nieuws

‘Het kan zomaar heel snel gaan’- PODCAST deel 3

Logistieke dienstverlening 851

Deel drie in een serie podcasts over belangrijke trends in logistieke dienstverlening gaat opnieuw over digitalisering, dit keer toegespitst op recente blockchain ervaringen. Maar meer dan dat is het thema tijdens dit studiogesprek onderscheidend vermogen. “Wat willen we bereiken in de keten en wat past daar bij qua technologie?”

‘Het kan zomaar heel snel gaan’- PODCAST deel 3

Caroz, pionier in Nederland als 4PL bedrijf, werd eerder dit jaar overgenomen door Nunner Logistics. Tien jaar lang sprak Rudy Claessens van Caroz met heel veel partijen over control towers en het optimaliseren van supply chains. Niet zonder succes, maar tot heel veel navolging heeft het niet geleid, constateert hij nu. “Zeker in horizontale samenwerking tussen verladers zie ik eerlijk gezegd geen echte initiatieven, die op dit moment succesvol zijn. Meestal lopen goede bedoelingen vast in juridisch vraagstukken.”

Rudy Claessens

Destijds juiste keuze gemaakt

De beperkte respons was overigens niet de reden, waarom Caroz zocht naar een kapitaalkrachtig bedrijf om de groei te kunnen vervolgen. “Nunner realiseerde zich dat het niet mee valt om zelfstandig een dienstverlening te ontwikkelen zoals wij dat hebben gedaan. Zelf waren wij voor sommige grote partijen in de markt te klein om zaken mee te doen. De opkomst van online platforms was voor ons een bevestiging, dat we in 2010 de juiste keuze hebben gemaakt om Caroz te starten, ook al was het zeker niet gemakkelijk de eerste jaren.”

Waar gaat het over in deze podcast?

00:48   Vandaag aan tafel de volgende gasten…
01:41    We staan nog maar aan het begin…
03:17    Technologie kan nooit het doel zijn…
04:48   Helaas weinig horizontaal bundelen…
08:13    LDV-ers hebben liggen pitten…
11:36     Online dienst niet gemakkelijk…
13:10    Toch apart en onderscheidend zijn…
14:42    Blockchain Samsung en ABN Amro…
17:18    ‘Ja, ik ben wel een believer…’
21:15    Opschieten met die voortrekkersrol…

Andere partijen in de markt

Kees Verweij

Kunnen we nog veel efficiency winst boeken in logistieke ketens door te bundelen? Zeker wel en Kees Verweij (Buck Consultants International) ziet de laatste jaren ook wel meer vooruitgang. “Ik zie meer bundelingsinitiatieven, denk aan de Zijderoute en aan diverse projecten op het gebied van stadslogistiek. Het wordt wel geprobeerd.”
Maar Verweij waarschuwt ook. “Ik trek de vergelijking met de retailwereld waar bedrijven als Bol.com en later Zalando, Amazon en Alibaba een flink stuk van de markt naar zich toe hebben getrokken. Dat kan ook gebeuren in de logistiek met online platforms. Of het hier ook zo snel zal gaan is de vraag. Maar laten we het niet onderschatten. Nunner is een goed voorbeeld van een bedrijf dat zich continu blijft vernieuwen en zo onderscheidend is in de markt.”

Hou het klein, toon waarde aan

Martijn Thijsen

Martijn Thijsen (Port of Rotterdam): “We ain’t seen nothing yet, als je het mij vraagt. Er komen dankzij nieuwe technologie kansen aan die we nu nog niet overzien, al moeten we wel oppassen voor het verschijnsel ‘oplossing zoekt een probleem’. Het is niet één technologie zoals blockchain die alles gaat oplossen. Uitgangspunt moet steeds zijn: wat willen bereiken in de keten en wat past daar bij qua technologie.”
“Ik ben het heel erg eens met Rudy, dat je het klein moet houden; simpele succescases die direct de waarde aantonen”, meent Thijsen. “Zo hebben we met Samsung en ABN Amro laten zien dat blockchain de hype voorbij is in een specifiek kleinschalig project. De technologie is er, dat weten we nu. We doen een vervolgstudie waarbij we ook kijken naar retourstromen.”

 

Luister ook naar de andere podcasts in de serie:

Logistieke Dienstverlening in Nederland

 

 

Reageer op dit artikel