de Volkskrant. Overmorgen bezorgen is ook vroeg genoeg.

De voormalig hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam stelt dat de moordende concurrentie tussen webwinkels de vele oproepkrachten in deze sector veroordeelt tot een uitzichtloos bestaan in de nachtelijke uren. “Ze werken zonder vast dienstverband, zonder verzekering, pensioenopbouw en vaste werktijden. Velen horen pas een paar uur van te voren of ze die nacht kunnen worden ingezet. Dit is een situatie, die sterk doet denken aan de arbeidsvoorwaarden in de 19-de eeuw. Beschamend en mensonterend.”
Orderpickers in het Britse dc van Amazon zouden geen plaspauze mogen houden, meldde onlangs Business Insider.

‘Geestdodend werk in de nacht’

Van Praag maakt zich druk over de wijze waarop de e-commerce wereld omgaat met hun medewerkers. Webwinkels concurreren met elkaar op leven op dood. Eén van de belangrijkste parameters is de levertijd. “Op elk tijdstip van de dag kun je een keuze maken uit een welhaast onbeperkt assortiment. Online consumenten kiezen voor de webwinkel die het snelst kan leveren. Dat leidt tot een enorme hoop nachtwerk in sorteercentra waar mensen geestdodend werk verrichten met het inpakken van miljoenen pakketjes.” In de ogen van Van Praag is dat volkomen onnodig, ook als het gaat om studenten. Dit werk zou ten koste gaan van studieresultaten.

‘Deze vorm per wet verbieden’

“Welk maatschappelijk belang is hiermee gediend?”, vraagt Van Praag zich af. “Online bestellingen niet morgen maar overmorgen afleveren is voor de meeste online consumenten geen enkel probleem.” Hier moeten we niet aan mee willen werken, luidt de oproep van Van Praag. Hij vindt dat de overheid de Arbeidstijdenwet moet aanscherpen en deze vorm van overbodig nachtwerk moet verbieden. Dan geldt voor iedereen een gelijk speelveld.
Maar Van Praag beseft ook dat buitenlandse webwinkels daarmee zware concurrentie gaan uitoefenen op Nederlandse webwinkels. Dus zou er volgens hem een Europese oplossing moeten komen.
Hij wil wel een uitzondering maken voor bijvoorbeeld spoedeisende bestellingen van medicijnen. “Er zal altijd nachtarbeid nodig zijn, bijvoorbeeld voor het beleveren van supermarkten. Maar laten we nachtarbeid voor webwinkels die geen enkele maatschappelijke meerwaarde biedt afschaffen. En wel zo snel mogelijk.”

Podcast van Paul Laseur (BNR): ‘Dit is pas het begin’

Lees ook: Bol.com wil 2-uurs levering invoeren

Reageer op dit artikel