nieuws

Transportcapaciteit stijgt en transportprijzen dalen

Logistieke dienstverlening 1480

De transportprijzen in het wegvervoer blijven onder druk staan. De transportcapaciteit daartegen is gestegen.

Transportcapaciteit stijgt en transportprijzen dalen

De transportcapaciteit is in oktober 2019 gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit de laatste editie van Transport Market Monitor (TMM) van vrachtuitwisselingsplatform Transporeon en TIM Consult.

De capaciteitsindex steeg In oktober met 15 procent van 96,5 indexpunten in september naar 111 in oktober. Ten opzichte van 2018 was de stijging in oktober ook 15 procent. De transportprijsindex daalde in oktober met 6,5 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2018. Ten opzichte van september 2019 zijn de transportprijzen 1,5 procent gekelderd.

 

transportprijzen

 

Dieselprijs

Met een stijging van 0,8 procent is de dieselprijsindex slechts licht gewijzigd ten opzichte van september, deze is wel 4,5 procent hoger dan de dieselprijs van oktober 2018. Over het algemeen volgde de ontwikkeling van de prijzen en capaciteiten op de transportmarkt in september en oktober 2019 de trend van het voorgaande jaar, concluderen de onderzoekers. “De gebruikelijke seizoensgebonden schommelingen waren dit jaar zwakker.

 

Lees ook
Omzet transport stijgt tiende kwartaal op rij

 

Lege vrachtwagens

Bovendien is de toename van de capaciteit met name te wijten aan lege vrachtwagens in de chemische en automobielindustrie en in de staal- en metaalsector”, zegt Oliver Kahrs, managing director van Tim Consult, een dochteronderneming van Transporeon.

 

 

 

 

 

Volgens de Duitse werkgeversvereniging (BAVC) bevindt de chemische en farmaceutische industrie zich sinds het najaar van 2018 in een recessie. De daling van de wereldhandel en de moeilijkheden in belangrijke sectoren zoals de automobielindustrie worden als belangrijkste redenen hiervoor genoemd. “Een industrie waarin de toename van de beschikbare transportcapaciteit in oktober ook een sterke 15 procent bedroeg”, voegt Kahrs toe. In de staal- en metaalsector bedroeg de beschikbare capaciteit ongeveer tien procent.

Reageer op dit artikel