nieuws

14 jaar cel geëist tegen Paul van Wanrooy in grote cocaïnezaak

Logistieke dienstverlening 6547

Paul van Wanrooy hangt 14 jaar celstraf boven het hoofd voor zijn rol bij de invoer van ruim 10.000 kilo cocaïne. Het OM heeft deze strafeis uitgesproken tegen de voormalig logistieke dienstverlener uit Oosterhout.

14 jaar cel geëist tegen Paul van Wanrooy in grote cocaïnezaak

Ruim 10.000 kilo cocaïne met een straatwaarde van meer dan een half miljard euro’s in containers verstopt tussen dekladingen bananen. Paul van Wanrooy, voormalig eigenaar van de gelijknamige logistieke dienstverlener uit Oosterhout moet 14 jaar de cel in voor zijn rol bij deze cokehandel. Dat is de strafeis van het OM.

Groot cocaïnetransport

Paul van Wanrooy is de hoofdverdachte in een grote cocaïnezaak. Hij wordt verdacht van de invoer van ruim 10.000 kilo coke, verdeeld over twee transporten. De eerste partij drugs werd in augustus 2018 uit een zeecontainer in de haven van Antwerpen onderschept. De straatwaarde van de drugs (ruim 3000 kilo) bedroeg  zeker 150 miljoen euro. Op gezag van het Openbaar Ministerie volgde de Nederlandse politie de container die op een vrachtwagen naar een vestiging van Van Wanrooy Transport in Oosterhout werd vervoerd.

 

 

Vier arrestaties bij inval

Daarop volgde een inval bij de logistiek dienstverlener. Tijdens die actie werden door de politie twee mannen van 55 en 58 jaar en een 33-jarige vrouw uit Oosterhout aangehouden. Zij waren net begonnen met het inspecteren van de lading. Tijdens het onderzoek bleek dat de twee hoofdverdachten ook verdacht worden van betrokkenheid bij de invoer van 7000 kilo cocaïne. De partij van 7000 kilo cocaïne is 30 december 2017 in de haven van Antwerpen onderschept.

Tegen de vrouw is 12 jaar cel geëist. Het OM houdt twee medeverdachten verantwoordelijk voor betrokkenheid bij de invoer van de 3500 kilo cocaïne. De tegen hen geëiste celstraffen: 9 en 6 jaar.

Rolverdeling

Paul van Wanrooy en de vrouw zijn de hoofdverdachten in de drugszaak. Eén van de medeverdachten is naar het oordeel van het OM de persoon die de deklading heeft geregeld waarin de cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland vervoerd kon worden. Volgens het OM heeft hij het fruitbedrijf opgericht met het uitsluitende doel dat te gebruiken om cocaïne Nederland in te voeren. Het OM eiste tegen hem 9 jaar.

De andere medeverdachte is de chauffeur die de container, waarin de douane in Antwerpen eerder de bijna 3500 kilo cocaïne had aangetroffen, van Antwerpen naar Oosterhout heeft vervoerd. Hij hoorde 6 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

 

 

 

Internationale cocaïnehandel

De officieren maandagmiddag in hun requisitoir: “Voor uw beeld: In 2017 is er in Nederland in totaal 14.600 kilo cocaïne in beslag genomen. In België ging het om 45.000 kilo cocaïne. De in beslag genomen hoeveelheid van 10.500 kilo cocaïne is dus een substantieel deel van wat er normaal in een jaar aan cocaïne wordt onderschept.

De internationale cocaïnehandel is zonder enige twijfel de motor en drijfveer achter de georganiseerde misdaad. Binnen en buiten Nederland. De verdachten die vandaag voor uw rechtbank staan, zijn misschien niet direct te linken aan deze gewelddadige en ondermijnende vervolgdelicten. Maar wat zij op dit vlak tekort schieten, compenseren zij ruim met de essentiële rol die zij vervullen in de cocaïnehandel.” Het OM is daarom de mening toegedaan dat zware strafeisen gepast zijn.”

De rechter heeft aangegeven voor Kerstmis uitspraak te willen doen.

 

Reageer op dit artikel