artikel

Elise Gerritsen (UC Group): “Als verbinder een nieuwe weg in”

Sociale innovatie 1234

Elise Gerritsen (UC Group): “Als verbinder een nieuwe weg in”
"Er komt aan de technologische kant een tsunami aan zaken los, zoals robotisering, IoT, apps, blockchain. Dat komt allemaal op onze wereld van logistiek en operations af. UC ziet dat als een fantastische uitdaging voor sociale innovatie."

Na een pittige burn-out plus een carrièreswitch van de wereld van coaching naar het werkveld van operations, is Elise Gerritsen (50) weer terug. Er is een mooie uitdaging op haar pad gekomen als nieuwe directeur bij UC Group.

Tien jaar lang had Gerritsen een eigen bedrijf. Eerst Mai Zena, samen met oud-DHL-collega Astrid van Tongeren, met wie ze onder meer een vrouwelijk leiderschapsprogramma opzette. Ze voelde de noodzaak hiertoe omdat ze merkte dat het in haar logistieke carrière soms lastig was om in haar eentje vrouwelijke managementinzichten goed voor het voetlicht te krijgen. “Vrouwen redeneren anders en geven vanuit een ander perspectief leiding, betrekken vaker medewerkers erbij en zijn creatiever in het verzinnen van oplossingen. Veel bedrijven worden echter nog op een masculiene manier geleid, waarbij het gaat om efficiency en kortetermijnfocus.” Zowel vrouwen als mannen in directies zijn nodig voor beter management en een uiteindelijk meer succesvol bedrijf, vindt Gerritsen.

Directeuren zitten in het pluche en realiseren zich vaak niet dat de verandering begint bij hen zelf

Na zeven jaar Mai Zena volgde het bedrijf Redwoods, dat ze oprichtte met een aantal collega’s. Ze bleef daarmee in de veranderhoek zitten als specialist in organisatieontwikkeling en spiritueel coach. In die hoedanigheid schudde ze menig directeur, ook in de logistiek, op om na te denken over wat er echt toe doet. Hoe je echt verandering teweegbrengt en welk soort leiderschap daarvoor nodig is. De logistiek is een branche waar resultaten voorop staan. Volgens Gerritsen wordt vaak vergeten om een inspirerende omgeving te creëren waar medewerkers zelf met ideeën komen. “Directeuren zitten in het pluche en realiseren zich vaak niet dat de verandering begint bij hen zelf, met hun attitude. Het gaat niet over het geven van een flitsende presentatie, maar om echt verbinden en communiceren vanuit het hart.”

Waarom ben je gestopt?

“Ik belandde op een punt dat ik onvoldoende energie meer kreeg van mijn werk. Het werd voorspelbaar, het zoog me soms ook leeg. Ook veranderingstrajecten hebben zo hun eigen patronen en daarmee ook de bijbehorende sleur. De econometrist en manager in mij misten de zakelijke kant steeds meer. Tel daar nog een aantal andere vervelende zaken uit mijn leven bij op en toen was het genoeg. Ik ben twee jaar uit de running geweest met een burn-out. Mijn lijf zei ‘ho’, ik kreeg allerlei vage klachten. Ik heb de tijd genomen om na te denken over een vervolgstap, ben ondertussen verhuisd van het behoudende platteland van het Land van Maas en Waal naar de stad Arnhem. Met Pascal van Beek en Wilbert Stoutjesdijk, de directie van UC Group, heb ik altijd contact onderhouden. Ik ken ze nog uit mijn DHL-tijd.”

Nu zelf terug in het pluche?

“Ja, maar in een heel bijzonder bedrijf waar 45 ondernemers in verschillende maatschappen werken met ieder hun eigen expertise. Managen is hier niet aan de orde, dat kunnen ze prima zelf. Ik doe meer een stuk begeleiding, zet de lijnen uit voor UC Group, waaronder onder andere de positionering van het bedrijf. Daarnaast stuur ik wel de backoffice aan. Pascal richt zich op business development, Wilbert meer op innovaties. Met zijn drieën vormen we de directie.”

Hoe werkt de maatschap?

“Alle UC-ers werken als zzp’er en hebben zelf een netwerk, eigen klanten en omzet. Ze werken als interim manager of zelfstandig adviseur. Als UC Group zijnde versterken we elkaar. We delen als UC Group de lusten en deels de lasten. We delen kennis, en de maten worden ontzorgd door gedeelde services. Bij multifunctionele trajecten trekken de professionals vanuit de verschillende maatschappen gezamenlijk op. Indien nodig kan een andere vereiste expertise snel worden bijgeschakeld. Ook werken we steeds vaker aan gezamenlijke proposities. De markt vraagt hier ook om. Er komt aan de technologische kant een tsunami aan zaken los, zoals robotisering, IoT, apps, blockchain. Dat komt allemaal op onze wereld van logistiek en operations af. Wij zien dat als een fantastische uitdaging op zowel technisch als menselijk gebied.”

Verbinden en vanuit je hart ondernemen en leven

Vooral sociale innovatie dus?

“Ja, op die manier zijn we ook georganiseerd en daar willen we graag een rol van betekenis in spelen. We geloven in de kracht van co-creatie en ontwikkelen samen met partners en klanten nieuwe diensten en innovatieve apps. Later dit jaar organiseren we het Innovation and Experience Event waar we 400 relaties willen laten kennismaken met allerlei technologische innovaties. Het is geen event op zich, maar een stap op weg naar een ambitie, of eigenlijk een droom van een groep maten. Misschien is dat nog wel het meest bijzondere aan deze organisatie. Het zijn zelfstandige ondernemers met ambities, die weten dat samenwerken en kennis delen met collega’s, partners, klanten en zelfs je concurrenten de enige manieren zijn om die dromen waar te maken. Dat delen vermenigvuldigen is. Door dat te doen krijgt zingeving een plek binnen je ondernemerschap en dan is de cirkel voor mij weer rond. Verbinden en vanuit je hart ondernemen en leven.”

Lees ook: Elise Gerritsen versterkt directie UC Group

Reageer op dit artikel