nieuws

NDD: Groei in China – ook voor logistiek Nederland

Logistieke dienstverlening 830

Nederland kan niet meer om China en de Verenigde Staten heen. Ondanks de onderlinge handelsoorlog liggen in de landen afzonderlijk volop kansen voor Nederlandse logistieke bedrijven. Dat werd duidelijk tijdens de 32e Nationale Distributie Dag die door NDL werd gehouden op Vliegveld Twenthe.

NDD: Groei in China – ook voor logistiek Nederland

De groei in China zal wat gaan afvlakken, maar de inflatie loopt op. Dat stelt Bas Pulles, plaatsvervangend ambassadeur van China op het podium tijdens de NDD. Dit betekent dat er volop logistieke uitdagingen zijn ‘omdat de Chinezen echt nog een slag moeten maken in hun consumptiegedreven economie’, aldus Pulles. ‘De consumptiedrift in de middenklasse is enorm.’

Waardeketens opnieuw bekeken

Zo is er een tekort aan varkensvlees door de varkenspest en is de vraag naar babyvoeding uit het Westen enorm. Hier spelen Nederlandse bedrijven al flink op in. ‘Door de handelsoorlog tussen de VS en China waarbij het gaat om tarieven, worden waardeketens opnieuw bekeken. Nederland als kampioen logistiek moet hier zijn kansen pakken.’

Lees ook: KLG Europe komt in Chinese handen

 

Het is dan ook niet voor niets dat NDL dit jaar een ledenreis organiseerde naar China. En met 30 Nederlandse bedrijven deelnam met een Holland Paviljoen op de China International Logistics and Supply Chain Fair. Bekijk het filmpje.

 

Om wat de vertellen over de geopolitiek rondom de Verenigde Staten had NDL Amerika-deskundige Willem Post uitgenodigd. ‘In Nederland kennen we de triple helix, de samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs. In China kennen ze dat niet, daar is de overheid dominant. In de VS het bedrijfsleven”, zo schetst Post.

50 procent van de projecten van NDL komt uit de VS, met Azië op een tweede positie, zie infographic.

 

Er zijn volgens Post veel kansen voor Nederlandse logistieke bedrijven. “Er komt een groot infrastructureel plan aan, daar moet Nederland echt zijn kansen pakken. Bij het Nederlands consulaat zitten mensen klaar om jullie daarbij te helpen.”

NDL heeft ook een vertegenwoordiging zitten in de Verenigde Staten. Sinds kort is dat Anja Elverding. Zij is als Senior Manager Supply Chain Solutions North America toegevoegd aan het business development team van NDL en gestationeerd in Washington D.C.. Omdat de VS zo belangrijk is voor logistiek Nederland, ging er ook dit jaar een NDL ledenreis naar de VS. Bekijk het filmpje.

Aantal landingen neemt toe

Het aantal buitenlandse bedrijven dat investeert in Nederland neemt toe. In de eerste drie kwartalen van 2019 zijn er 318 nieuwe projecten binnen gekomen bij NDL. Dat is een stijging van circa 35 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en daarmee is de doelstelling van minimaal 300 projecten in 2019 reeds gehaald. Ook het aantal landingen (buitenlandse verladers die een contract zijn aangegaan met een Nederlandse dienstverlener óf die met hulp van NDL een eigen logistieke vestiging hebben opgezet) is fors gestegen van 57 naar 78, ofwel een stijging van circa 37 procent. De target om 85 landingen in 2019 te halen is binnen handbereik. Het aantal fact findings is met 26 ongeveer gelijk aan de vorige jaren.

 

Inspelen op digitalisering

Tijdens het NDD congres werd genoemd dat er voor Nederland volop kansen zijn voor AI en big data. NDL voorzitter Paul de Krom gaat hier op in: “We moeten als sector echt op de toenemende digitalisering en robotisering inspelen. Ook NDL zelf moet hierin mee. Daarom zijn we onze strategie aan het bezien om klaar te zijn voor de komende jaren. We hebben namelijk een enorme ambitie om onze leden te blijven bedienen en met logistiek een plek te verwerven in deze nieuwe economie. Dit gaan we beschrijven in een ambitiedocument dat in het voorjaar van 2020 klaar is.’

 

Lees ook: ‘De handelsfunctie van logistiek wordt overgenomen door data’

Reageer op dit artikel